auringon valo
välähtää pilvenraosta
sammalet hehkuu
ryönin varrella
polku on iljanteella
ryönikin jäässä
Keijo Nevaranta
Nyt maaliskuussa lähiympäristön pensaat ovat aamuisin täynnä pikkuvarpusten iloista sirkutusta. Kova pakkanenkaan ei hiljennä lintuja, jos ruokaa on riittävästi tarjolla. Pian parvi pelmahtaa pensaista pihaan lintujen ruokintapaikalle. Pikkuvarpuset viihtyvät nimenomaan parvissa, sillä se antaa niille suojaa ja turvaa.
Pikkuvarpunen eroaa varpusesta punaruskean päälaen ja valkoisen sekä mustalaikkuisen posken perusteella, koiras ja naaras ovat samannäköiset. Pikkuvarpunen on varpusta pienempi ja sirompi, mutta äänekkäämpi ja aggressiivisempi. Pikkuvarpunen saattaa risteytyä varpusen kanssa, ja risteymät muistuttavat yleensä enemmän pikkuvarpusta kuin varpusta.
Pikkuvarpunen pesii ihmisten läheisyydessä, useimmiten pönttöön, jopa lintujen kerrostaloon. Jos omalle piharuokintapaikalle ilmestyy talvella pikkuvarpusia, ne saattavat jäädä pesimäänkin, mikäli pihapiirissä on tarjolla pönttöjä.
Pikkuvarpusella on voimakas poikastuotto, sillä se kasvattaa yleensä kaksi isoa poikuetta kesässä. Monessa muussa Euroopan maassa pikkuvarpunen on taantuva laji, näin on käynyt esimerkiksi Isossa-Britanniassa. Pikkuvarpunen on viety varpusen tavoin Pohjois-Amerikkaan, Australiaan ja Uuteen-Seelantiin, mutta se ei ole kotiutunut samalla tavalla kuin varpunen.
Runsastuminen on ollut niin voimakasta, että muusta lintulajistostamme ei löydy vastaavaa.
Pikkuvarpunen on levittäytynyt laajalti Suomeen asutuskeskuksiin ja maaseudulle, nyt se pesii jo Etelä-Lappia myöten. 1990-luvun puolivälistä lähtien kanta moninkertaistui, ja kannankasvu jatkui vuoteen 2020 asti, mutta kääntyikin laskuun seuraavana vuonna.
The little sparrow
on my eave drainpipe
Is looking around
eli haiku suomennettuna
pikku varpunen
räystääni rännillä
katselee ympäriinsä
Jack Kerouac/Arto Lappi
Lähteet: BirdLife. Tapahtumat. Pönttöbongaus 2021; Hannu Jännes, Varpuset. Suomen luonto; Juhani Lokki, Jörgen Palmgren, Suomen ja Pohjolan linnut; Kati Ronkainen, Yle Uutiset Luonto 10.4.2013; Lasse J. Laine, Suomen luonto, Tunnistusopas; Linnut. Suomen Luonto 28.2.218; Lintuatlas, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Helsingin yliopisto; LuontoPortti; peda.net; Ornitologi Lars Jonsson; Samuli Haapasalo, Suomen Luonto 5.5.2017; Silja Aitoaho, Kaleva 15.8.2016; Poetry, A Children´s Collection, Jack Kerouac, Haikujen kirja, suom. Arto Lappi, Sammakko.
Talvella luonnossa on yhtä monta kasvilajia kuin kesälläkin, vaikka näemme niistä vain osan. Sammalet lepäävät nyt lumipeitteen alla, silti niille tunkeutuu riittävästi valoa ainakin ohuen lumikerroksen läpi. Sammalet kestävät kylmää erinomaisesti eikä jäätyminen haittaa niitä. Monet sammalet kykenevätkin yhteyttämään heti, kun lämpötila nousee nollan yläpuolelle.
Sammalet luokitellaan perinteisesti kahteen pääryhmään eli maksa- ja lehtisammaliin tai kolmeen pääryhmään: maksa-, sarvi- ja lehtisammalet. Lehtisammalet ilmaantuivat maapallolle jo hiilikaudella noin 350 miljoonaa vuotta sitten. Ne ovat sammalten yleisin ja suurin ryhmä ja kattavat yli 90 prosenttia Suomen soiden ja metsien maapohjan sammalpeitosta.
Metsälehväsammalten sukuun kuuluu yhdeksän meillä kasvavaa lajia, niiden tieteellinen luokittelu on muuttunut viime aikoina paljon. Monet lehväsammalet ovat Suomessa alueellisesti uhanalaisia, mutta metsälehväsammal on elinvoimainen.
Neulasmetsissä, oksien alla
kostea sammal nukkuu.
Unisten purojen reunamalla,
maanteillä, metsissä oksien alla
huolen hiukkanen hukkuu.
Helvi Juvonen
Lähteet: Jouko Rikkinen, Jäkälät ja Sammalet Suomen luonnossa; Jukka Laine, Tapani Sallantaus, Kimmo Syrjänen, Harri Vasander, Sammalten kirjo; Jukka Laine, Tapani Sallantaus, Kimmo Syrjänen, Harri Vasander, Sata sammalta; laji.fi; peda.net; Pinkka oppimisympäristö: Metsälajintuntemus – Sammalet; Sinikka Piippo, Timo Koponen, Suomen sammalet; UPM, Metsiemme sammaleita; wikipedia; Helvi Juvonen, kokoelmasta Kääpiöpuu runo Tuhka ja sammal (toinen säkeistö osittain).