Vuosi vaihtuu taas 31.12.2022

31 joulukuuta 2022

Ensi yönä kello 24 Suomessa vaihtuu vuosi, entä muualla maailmassa?


Ensimmäisenä uuteen vuoteen siirrytään Kiribatin valtion itäisimmällä saarella jo kello 12 Suomen aikaa uudenvuodenaattona. Kansainvälinen päivämääräraja kulkee aivan saarivaltion tuntumassa, joten Kiribati on aina ensimmäinen paikka, jossa vuosi vaihtuu virallisesti.


Uusi vuosi alkaa jo meidän uudenvuodenaattona Tyynellämerellä. Ensimmäisinä pääsevät vuotta 2023 juhlimaan muun muassa Tongan ja Samoan asukkaat puolilta päivin. Samoan Saarivaltio vaihtoi aikavyöhykettä vuonna 2011 helpottaakseen kauppaa Australian ja Uuden Seelannin kanssa.
 

Kaikkialla maailmassa vuodenvaihe ei ole tasatunneista kiinni; Uudelle-Seelannille kuuluvilla Chathamsaarilla vuosi 2023 alkaa kello 12.15 Suomen aikaa. Uudessa-Seelannissa vuosi vaihtuu klo 13 ja Australian Sidneyssä kello 15.
 

Etelä-Koreassa juhlitaan uutta vuotta kahdesti. Korealaiset juhlivat länsimaalaisten tapaan kalenterivuoden vaihtumista 31. joulukuuta, mutta vielä isommin vietetään kuukalenterin mukaan vaihtuvaa vuotta tammi-helmikuussa.


Tokiossa vuosi vaihtuu klo 17. Koska Etelä-Korea on samalla aikavyöhykkeellä Japanin kanssa, Soulin uudenvuodenjuhlat alkavat muutaman minuutin viiveellä. Pohjois-Korea perusti vuonna 2015 oman aikavyöhykkeen, joten keskiyö on puoli tuntia myöhemmin kuin Etelä-Koreassa.


Vuoden vaihtumista juhlitaan sen jälkeen muun muassa Kiinan Hong Kongissa.
Suuresta koostaan huolimatta Kiinassa on vain yksi aikavyöhyke, vuosi vaihtuu klo 18. Thaimaan Bangokissa vuosi vaihtuu klo 19.
 

Kello 20.30 Suomen aikaa vuoden vaihtumista juhlitaan Intian Delhissä, kello 22 puolestaan Dubaissa.

Venäjällä uuden vuoden vaihtumista juhlistetaan 11 kertaa usean aikavyöhykkeen takia; Moskovassa vuosi vaihtuu klo 23 uudenvuodenaattona.


Suomesta katsoen keskiyö on vedenjakaja. Meidän jälkeemme Pariisi vaihtaa vuotta yöllä klo 01, Lontoo yöllä klo 2 ja New York aamulla klo 7 sekä Los Angeles kello 10.

Viimeisenä vuosi vaihtuu asuttamattomilla Howardin ja Bakerin saarilla; siellä vuosi 2023 alkaa kello 14 Suomen aikaa. Samoin uuden vuoden ottavat vastaan Tyynellämerellä myös Fidži, Tuvalu ja Nauru klo 14. Vuosi vaihtuu ensimmäisenä ja viimeisenä Polynesiassa keskellä Tyyntämerta.


Jos haluat ottaa uudenvuoden vastaan kahdesti matkustamatta maailman toiselle puolelle, se onnistuu Suomen ja Ruotsin Lapissa. Koska maiden välillä on tunnin aikaero, ehdit juhlia vuoden vaihtumista ensin Suomen Enontekiöllä Kaaresuvannossa ja siirtyä sitten rajan toiselle puolelle Ruotsin Kaaresuvantoon.

Sama onnistuu myös Torniossa, josta voit siirtyä vaihtamaan vuotta toisen kerran Ruotsin puolelle Haaparantaan.

