Oletko koskaan kuullut rehuvuohenherneestä?

13 elokuuta 2022

Olin pyöräilemässä maaseudulla kymmenisen kilometriä Lappeenrannan keskustasta. Oli niittyjä ja peltoja, metsääkin. Viiletin pyörällä lujaa vauhtia alamäkeä Rännikorpea kohti. Ehdin kuitenkin näkemään tienposkessa jotain sinistä korkeaa kasvustoa. Voivatko virnat olla noin näyttäviä, pohdiskelin. Paluumatkalla pysähdyin katsomaan niitä sinikukkaisia korkeita kasveja. Näyttivät hernekasveilta, vaikka olivatkin minulle vieraita.
 

Kasvi on rehuvuohenherne (Galega orientalis), joka on herneen kaltainen monivuotinen typensitojakasvi. Siitä on käytetty myös nimeä maitoherne. Rehuvuohenherne on tuotu Suomeen nurmi- ja rehukasviksi sekä puutarhakasviksi. Rehuvuohenhernettä voitaisiin kenties myös käyttää öljyn saastuttaman maaperän puhdistukseen, sillä se pystyy juuristollaan hajottamaan öljyn sisältämiä yhdisteitä.
 

Rehuvuohenherne menestyy ilmastossamme hyvin ja saattaa tulevaisuudessa vakiinnuttaa asemansa uutena rehukasvina. Luontoon levitessään se voi kuitenkin muodostaa yhtenäisiä peittäviä alueita ja sillä tavoin estää muiden kasvien kasvua, lisäksi kasvi rehevöittää maaperää.

Rehuvuohenherne on noin metrin korkuinen, rehevä, monivuotinen hernekasvi, joka kukkii heinä-elokuussa sinivioletein kukin. Kasvi viihtyy auringossa tai puolivarjossa. Näkemäni paikka on avoin, mutta keskipäivän aikaan siihen paistaa aurinko hyvin. Kasvin juolavehnän kaltainen juuristo ulottuu syvälle maahan, jopa metrin syvyyteen.
 

Toinen hyvin samannäköinen kasvi on rohtovuohenherne. Lajit erottaa toisistaan esimerkiksi tarkastelemalla lehtihangassa olevia pieniä lehtiä, korvakkeita: rohtovuohenherneellä ne ovat keihästyviset, rehuvuohenherneellä ehyet, kuten kuvassa. Rehuvuohenherne on yleensä tummempikukkainen ja sen hedelmäpalot ovat roikkuvia, rohtovuohenherneellä ne ovat pystyjä.
 

Heinäkuun lopulla pyöräilin taas Rännikorvessa. Tarkoituksenani oli kuvata rehuvuohenherneen palkoja, mutta tienpientareet olikin niitetty! Toisaalta voi ollakin hyvä, että nuo karkulaiset eivät enää leviä, sillä rehuvuohenherne on kansallisessa vieraslajistrategiassa luokiteltu tarkkailtavaksi tai paikallisesti haitalliseksi lajiksi.
 
Vieraslajien havainnointiin ja torjuntaan kannustava Soolotalkoot-kampanja on jälleen käynnissä 23.5.–31.8.2022! Lisätietoa kampanjasta löydät Vieraslajit.fi -sivustolta.

Toukka kiipee herneen vartta kainalossaan Suomen kartta.
Tarkoitus on matkustaa ristiin rastiin koko maa.
Toukka kiipee herneen vartta, painaa kainalossa kartta.
Latvakukan saavuttaa, siihen nukahtaa.

vuodatus.net

Lähteet: iNaturalist; Enenonen.fi; Kasviatlas; Laji.fi; Luontoportti; Luontoturva Ky; Eero Varis, Helsingin Yliopisto, Kasvinviljelyn laitos; Tieteen termipankki; Vuohenrue, mahdollinen laidunpalkokasvi lauhkeisiin olosuhteisiin; Wikipedia; vuodatus.net 26.1.2008. Runoja lorupussiin. Toukka.

Lähetä kommentti