Millä Suomen kasvilla on suurin kukka?

27 elokuuta 2022

Oletko koskaan pohtinut, millä Suomen kasvilla on suurin kukka? Tosin kukkien mittaaminen on vaikeaa, sillä kukat voivat olla monenmuotoisia; on kellomaisia ja kuppimaisia, on lautasmaisia ja kolmiulotteisia tai vieläkin monimutkaisempia rakenteita.


Suurin kukkamme on isolumme, joka voi olla levitettynä jopa 20 senttiä. Luonnossa lumme ei tosin avaudu koskaan täysin, vaan terälehdet jäävät kuppimaiseen asentoon, jolloin kukan halkaisija on 15 senttiä. Isolumpeen kasvuympäristöä ovat lampien, järvien ja hitaasti virtaavien jokien pehmeät pohjat sekä suojaiset merenlahdet. Punakukkaiset muodot ovat rauhoitettuja.


Keltakurjenmiekka on toiseksi kookkain, sen kukka on 10 senttiä. Kurjenmiekka kasvaa savi-, lieju- ja mutarannoilla sekä matalassa rantavedessä ja ojissa, kukkii kesä-heinäkuussa. Kasvi on rauhoitettu Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin maakunnissa.


Upeaa lehtotikankonttia en ole koskaan nähnyt muualla kuin kirjan kuvassa. Sen kukka on kuitenkin Suomen kolmanneksi suurin, liki 10 senttiä. LuontoPortin mukaan Suomessa tikankontti on rauhoitettu ja luokiteltu silmälläpidettäväksi. Koko esiintymisalue huomioon ottaen kasvia kuitenkin pidetään elinvoimaisena.

Hämeenkylmänkukka on pohjoisella pallonpuoliskolla tavattava kylmänkukka. Kylmänkukkaa sanotaan neljänneksi kookkaimmaksi Suomen kukista, halkaisijaltaan se on 6 – 8 senttiä. Sitä esiintyy pääasiassa Kanta-Hämeessä, jonka maakuntakasvi se on. Laji on Suomessa rauhoitettu.

Alkukesästä kukkiva siperiankärhö (Clematis sibirica) kuuluu luonnonkasveihimme ja menestyy koko maassa rehevissä kangasmetsissä tai lehdoissa, joissa on ravinteikasta ja kalkkipitoista maata. Luonnonvaraisena kärhö on kuitenkin harvinaisuus ja sitä löytyy Suomessa vain muutamasta kasvupaikasta. Kasvi on rauhoitettu.


Kangasvuokko on jokakeväinen ilonaihe täällä Etelä-Karjalassa, sen kukka on 6 – 7 sentin levyinen. Kangasvuokko kukkii toukokuussa harjumänniköissä, soraisilla kedoilla sekä hiekkaisilla kanerva- ja puolukkakankailla. Laji on vaarantunut ja rauhoitettu.


Kymmenen suurikukkaisimman kasvin joukkoon mahtuvat vielä ukonkello, metsäruusut, karhunköynnös eli isokierto ja pikarililja. Ukonkello ja pikarililja eivät ole meillä alkuperäisiä luonnonkasveja. Mikäli ne jätetään pois tästä tilastosta, suurimmiksi kukiltaan nousevat luomusarjassa ulpukka, kullero ja rentukka.


Luontoon karanneista koristekasveista ja satunnaistulokkaista suurikukkaisia ovat unikot, malvat, liljat ja kurtturuusu. Auringonkukka ja päivänkakkara ovat mykerökukkaisia ja se, mitä tavallisesti sanomme kukaksi, onkin kymmenistä ja sadoista pikkukukista muodostuva kukinto.


Tänään vietetään Suomen Luonnon Päivää! Ota siitä kaikki ilo irti!

Mitä on nää tuoksut mun ympärilläin?
Mitä on tämä hiljaisuus?
Mitä tietävi rauha mun sydämessäin
niin suuri ja outo ja uus?
Minä kuulen kuin kukkaset kasvavat
ja metsissä puhuvat puut.
Minä luulen nyt kypsyvät unelmat
ja toivot ja touot ja muut.
Kaikk’ on niin hiljaa mun ympärilläin.
Kaikk’ on niin hellää ja hyvää.
Kukat suuret mun aukeevat sydämessäin
ja tuoksuvat rauhaa syvää.