Uusi vuosi edessä kuin avautuva kirja.
Emme tunne tarinaa, emme tiedä juonta.
Vain lukemalla sivu sivulta,
vain elämällä päivä päivältä,
tarina vie mukanaan seikkailuihin,
yllätyksiin, iloihin, haasteisiin,
alati vaihtuviin kuin itse elämä.
ajatus sinulle

Lähteet: Iltasanomat MTV Uutiset 25.12.2021; Mailmankello, kellonaika.com; Sanna Heikkilä, Magnus Brunnsberg Iltalehti 31.12.2021. Ulkomaat; Marianne Zitting, Iltalehti 26.12.2016; STT 31.12.2017; Ville Laakso Yle 31.12.2013; Yle Uutiset 31.12.2020; Yrjö Kokkonen, Yle 31.2.2021; Runon kirjoittaja ajatussinulle.blogspot.com.



LUE LISÄÄ

Kartiovahakas viihtyy tontun lakissa

24 joulukuuta 2022

Kotipihan nurmikolle ilmestyi syksyn aikana pieniä tonttuja tai ainakin ne näyttivät ihan punalakkisilta tontuilta. Keltaoranssit vahakkaat puolestaan olivat vähän piparkakun mallisia. Tosiasiassa ne olivat sieniä, kartiovahakkaita.

Sienistömme kirkkaimmat värit näkeekin juuri helovahakkaissa, joihin kartiovahakas kuuluu. Monille lajeille ovat tyypillisiä oranssit, punaiset ja keltaiset, jopa vihreät ja violetit värit.

Jos kartiovahakkaita käytetään lankojen värjäämisessä, saadaan purettamatta vihertävän harmaata, alunalla beigeä ja rautapuretuksella kellanruskeaa. Värjäyksen asiantuntijat tuntevat nämä puretukseen liittyvät termit, me muut vain luemme sujuvasti.


Kartiovahakas (Hygrocybe conica) kuuluu nykyisen käsityksen mukaan mustuvien vahakkaiden epäselvään lajiryhmään tai on monimuotoinen laji. Kartiovahakas ei ole ruokasieni, ja sitä arvellaan hieman myrkylliseksikin. Lääketieteellisen aikakauskirjan mukaan kartiovahakkaan nauttiminen voi aiheuttaa ruuansulatuskanavan oireita.


Kartiovahakasta löytyy heinikoista ja pihoilta, joskus lahokannoilta sekä puistoista. Kyseessä on selvästi kulttuurilaji. Kartiovahakas on yleinen Suomessa, mutta mahdollisesti kantolajit ovat eri sieniä kuin ruohikkolajit. Osa vahakkaista muodostaa sienijuuren eli mykorritsan heinien kanssa, osa on lahottajia.


Vahakkailla on nimensä mukaisesti paksut ja vahamaiset heltat. Vahamaisuus johtuu sitä, että heltan pinnassa olevat itiökannat ovat hyvin pitkiä. Kartiovahakas-lajimäärityksen varmistaa kuvassa näkyvät jalan mustat viirut.


Kartiovahakas on suurimpia helovahakkaita, vaikka sen lakin leveys on enimmillään seitsemän senttiä. Sieni on viisi senttiä korkea ja hieman korkeuttaan kapeampi.
 
Kartiovahakas on aluksi kauniin punainen tai kellertävänpunainen, mutta muuttuu vanhemmiten ja kosketuskohdista noenmustaksi toisin kuin muut kirkkaanväriset vahakkaat.

Hei olen punainen
väri ärhäkkä ja tulinen!
Viihdyn tontun lakissa
ja ketsuppina nakissa.
Olen ruusun terälehti hento,
olen leppäkertun lento.
Maistun mansikalta suussa,
kasvan omenana puussa.
Jos saat haavan, minut laastarilla peität.
Saunassa nousen poskillesi, kun lisää löylyä heität.
Liikennevaloissa sanon: STOP!
Kanan heltassa: KOT, KOT.
Olen puolukka kirpeä, pieni.
Olen myrkyllinen kärpässieni.
Hei olen punainen,
väri ärhäkkä ja tulinen.
Susannan värirunot, Punainen

Sirpan lisäys:
Hei olen punainen
väri ärhäkkä ja tulinen!
Olen kartiovahakas.

