Pehmoisen näköinen jänönapila

18 elokuuta 2024

Jänönapilan kukinto on veikeän näköinen, kuin pikku jäniksen tassu tai hännäntöpö. Välttämättä ei edes arvaa katselevansa apilaa: Hempeän punainen verhiö vain pilkistää, koska pitkät karvat verhoavat koko kukinnon hellyttävän pehmoisen näköiseksi.


Apilan verhiöiden karvaisuus on tehokas suoja sen kukille ja paloille kuivilla ja paahteisilla kasvupaikoilla. Lisäksi karvapeite edesauttaa palkojen leviämistä tuulen mukana. Jänönapilan varsi on harmaakarvainen, hoikka ja monihaarainen.


Hedelmistö on pehmeä pallo; hedelmävaiheessa verhiönliuskat harittavat siitä tähtimäisesti joka suuntaan. Siemenet saattavat itää varhain keväällä, jolloin kasvi kukkii ja kypsyttää siemenensä vielä samana kesänä.


Myöhemmin keväällä tai kesällä itänyt taimi talvehtii kukkimatta ja kehittyy kukkivaksi vasta seuraavan kasvukauden aikana. Luonnossa jänönapilan siemenet itävät harvoin vielä kypsymiskesänään, sillä monien muiden apiloiden tavoin ne ovat hyvin kovakuorisia ja ottavat aikansa pehmentyäkseen.


Jänönapila kasvaa kuivilla kedoilla, kallioilla ja hiekkaisilla pientareilla sekä satamissa ja ratapihoilla. Parhaimmilla paikoilla laji kukkii hyvinkin runsaasti, mutta edes tiheimmät laikut eivät ole juuriston kautta muodostuneita, vaan jokainen kasvi on samana keväänä siemenestä versonut, sillä jänönapila on yksivuotinen.
 
Kasvi on herkkä vuosittaisille säiden vaihteluille, siksi kasvi kukkii joskus runsaslukuisesti ja taas toisinaan vaatimattomammin.


Jänönapila kasvaa lounaisessa Suomessa ja Ahvenanmaalla, sen yhtenäinen levinneisyysalue ulottuu vain aivan eteläisimpään Suomeen. Jo Keski-Suomessa se on satunnainen kasvi, satunnaistulokkaana sitä tavataan napapiirin tienoille asti. Esiintymät kertovat usein esihistoriallisesta asutuksesta.


Näin elämäni ensimmäisen jänöapilakasvuston vasta aikuisiällä Etelä-Karjalassa. Apilat kasvoivat läheisellä joutomaalla, jossa kävin niitä ihastelemassa. Toinkohan sieltä siemeniä vai kuinka jänönapilat ilmestyivät pihaamme, mutta nyt niitä kuitenkin on hyvänkokoinen esiintymä. Piha on kuiva rinnetontti, siksi jänönapila viihtyy ja levittäytyykin.


Jänönapila on tavallinen näky muinaislinnojen ympäristössä. Jänönapila on muinaistulokas, joka on saattanut kulkeutua Suomeen yrttien mukana jo rautakaudella.


Ihmisen toiminnasta laji näyttää hyötyneen, ja sen esiintymillä on ilmeisesti yhteyksiä varhaishistoriallisen kauden ja keskiajan asutukseen. Jänönapilaa on käytetty muun muassa rohdoskasvina eläinten ja ihmisten lääkinnässä.

Kukintosi on pieni,
mutta monilukuisuutenne
antaa ilon silmiin ja saa
mielen herkistymään.
Katselen, ihastelen.
En koske, en poimi.
Jakakaa kauneutenne
kaikille kulkijoille.