Eino Leino

Lähteet: Auli Honkanen, Meillä kotona-lehti 30.8.2018; Juha Laaksosen luontoretki, Yle Areena 14.8.2022; Juha Roiha Yle Uutiset 2.11.2018; LuontoPortti; Petri Vironen, Yle Uutiset 25.11.2018; Seppo Vuokko, Suomen Luonto 21.4.2015; Suomen luonnon päivä. Metsähallitus. Suomen luonnonsuojeluliitto; Eino Leino, Rauha.

LUE LISÄÄ

Liro on Suomen runsaimpia kahlaajia

20 elokuuta 2022

Jos heinäkuun alussa kuljeskelet suolla, voit olla varma, että ennen pitkää tavoitat siellä pitkäjalkaisen kahlaajalinnun, joka esittää matalan rämemännyn latvasta kimittävän vastalauseensa kiv-kiv-kiv-kiv sinulle, rauhanhäiritsijälle. Väsymättömästi lintu jatkaa varoitteluaan, kunnes sinä vieras poistut paikalta. Kuljin kaikessa rauhassa metsän ja suon välistä polkua Pyhä-Luoston alueella, kun havahduin toistuvaan linnunääneen. En heti edes tajunnut, mistä on kyse.
 

Sitten havaitsin ohuen kuivan suomännyn latvassa linnun, liron. Se oli huomannut minut ja piti minua tunkeilijana. Ehkä sillä oli poikaset lähettyvillä. Liro saatteli minua metsän reunaan asti lentäen pienten mäntyjen latvasta toiseen.
 

lirot saapuvat Lappiin vasta myöhään keväällä, jolloin ne kokoontuvat soilla 10 – 100 yksilön muuttoparvina. Silloin kuuluu kaikkialta li-ro li-ro li-ro, se onkin pohjoisessa toukokuisen suon perusääniä. liro on Suomen runsaimpia kahlaajia, laji on yleinen, tosin nykyisin taantunut.
 

Vaatimattoman näköinen liro on kooltaan muita vikloja selvästi pienempi, vain rastaan kokoluokkaa. Sillä on vihreät jalat ja ruskeanmusta valkopilkkuinen selkäpuoli. Sukupuolet ovat samanväriset. 

Liron ravintona ovat hyönteiset, hämähäkit, nilviäiset, äyriäiset, madot, toukat ja muut pikkueläimet, joita se noukkii nokallaan vedestä ja maan pinnasta tai tavoittaa poraamalla pehmeästä maasta.
 

Pesimämaastonsa suhteen lintu ei ole vaativa, vaan sille kelpaavat monentyyppiset aukeat ja vähäpuiset suot koko maassa. Liro pesii erittäin runsaslukuisena Perä-Pohjolan ja Etelä-Lapin allikkoisilla rimpisoilla sekä runsaslukuisena vetisillä avosoilla Keski- ja Pohjois-Suomessa.
 
Tosin lirokanta on puolittunut Etelä- ja Keski-Suomessa 2000-luvun soiden ja rantaniittyjen kuivatusten vuoksi, sen sijaan pohjoisessa se on runsastunut. Meillä pesivän kannan arvio on 300 000 – 450 000 paria. Liro pesii myös suuressa osassa Euroopan ja Aasian pohjoisosia sekä vähälukuisena Skotlannissa.
 

Heiniin vuorattuun pesään suojaiselle suomättäälle ilmestyy toukokuussa neljä munaa, joita emot hautovat kolmisen viikkoa. Muutaman päivän kuluttua poikasten kuoriutumisesta naaras lähtee syysmuutolle ja jättää untuvikot koiraan hoitoon, kuten myös viklonaaraat tekevät.


Kun lirolla on pienet poikaset, se tähystää valppaana mättäällä tai suomännyn latvassa. Kun lintu epäilee vaaraa, se nousee siivilleen, lentelee hermostuneesti ja laskeutuu välillä puunlatvaan. Se saattaa seurata pesän tai poikueen luota ihmistä jopa kilometrin matkan koko ajan kimittäen.
 

Koiras huolehtii poikasista noin kuukauden, silloin nämä ovat varttuneet lentokykyisiksi. Poikaset oppivat nopeasti etsimään itse ruokansa jätettyään pesän. Heinä-elokuussa koiraat ja nuoret linnut liittyvät suuriin lirojen muuttoparviin rantaniityille ja luhdille ennen matkaa Afrikkaan. Lirot talvehtivat trooppisen Afrikan länsiosissa ja muutamat voivat hakeutua Angolaan asti.