Lähteet: Anna-Karoliina Tetri, tetridesign.com; Coloria.net/Päivi Hintsanen; Heikki Kotiranta, Suomen luonto, Kasvit; Marja Forsell, Harriet Mustonen, Tiina Pohjalainen ja Kalle Hoppu. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim 2000; 116 (15): 1643–1654. Kasvi- ja sienimyrkytykset – tarua ja totta; Mauri Lahti, Luontoakateemi; Mikko Veräjänkorva, foorumi.laji.fi 17.9.2022; Wikisanakirja; Yle Lapset. Pikku kakkonen. Susannan värirunot, punainen 26.1.2018.

LUE LISÄÄ

Huttu-Ukon taidereitti Pyhän Kultakerolla

17 joulukuuta 2022

Pyhän Kultakeron huipulle ajelimme maisemahissillä rankan heinäkuisen patikointipäivän jälkeen Pyhä-Luoston luonnonsuojelualueella. Ylös voi mennä paitsi hissillä, myös kävellen huoltotietä pitkin. Tunturin laelta avautuu upeat maisemat.
 

Huikeiden näkymien lisäksi huipulla on ihailtavana ja ihmeteltävänä Huttu-ukon taidereitti, jolle on vapaa sisäänpääsy. Reitti on lyhyt ja helppokulkuinen, vaikka tunturin rinne hieman viettääkin alas laaksoon päin. Taideteosten toteutuksessa on otettu huomioon eri vuodenajat, sillä teokset ovat tunturissa ympäri vuoden, vaikka ne ovatkin talvella lumen peitossa.
 

Reitti on toteutettu yhteistyössä paikallisen taiteilijan Tapio Uusitalon ja Pyhän hiihtokeskuksen kanssa. Teokset pohjautuvat alueen historiaan, myytteihin ja uskomuksiin.
 

Huttu-Ukon vaikuttava hahmo tarkkailee Pyhän laelta avautuvaa maisemaa, laajaa erämaata, joka oli hänen esi-isiensä nautinta-aluetta vuosisadasta toiseen. Ukkoa on pidetty jo satoja vuosia sitten alueen pyhien paikkojen eli seitojen suojelijana ja vartijana, ja häneen on liitetty uskomattoman paljon tarinoita.
 
Huttu-Ukosta onkin tullut Pyhän myyttinen legenda ja hyvä haltija. Ukon suojeluksessa ovat alueen luonto, sen eläimistö ja me tunturiin saapuvat matkaajat.
 

Vanhan uskomuksen mukaan ihminen jatkaa kuoleman jälkeistä elämäänsä maahisten maassa, joka sijaitsee maan alla. Maahisilla on myös oma kuvakielensä, jonka avulla he jättävät viestejä toisilleen; taidereitin kiviin on maalattu yleisimmin käytettyjä kuvailmaisuja.
 

Huttu-Ukon pojan nimi on Unna. Hän rakastaa tunturissa samoamista sekä keinumista. Unnalla on aina mukanaan lintukaveri, jota hän kutsuu Rakkarastaaksi.
 

Keloringin tuulikellot kertovat siitä, miten ennen elettiin. Poronsarvet ja poron korvamerkit puolestaan muistuttavat, että porotalous on ollut tärkeä elämän ylläpitäjä vuosisatojen ajan. Pyhän sivuilta voit lukea lisää taidereitistä.

Maahinen majassa nukkui,
kuuli kulkevan kovasti,
haukotteli, hangotteli,
leukapielensä levitti:
päin putosi suuret hongat
suuhun purnun pohjattoman;
eipä Kouta, kolkko miesi.
Eino Leino

Lähteet: Koti-Lappi. Uutiset 18.2.2020, 
Tapio Uusitalon haastattelu; luosto.fi; pyha.fi/hiihtokeskus; Eino Leino, Kouta, osa runosta.
LUE LISÄÄ

Uljas merikotka yllätti karhukojulla

10 joulukuuta 2022

Yleensä merikotkan näkee etäällä hitaasti ja rauhallisesti kaartelemassa tai istumassa petäjän latvassa tai paljaan kallioluodon laella.
 
