Juhlitaan Suomen luontoa kukin tavallamme tänään lauantaina. Nostin aamulla Suomen lipun salkoon.
Menneinä vuosina olen viettänyt Suomen luonnon päivää monin eri tavoin.
Kerran soudettiin saareen nokipannukahveille.
Toisen kerran otettiin mukaan keittotarvikkeet ja keitin, jolla valmistettiin soppa - sepä maistuikin mustikoitten poimimisen jälkeen.
Sukulaislapsi vietti kerran yön isänsä kanssa riippumatoissa (tarpissa) luonnon päivän kunniaksi. Matoissa oli myös suojapeitteet sateen varalta.
Miten sinä aiot viettää tätä juhlapäivää?
Hyttyset tanssii lintujen lauluja.
Pihla 3 v
taivas on kuin meri
pastillin syvä väri
unohduin taas
mietteisiini
Kami 11 v
Lähteet: Luonnon kirjo. Minna Pyykkö 18.8.2020. Yleisradio; Suomen luonnon päivä;
Suomen luonnon päivän kunniaksi järjestettiin vuonna 2020 luontorunokilpailu, siihen osallistuivat runoillaan myös Pihla ja Kami.
***
Valkotarhakotilo
Valkotarhakotilo eli valkohuulitarhakotilo on tarhakotiloiden heimoon kuuluva maakotilolaji. Se elää jokseenkin harvinaisena Etelä- ja Lounais-Suomen lehdoissa ja puutarhoissa ja viihtyy kulttuuriympäristöissä, pihoilla, puistoissa ja lehtomaisissa metsissä. Havaitsin kotilot luonnonsuojelualueella Lappeenrannan kaupungin reunamilla viime syyskesällä; ne olivat aika pieniä männynneulasiin verrattuna.
Valkotarhakotilo poikkeaa muista eurooppalaisista kotiloista ja muistuttaa tropiikin kotiloiden värikirkkautta. Parin sentin levyisen kuoren väri voi vaihdella paljon, se voi olla vaalean- tai kirkkaankeltainen, mutta myös punertava. Kuoressa on enintään viisi tummanruskeaa, kierteiden mukaista juovaa.
Nokkosten lehdet ovat valkotarhakotiloiden herkkua. Pienet lehdet sisältävät ravintoaineita eri suhteessa kuin isot, siksi kotilot syövät hyvin erilaisia lehtiä ravintotilanteensa mukaan.
Lähteet: Ötökkätieto; Suomen lajitietokeskus; Suomen ympäristökeskus.
Lähiviikkoina blogissani on postaus monelle tutusta lehtokotilosta.