Astelen suolla
haistelen tuoksuja
kuuntelen liron ääntä.
Valde Aho

Lähteet: Antti Halkka, Krister Karttunen, Ulla Kokko, Pertti Koskimies, Juhani Lokki, Petri Nummi, Seppo Parkkinen, Teuvo Suominen, Kalle Taipale, Kotimaan luonto-opas; Arto Kurtto, Lasse J. Laine, Seppo parkkinen, Markku Varjo, Suomalaisen luonto-opas; Juhani Lokki, Jörgen Palmgren, Suomen ja Pohjolan linnut; Lasse J. Laine, Suomen luonto; Paavo Voipio, Tuomas Manninen, Seppo Lahti, Värikäs lintukuvasto; Pekka J. Nikander, Suomen luonto. Linnut. Viklot; Pertti Koskimies, Suomen lintuopas; Valde Aho, Varvara Zueva, Neitoperho, Suolla 1. säkeistö.
LUE LISÄÄ

Oletko koskaan kuullut rehuvuohenherneestä?

13 elokuuta 2022

Olin pyöräilemässä maaseudulla kymmenisen kilometriä Lappeenrannan keskustasta. Oli niittyjä ja peltoja, metsääkin. Viiletin pyörällä lujaa vauhtia alamäkeä Rännikorpea kohti. Ehdin kuitenkin näkemään tienposkessa jotain sinistä korkeaa kasvustoa. Voivatko virnat olla noin näyttäviä, pohdiskelin. Paluumatkalla pysähdyin katsomaan niitä sinikukkaisia korkeita kasveja. Näyttivät hernekasveilta, vaikka olivatkin minulle vieraita.
 

Kasvi on rehuvuohenherne (Galega orientalis), joka on herneen kaltainen monivuotinen typensitojakasvi. Siitä on käytetty myös nimeä maitoherne. Rehuvuohenherne on tuotu Suomeen nurmi- ja rehukasviksi sekä puutarhakasviksi. Rehuvuohenhernettä voitaisiin kenties myös käyttää öljyn saastuttaman maaperän puhdistukseen, sillä se pystyy juuristollaan hajottamaan öljyn sisältämiä yhdisteitä.
 

Rehuvuohenherne menestyy ilmastossamme hyvin ja saattaa tulevaisuudessa vakiinnuttaa asemansa uutena rehukasvina. Luontoon levitessään se voi kuitenkin muodostaa yhtenäisiä peittäviä alueita ja sillä tavoin estää muiden kasvien kasvua, lisäksi kasvi rehevöittää maaperää.

Rehuvuohenherne on noin metrin korkuinen, rehevä, monivuotinen hernekasvi, joka kukkii heinä-elokuussa sinivioletein kukin. Kasvi viihtyy auringossa tai puolivarjossa. Näkemäni paikka on avoin, mutta keskipäivän aikaan siihen paistaa aurinko hyvin. Kasvin juolavehnän kaltainen juuristo ulottuu syvälle maahan, jopa metrin syvyyteen.
 

Toinen hyvin samannäköinen kasvi on rohtovuohenherne. Lajit erottaa toisistaan esimerkiksi tarkastelemalla lehtihangassa olevia pieniä lehtiä, korvakkeita: rohtovuohenherneellä ne ovat keihästyviset, rehuvuohenherneellä ehyet, kuten kuvassa. Rehuvuohenherne on yleensä tummempikukkainen ja sen hedelmäpalot ovat roikkuvia, rohtovuohenherneellä ne ovat pystyjä.
 

Heinäkuun lopulla pyöräilin taas Rännikorvessa. Tarkoituksenani oli kuvata rehuvuohenherneen palkoja, mutta tienpientareet olikin niitetty! Toisaalta voi ollakin hyvä, että nuo karkulaiset eivät enää leviä, sillä rehuvuohenherne on kansallisessa vieraslajistrategiassa luokiteltu tarkkailtavaksi tai paikallisesti haitalliseksi lajiksi.
 
Vieraslajien havainnointiin ja torjuntaan kannustava Soolotalkoot-kampanja on jälleen käynnissä 23.5.–31.8.2022! Lisätietoa kampanjasta löydät Vieraslajit.fi -sivustolta.