Ihminen on merikotkan ainoa vihollinen. Merikotkaa vainottiin vuosisatoja, ja vielä 2000-luvullakin merikotkan poikasia on ammuttu ja pesäpuita kaadettu. Lisäksi kanta kärsi ympäristömyrkyistä 1960- ja 1970-luvulla. Suomessa pesi 1970-luvulla vain viitisen merikotkaparia, ja vuonna 1975 varttui ainoastaan neljä merikotkan poikasta.
 

Ahvenanmaan maakuntalintu merikotka onkin yksi onnistuneen luonnonsuojelun symboleista. Toinen on joutsen, sillä molemmat pelastettiin varmalta näyttävältä sukupuutolta. 
 
Talviruokinta oli käänteentekevä keino merikotkan pelastamiseksi. Sen avulla tarjotaan merikotkille myrkytöntä ravintoa ja toisaalta säästetään linnut rasittavalta ja vaaralliselta muuttomatkalta. Kotkia on talvisin jopa kymmeniä ruokintapaikoilla. Ruokinnan ansiosta kanta on uudelleen elpynyt, ja nykykannaksi arvioidaan 450 paria. Poikastuotoksi varmistettiin 468 poikasta vuonna 2016 ja 558 poikasta vuonna 2019.
 
Jos talvi on leuto, vain osa merikotkista muuttaa syksyllä Suomesta, ja nekin jäävät talvehtimaan eteläiselle Itämerelle. Osa nuorista ikäluokista siirtyy kuitenkin talven ajaksi etelämmäksi Keski-Eurooppaan ja Venäjälle. Muuttavia kotkia näkee parhaiten maalis-huhtikuussa ja syys-lokakuussa.
 

Merikotka on ollut elinvoimainen vuodesta 2019, se on rauhoitettu myös Ahvenanmaalla. Samoin merikotkan pesäpuu on rauhoitettu. Merikotkan tappaminen tulee melko kalliiksi tekijälleen, sillä ympäristöministeriön päätöksellä merikotkan ohjeelliseksi arvoksi on määritelty 7.400 € (korkein hinta kaikista lintulajeistamme, mikä vastaa noin 3,5 laulujoutsenta tai yli 200 fasaania). 
 
Merikotkien määrä on lisääntynyt pitkään koko Suomessa. Eniten niitä elää Ahvenanmaalla ja lounaissaaristossa. Kannan kasvu näyttää kuitenkin hiipuneen lajin tärkeimmillä esiintymisalueilla. Merikotkat ovat kotiutuneet muutamin paikoin Etelä-Suomen sisämaahankin, vaikka kanta on siellä edelleen hyvin harva. Kotkille on myös rakennettu tekopesiä rauhallisiin metsäsaariin. Merikotkat pesivät Lapin suurten tekoaltaiden ja järvien ympäristössä, pesimäkanta on vahvistunut ja levittäytynyt etelämmäksi Kuusamoon.
 
Kun olimme heinäkuussa kuvaamassa karhuja Rukalla, näin yllätyksekseni kuvausmökin viereisellä suolla myös merikotkia. Ne liitelivät pitkin iltaa tähystelemässä, milloin karhut poistuisivat. Kun suoaukea oli tyhjä, kotkat laskeutuivat alas syömään tähteeksi jääneitä lihapaloja.
 

Kun kotkilla ympäristömyrkkyjen uhka on siirtynyt taka-alalle, suurimpana riskinä ovat saariston hakkuut, nimenomaan avohakkuut. Tuulivoimarakentamisen pelätään muodostavan uuden uhkatekijän merikotkalle. Väärin sijoitetut tuulivoimalat voivat surmata merikotkia ja autioittaa pesimäpaikkoja, joten sijoittamispäätökset pitää tehdä harkiten.
 
Myös sähköpylväät voivat olla kohtalokkaita merikotkalle. Etenkin Ahvenanmaan saaristossa on sattunut tilanteita, joissa merikotka on kuollut sähköiskuun, ja lähitienoon sähköt ovat samalla katkenneet. Tällaisia pylväitä voidaan suojata ja korjata turvallisiksi.