Toini Virta 

 Lähteet: Kasviatlas 2018, luomus.fi; Levinneisyyskartta: Lampinen, R. & Lahti, T. 2021: Kasviatlas 2020. Helsingin Yliopisto, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Helsinki; LuontoPortti; Luopioisten Kasvisto; Suomen lajitietokeskus, Laji.fi; Pentti Halenius ja Arto Rantanen, Kasvibongarin opas; Timo Nieminen, Apu 12.7.2016; Vanhalinna ruohonjuuritasolla -sarja. Liedon Vanhalinna 11.7.2024; Wikipedia; Yle. Luontorunokilpailun runoja. https://yle.fi. Toini Virta, loppuosa runosta Lemmikki.




14 kommenttia

  1. Onpa söpö kasvi. Toivottavasti jossain näkisin, vielä en ole niin onnekas ollut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Anna. Saitko kasvukartan auki, siitä näkee jänönapilan kasvualue eteläisessä Suomessa.

      Poista
  2. Great job, Sirpa. It’s wonderful to see this appreciation of simple, common plants like clover. They are overlooked by many yet they contribute in a major way to a functioning healthy ecosystem and provide critical pollinator services. And they are beautiful too - and tough. I am a big fan! All the best - David

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos David. Apilat ovat tärkeitä luonnon ekosysteemille.

      Poista
  3. Jänönapila on niin pehmoisen näköinen, että siihen tekee varmasti mieli koskea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Minä ihastuin jänönapilassa juuri siksi, että se näytti söpön pehmeältä :)

      Poista
  4. Mistä sinä löydätkin postauksiisi niin hyvin sopivia runoja?!
    Taas mielenkiintoinen ja kaunis kasvi, jonka tapaamisesta täällä Itä-Suomessa ei taida olla paljon toivoa. Linnat, muinaiset ja muut, ovat täällä aika harvinaisia. :)
    Mukavaa uutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara. Runoja löytyy, kun etsin ja etsin. Muutaman kerran on käynyt niin, että ei niin sitten millään löydy sopivaa, silloin olen turvautunut tekoälyyn, ja se on tehnyt minulle runon :)

      Asun nykyisin Kaakkois-Suomessa, täällä jänönapilaa tosiaan kasvaa joutomailla, mutta en osaa sanoa, minkä verran pohjoisempana sitä löytyy. Kuopion seudulla lapsuuden kotimaisemissani sitä ei ainakaan joskus ennen ollut.

      Poista
  5. Kiitos Susanna, tuli taas hyvä mieli :)

    VastaaPoista
  6. Minulla on ollut entisen kodin (Lounais-Suomessa) puutarhassa pieni jänönapila kasvusto. Löysin sen vahingossa leikatessani nurmikkoa, onneksi en leikannut niitä, vaan kiirehdin etsimään söpöstä kasvista tietoa.
    Kauniit kuvat jänönapilasta asiatietoineen. Kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun löysit jänönapilakasvuston entisen kotisi pihasta. Se onkin Etelä-Suomen kasvi, joten ei kai menestyisikään nykyisessä asuinpaikassasi. Söpö kasvihan se on, minäkin löysin ihan vahingossa kasvuston.

      Poista
  7. Ihan sattumalta osuin tänne ja löysin (vaikka en nyt etsinytkään) tiedon kasvista, jonka näin heinäkuun lopulla Lappeerannan linnoituksen alueella kävellessäni. Jänönapilan huomasin ja kuvasin, mutta en ollut vielä löytänyt sille nimeä. Hieno blogi, tulen toistekin! Neidonkieli kasvoi Gotlannissa ja jäi mieleeni, ihanan sininen. Jossain olen sitä nähnyt Suomessakin, joutomailla yleensä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Anonyymi. Kiva, kun löysit jänönapilalle nimen. Asun Lappeenrannassa, mutta en ole Linnoituksessa nähnyt kasvia, Skinnarilassa kyllä pienen alueen. Sen sijaan neidonkieltä kasvaa vähäisesti Linnoituksen sataman puoleisilla valleilla.

      Gotlannissa neidonkieltä siis kasvaa. Suomessa se on tulokaskasvi, sitä tavataan tosiaan vain eteläisessä Suomessa pieninä kasvustoina.

      Poista