Toukka kiipee herneen vartta kainalossaan Suomen kartta.
Tarkoitus on matkustaa ristiin rastiin koko maa.
Toukka kiipee herneen vartta, painaa kainalossa kartta.
Latvakukan saavuttaa, siihen nukahtaa.

vuodatus.net

Lähteet: iNaturalist; Enenonen.fi; Kasviatlas; Laji.fi; Luontoportti; Luontoturva Ky; Eero Varis, Helsingin Yliopisto, Kasvinviljelyn laitos; Tieteen termipankki; Vuohenrue, mahdollinen laidunpalkokasvi lauhkeisiin olosuhteisiin; Wikipedia; vuodatus.net 26.1.2008. Runoja lorupussiin. Toukka.

LUE LISÄÄ

Lakka on soiden kultaa

06 elokuuta 2022

Lakka on suoluontomme tavoitelluin aarre: sen marja on aromikas ja hyvin vitamiinipitoinen herkku. Kasvin merkityksestä kertovat jo sen monet nimet. 
 
Pohjois-Suomessa kypsä marja on ehdottomasti hilla, etenkin Itä-Suomessa se on lakka, mikä on myös yleiskielessä nimityksistä tavallisin, Etelä-Suomessa muurain. Eteläpohjalaiset käyttävät muuraimesta nimitystä valokki. Lesti- ja Kalajokilaaksossa on myös oma sanansa lintti. Nimistä on lisäksi useita muunnelmia. Tärkeydestä kertoo myös se, että lakkaa on kutsuttu eri nimillä sen mukaan, kuinka raaka tai kypsä se on, kuten ”marjat ovat vielä suppuja tai tupessa”.
 

Sana muurain tunnetaan vanhastaan kaikkialla muualla paitsi maan pohjoisosissa. Lounais-Suomessa ja Hämeessä se on hillan yleisnimitys. Maan eteläosissa puhutaan myös maamuuraimesta, mutta sillä tarkoitetaan mesimarjaa. Muurain on ikivanha suomalais-ugrilainen sana ja kuuluu niihin sanoihin, joita on käytetty todisteena siitä, että suomalais-ugrilaisten kansojen muinaisten asuinalueiden on täytynyt sijaita melko pohjoisessa.

Minä pohjoissavolaisena käytän yleensä lakka-sanaa. Kemiläiset äitini ja isoäitini puolestaan puhuivat aina hillasta. Joka kesä kävimme lapsuudessani kesälomamatkalla pohjoisessa ja yleensä niin, että pääsimme lakkasoille eli jängille hillaa keräämään. Siellä sanko ei millään tahtonut tulla täyteen, koska kullankeltaiset marjat painuivat kasaan kaiken aikaa.
 

Hilla kuuluu vatukoiden sukuun, samoin kuin vadelma. Elias Lönnrot nimittääkin kasviossaan hillaa muuran-vatukaksi. Hyvän hillasadon tarkkailu alkaa jo uudenvuodenyönä, sillä kirkas tähtitaivas tietää hyvää hillavuotta. Nykyisinkin media – paikallisväestöstä puhumattakaan – seuraa tarkasti, milloin alkaa lakan kukinta, tuleeko yöpakkasia ja onko pölyttäviä hyönteisiä. Se kuitenkin tiedetään, että kun käki lakkaa kukkumasta, saa kypsän hillan suuhunsa.
 

Ruotsin Lapissa vaikuttanut pappi Samuel Rheen tutki 1670-luvulla saamelaisten elämää ja tapoja. Hän kuvasi muun muassa, miten saamelaiset säilöivät hillaa: He keittivät marjoja niiden omassa mehussa ja ripottelivat joukkoon hieman suolaa. Seos kaadettiin tuohiseen, joka haudattiin hyvin peitettynä maahan odottamaan käyttöä, näin hillat säilyivät tuoreina ilman sokeria. Saamelaiset tiesivät sen, minkä me nykyään: lakan marjojen sisältämä bentsoehappo on luonnon säilöntäaine, joten marjat voi säilöä omassa mehussaan.
 
Saamelaiset myös survoivat tuoreita hilloja keitetyn ja peratun kalan sekaan. Saamelaiskulttuurin ja saamen kielen tutkija T. I. Itkonen (1891 – 1968) on kertonut, että Suomen saamelaiset tunsivat hyvin samanlaisen ruokalajin nimeltään mesto, joka sisälsi ruodittua siikaa, kalanrasvaa ja -lientä sekä tuoreita muuraimia. Samoin he survoivat hilloja poronmaitoonkin; tämä ruokalaji oli 1700-luvulla maistunut hyvin myös kasvitutkija Linnélle.
 