Koska merikotka on pesimäaikaan arka häirinnälle, pesinnän onnistumista voivat heikentää esimerkiksi metsätyöt, loma-asutus, veneily, moottorikelkkailu ja mönkijällä ajaminen liian lähellä pesää.
 
Vuonna 2019 merikotka pääsi pois Suomen uhanalaisten lajien listalta. Koska merikotka ei ole enää uhanalainen, sen suojeluun ei tulevaisuudessa käytetä yhtä paljon resursseja kuin aikaisemmin. Vastuu merikotkakannan seurantaan ja suojeluun liittyvästä kenttätyöstä siirtyi Sääksisäätiölle vuonna 2020 WWF:ltä.
 

Merikotka syö eniten kaloja, mutta pyydystää myös vesilintuja ja pienempiä nisäkkäitä, se myös varastaa ruokaa kalasääskiltä. Merikotka kalastaa vain aivan veden pinnassa uivia kaloja ja vesilintuja. Kun saalis on näkyvillä, kotka lyö jalkansa takasuuntaan ja saa kalan kynsiinsä miltei kastumatta.
 
Kotka syö päivässä keskimäärin 300 g lihaa tai 500 g kalaa. Merikotka saalistaa kevätsulilla, lintuluodoilla, rehevillä rannoilla, joille ilmestyessään aiheuttaa paniikin vesi- ja rantalintuparvissa. Se tosin voi saada itsekin pienempiä haukkoja kimppuunsa. Talvisin merikotka käy mielellään haaskoilla ja hyödyntää kalaperkeitä ja kaloja, jotka kalastajat jättävät jäälle. 
 
Merikotkat tulevat sukukypsiksi vasta 5 – 6-vuotiaina, jolloin niille kehittyy aikuislinnun höyhenpuku. Kotkat kisailevat keväisellä taivaalla ja kaklattavat lokkimaisesti; soitimen tarkoituksena on puolisoiden pesimävireen samanaikaistaminen.
 
Merikotka on uskollinen puolisolleen. Merikotkat pesivät sukupolvesta toiseen samoilla paikoilla, mikäli pesäpuu pysyy pystyssä ja pesäpaikat pysyvät rauhallisina. Pesä on valtava risulinna yleensä jykevässä petäjässä lähellä latvaa. Kotkaparilla on yleensä kaksi tai kolme vaihtopesää.
 

Naaras munii maalis-huhtikuussa isoon risupesäänsä yhdestä kolmeen munaa ja hautoo niitä noin puolitoista kuukautta. Poikaset ovat pesässä kaksi ja puoli kuukautta, minkä jälkeen emot ruokkivat niitä syyskuun loppuun asti. Ruokinnan loputtua aikuistuneet poikaset lähtevät omille teilleen. Tämän postauksen merikotkat kuvasin Kuusamossa heinäkuussa, jolloin kotkaperheet olivat vielä koossa.
 
Nuoren linnun kehitys tummanruskean kirjavasta höyhenasusta valkopyrstöiseksi ja keltanokkaiseksi aikuiseksi vie viidestä kuuteen vuotta. Naaras on koirasta kookkaampi. Etelä-Pohjanmaan Kortesjärvellä havaittiin riistakameran 22.2.2022 kuvaama merikotka, jonka rengastunnus näkyi niin selvästi, että huomattiin kyseessä olevan Suomen vanhin kotka: sen rengastuksesta oli kulunut 32 vuotta 8 kuukautta.
 
Merikotkan tuntomerkeiksi sopivat eteenpäin työntynyt pää ja lyhyt kiilamainen pyrstö. Aikuisen merikotkan tunnistaa valkoisesta pyrstöstä, sen englanninkielinen nimi onkin White-tailed Eagle. Joidenkin mielestä merikotka näyttää lennossa ihan “lentävältä matolta”. Merikotka on pitkäsiipisin lintumme, sen siipien kärkiväli on pisimmillään lähes 2,5 metriä. Uskomattoman suurilta kotkat näyttivätkin ja olivat upeita liidellessään, kun pääsin näkemään niitä Kuusamossa! 
 