Koko Suomessa yleinen lakka on avosoiden, rämeiden ja korpien laji, mutta kasvupaikkoina ovat myös soistuvat alueet. Ojitetuilla soilla sato on alkuvuosina runsas, mutta sitten marjominen loppuu usein kokonaan, koska suo muuttuu liikaa.
 
Maan alla leviävä rönsymäinen juurakko kasvattaa näkyviä yksivuotisia versoja, mutta itse juurakko voi olla jopa kymmenen vuoden ikäinen. Juurakkonsa avulla lakka leviää kasvullisesti laajoiksi kasvustoiksi, jolloin pienen suon kaikki kasvit saattavat olla samaa yksilöä. 

Lakka toimii muutamien päiväperhoslajin toukkien ravintokasvina, muurainhopeatäplä niistä tärkein, mutta myös rahkahopeatäplän ja suokirjosiiven toukat suosivat lakkaa. Niiden toukat ovat monofageja eli niille kelpaa vain yksi kasvilaji, lakka.
 

Lakka on hyvin sopeutunut pohjoisen pallonpuoliskon lyhyeen kasvukauteen. Se kukkii isoin valkoisin kukin kesäkuussa. Kasvin emi- ja hedekukat ovat eri yksilöissä, joten yhtä sukupuolta edustavissa kasvustoissa ei marjoja muodostu koskaan. Lakan hedelmä on niin sanottu luumarja, jossa on useita osahedelmiä ja jokaisen sisällä siemen. Marja muuttuu kypsyessään oranssinpunaisesta vaaleankeltaiseksi. Lakan poiminta alkaa kuusi viikkoa kukkimisen jälkeen, Etelä-Suomessa heinäkuun puolivälissä ja Pohjois-Suomessa elokuun alussa, ja marjat poimitaan käsin yksitellen noukkien.
 
Lakan marjominen vaihtelee hyvin paljon eri vuosina. Kukinta-aikaan sattuvat hallat voivat yhdessä yössä pilata koko sadon tai viileät säät pitävät pölyttäjät kankeina paikoillaan. Rankkasateet ja myrskyt repivät herkästi terälehdet, jolloin hyönteiset eivät löydä kukkia. Kasvukauden huonot säät näkyvät vielä seuraavana kesänäkin heikkona kukintana. Lisäksi runsasta satovuotta seuraa yleensä luonnostaan heikompi kukinta ja korkeintaan keskinkertainen satovuosi kasvin toipuessa.
 

Avosoilla lakan marjasesonki on lyhyt ja yltäkylläinen, korvissa marjat kypsyvät hitaammin ja niitä riittää pitkälle syksyyn. Suot kylpevät nyt keltaisessa loistossa – hyvä hillavuosi hemmottelee marjastajia myös pohjalaismaakunnissa. Asiantuntijan mukaan parhaillaan on jo kolmas peräkkäinen hyvä lakkasesonki. Sen huomasi myös pohjoissavolainen tuttavaperhe, joka kävi viime viikolla lakassa; neljän hengen voimin he noukkivat viisi sangollista parissa tunnissa. Samaan aikaan Luosto-Pyhän seudulla lakat olivat vielä suppuvaiheessa.


Ihmisten lisäksi marjoja syövät karhut ja monet linnut rastaista riekkoihin, jotka samalla levittävät kasvin luunkovia siemeniä ulosteissaan. Matka eläimen ruoansulatuskanavan läpi antaa lakalle mahdollisuuden siirtyä uudelle kasvupaikalle. Lisäksi se edistää siementen nopeaa kasvuun lähtöä, sillä syömättä jääneen marjan siemenet itävät hitaasti. Jo vuosisatoja muuraimia on kuljetettu Lapin soilta myytäväksi kaupunkeihin Tukholmaa myöten. Varsinkin pohjoisessa lakka on taloudellisesti merkittävä luonnonvara, jota keräämällä voi ansaita verottomasti lisätuloja. Kotimainen ja ulkomainen kysyntä on niin suurta, että paikoin on jouduttu asettamaan poimintarajoituksia.
 

Lakka on monien hienojen jälkiruokien, leivonnaisten ja alkoholijuomien raaka-aine. Suomessa lakkaa syödään perinteisesti leipäjuuston kanssa, Norjassa kermavaahdon ja sokerin kanssa tai kakussa, Ruotsissa puolestaan jäätelön kera. Kanadassa hillaa käytetään myös erään erikoisoluen maustamiseen, ja samaa on tehnyt Suomessa ainakin Pyynikin Käsityöläispanimo, samoin Tornion Panimo, joka käyttää hillaa raaka-aineena monessakin eri tuotteessa. Ranualla hillasta valmistetaan sekä viiniä että likööriä.
 

Lakka sisältää runsaasti kuituja sekä A-, E- ja C-vitamiinia. A-vitamiini on karotenoidimuodossa, mikä antaa marjalle sen kullankeltaisen värin. Lakan C-vitamiinipitoisuus on jopa nelinkertainen appelsiiniin verrattuna; jo satoja vuosia sitten hilla huomattiin mainioksi lääkkeeksi keripukkiin. Muihinkin vaivoihin hillasta on löytynyt apu. Lönnrotin mukaan marjat vilvoittivat kuumetautista ja olivat hyödyksi ainakin punataudissa ja keuhkotaudissa. Jos madot vaivasivat, Kittilässä neuvottiin olemaan yksi päivä tyhjin vatsoin ja sitten syömään hilloja. Sen jälkeen ylimääräiset elävät katosivat!

Lakassa on lisäksi B-ryhmän vitamiineja, flavonoideja sekä useita kivennäisaineita, kuten kaliumia, kuparia ja magnesiumia. Lakassa on runsaasti myös fenoliyhdisteisiin kuuluvaa ellagihappoa eli ellagitanniinia, jolla arvellaan olevan antimikrobisia ominaisuuksia ja hyödyllisiä vaikutuksia suoliston bakteeritoiminnalle. Lakkauutteen on havaittu hillitsevän salmonella-, stafylokokki- ja kampylobakteerien kasvua, ellagihappo ei kuitenkaan tuhoa hyödyllisiä probioottisia suolistobakteereja.
 

Lakan siemenistä saadaan öljyä, jota käytetään esimerkiksi ruokateollisuudessa maku- ja väriaineena. Lakan siemenöljy sisältää linolihappoa ja alfalinoleenihappoa. Ne ovat elimistölle välttämättömiä monityydyttymättömiä rasvahappoja, joita elimistö ei pysty itse tuottamaan. Lakan siemenöljyä on hyödynnetty esimerkiksi kosmetiikkateollisuudessa kasvovoiteiden osana.

Lakan lehdistä saa yrttiteetä, jota inuiitit (entiset eskimot) ovat perinteisesti käyttäneet hivenaineiden lähteenä sekä ripulin hoitoon. Suoliston limakalvoa rauhoittava vaikutus perustuu lehtien sisältämiin parkkiaineisiin. Eräiden tutkimusten mukaan lehdillä on myös antimikrobisia vaikutuksia. Lakan marjojen suojalehtiä puolestaan on käytetty Venäjän alueella yskänrohtona.

Piilossa luona kuusen
Mättäillä suon aistin

Haituvat noin hohtaa
keijuja ne ovatkin

Sateen vihreä kimallus
kullaksi polkuni muuttaa

Hillan tuoksu tunnelman
unelmakseni loihtii

Mukaan pyytää liittymään
Hymyile, me lennetään
kirjoittajajenni

Lähteet: Anu Holopainen, Anna-lehti 9.6.2008. Asiantuntijana Yvonne Holm, Farmaseuttisen biologian osasto, Helsingin yliopisto; Arctic. Guesthouse&Igloos; Arktiset Aromit 8.6.2016; Kirsti Aapala, Kielikello 2/2015; Kirsti Aapala & Marja Aapala, Pääskynhattu, päivänkämmen. Kasvikertomuksia; LuontoPortti; Pentti Halenius ja Arto Rantanen, Kasvibongarin opas. Kukat ja niiden hedelmät; Reija-Tuulia Heinonen ja Sirkka Suomi-Vihonen, Kasvikirja; Suomen YK-liitto; Wikipedia; Yle. Uutiset 25.7.2022; blogi kirjoittajajenni.com runo Suolla 3.6.2022.
LUE LISÄÄ