Tasaleveiden siipien kärjessä harittavat pitkät ”sormet” eli käsisulat ja valtava koukkunokka kertovat verkkaisten siiveniskujen ohella, että kyseessä on kotka eikä haukka.
 

Merikotkan paluu on vähentänyt haahkan ja merihanhen kantaa erityisesti ulkosaaristossa, se on myös harventanut isojen lokkien ja merimetson yhdyskuntia. Moni voi iloita, jos uimarantojen ja puistonurmien likaaja valkoposkihanhi saisi merikotkasta luontaisen vihollisen, merikotkahan syö kalojen lisäksi myös sorsalintuja ja juuri hanhia.
 
Syysmuuton aikaan myös merikotkat ilmestyvät hanhien levähdyspaikoille, kuten Etelä-Karjalaan Konnunsuon aukeille. Siellä on vara mistä valita, kun hanhia on kymmenin tuhansin aterioimassa pelloilla.
 
Itämeren suojelukomissio HELCOM on nimennyt merikotkan yhdeksi Itämeren tilan indikaattorilajiksi. Kasaantuvat ympäristömyrkyt kulkeutuvat kasviplanktonista sinisimpukan ja haahkan tai vaihtoehtoisesti kalojen kautta merikotkaan. Näiden ilmentäjälajien seuranta mahdollistaa huolestuttavien muutosten havaitsemisen aikaisessa vaiheessa.
 

Ahvenanmaalla Föglössä merkittiin kesällä 2021 kaksi nuorta merikotkaa gps-paikantimilla. Kyseessä on Ahvenanmaan maakuntahallinnon hanke, jossa tutkitaan merikotkan ja haahkan vuorovaikutussuhteita. Näistä linnuista on enemmän tietoa Ahvenanmaan merikotkat 2021-sivulla.
 
Merikotkien porotaloudelle aiheuttamia vahinkoja selvitetään puolestaan ympäristöministeriön rahoittaman projektin turvin. Kesällä 2021 nimittäin asennettiin kymmenelle Lapissa kuoriutuneelle merikotkanpoikaselle satelliittilähettimet, joiden toivotaan antavan uutta tietoa Lapin merikotkapopulaation liikkeistä sekä valottavan merikotkan vaikutuksia porotalouteen. Enemmän tietoa löytyy sivulta Merikotkat poronhoitoalueella 2021.

Vaik kyl mää nää kuvat viä
mukanani vaik kui pitkäl:
merikotka lenno taivaal
ja haikara kaislikos.
tee 4.10.2009

Lähteet: Johanna Junttila, Suomen luonto 4/2022; Juha Laaksonen, Koko perheen luontoretki; Juhani Lokki, Jörgen Palmgren, Suomen ja Pohjolan linnut; Lasse J. Laine, Suomen luonto; Luomus; Miika Huhta, Ilkka Pohjalainen 22.2.2022; Peda.net; Pertti Koskimies, Suomen luonto. Linnut. Merikotka; Pertti Koskimies, Opas Suomen luontoon; Pertti Koskimies, Suomen lintuopas; Pirjo Koskinen, Yle Uutiset. Luonto 16.8.2019; Sääksisäätiö; WWF. Suomi. Eläinlajit; tee. 4.10.2009, Syyspävä miätteit, osa runosta.

LUE LISÄÄ

 Pohjanketunlieko ja tunturilieko    

03 joulukuuta 2022

Oltiin kiipeämässä Pyhä-Luostolla kohti Noitatunturin huippua. Maasto oli kuivaa hiekasta ja sorasta koostuvaa tunturin rinnettä, myös turvemaata. Rakkavyöhyke oli vielä ylempänä edessä. Paikoitellen karuilla rinteillä kasvoi tunturikatajia ja -koivuja sekä maanpeittokasvina varpuja. Siellä kiinnitin huomiota kahteen minulle entuudestaan vieraaseen liekolajiin, jotka myöhemmin tunnistin pohjanketunlieoksi ja tunturilieoksi. Ne molemmat kasvoivat samoilla korkeuksilla.
 

Pohjanketunlieko on yksi kaikkein alkeellisimmista kasveista. Sillä ei ole edes päävartta, vaan se jakaantuu aina kahdeksi samanlaiseksi haaraksi.
 

Pohjanketunlieon itiöpesäkkeet syntyvät kasvulehtien hankaan, eikä pesäkkeistö ole erilaistunut kuten muilla lieoilla, mutta itiöistä lisääntyminen on ilmeisen harvinaista. Ketunlieon pelastuksena ovat verson latvaosaan kehittyvät itusilmut, joiden tuottamiseen kasvi käyttää jopa viidenneksen ravintovaroistaan. Sopivalla alustalla silmut itävät erinomaisesti.
 
Pohjanketunlieko
Ketunlieko kasvaa tunturin rinteillä ja elää tavallisesti vain muutaman vuoden, enintään parikymmentä vuotta. Vain Siperian todellisista ikimetsistä tunnetaan satojen vuosien ikäisiä yksilöitä, jotka muodostavat jo parin metrin laajuisia laikkuja. Ketunlieko on hyvin karaistunut laji, niinpä se menestyy jopa Huippuvuorilla.
 

Ketunlieko on myrkyllinen. Ruotsalaiset ovat tosin osanneet hyödyntää sitä päätäitä karkottavana aineena, meillä puolestaan vanha kansa tunsi ketunlieon matolääkkeenä.
Pohjanketunlieko eroaa ketunlieon toisesta alalajista metsäketunlieosta lehtiensä koolla ja varsinkin kellertävällä värillään.
 

Varpumainen tunturilieko on pienikokoinen, hieman sinertävänvihreä ja tanakka. Se kasvaa karuilla tunturikankailla ja Lapin hiekkaisilla kedoilla sekä tunturikoivikoissa. Päävarresta nousee tiheinä kimppuina pystyhaaroja, jotka ovat kolmesta viiteen senttiä korkeita ja kärkiosaltaan nelisärmäisiä.
 
Tunturilieko
Kansanomaisesti liekoja on kutsuttu muun muassa harakanvarpaiksi. Suvun tieteellinen nimi puolestaan tulee kreikankielen sanoista susi ja jalka; ilmeisesti suomumaisten lehtien peittämän verson on todettu muistuttavan eläimen turkispeitteistä raajaa. Tunturilieolla on 30 – 40 senttiä pitkä suikerteleva varsi, josta suurin osa kasvaa maan päällä. Itiötähkät ovat haarojen kärjissä yksittäin tai pareittain, ja itiöt kypsyvät kesä-syyskuussa.
 
Suomessa tunturiliekoa kasvaa runsaimmin Käsivarren Lapissa. Sen sijaan laji lienee hävinnyt Kainuusta ja on harvinainen Itä-Lapissa.
 

Riidenlieko ja katinlieko ovat varsinkin Etelä- ja Keski-Suomen kasveja, mutta kasvavat koko maassa yleisenä. Kellertävinä ja tanakampina pohjanketunlieko ja tunturiketunlieko eroavat selvästi ulkonäöltään riiden- ja katinlieosta.
 
Riidenlieko
Kaikki ne isot liekopuut, jotka muodostivat hiilikauden metsät 355–295 miljoonaa vuotta sitten ja kerrostuivat kuoltuaan paksuiksi kivihiilikerrostumiksi, ovat hävinneet. Sen sijaan heimon pienet lajit eli lieot ovat säilyneet ja menestyneet. Liekoja elää maapallolla viitisen sataa lajia, joista Suomessa kasvaa kuusi eri lajia. Niistä tutustuimme äsken pariin kolmeen.
 
Juuri kun alan ymmärtää
tunturituulen puhetta,
minun täytyy lähteä.
Juuri kun alan ymmärtää
kiven puhetta,
poron sielunelämää,
minun täytyy lähteä.
Taustalla

Lähteet: Arktinen aikavaellus; Kai Aulio, Tiedebasaari 1.9.2011; Kasviatlas; Kasvutar. 26.11.2020 Jatulintarha; Metlan työraportteja 33; Peda.net; Seppo Vuokko, Liekokasvit. Suomen luonto. Kasvit; Wikipedia; Taustalla, KaksPlus 16.12.2005. Osa runosta.

LUE LISÄÄ