Talvella luonnossa on yhtä monta kasvilajia kuin kesälläkin, vaikka näemme niistä vain osan. Sammalet lepäävät nyt lumipeitteen alla, silti niille tunkeutuu riittävästi valoa ainakin ohuen lumikerroksen läpi. Sammalet kestävät kylmää erinomaisesti eikä jäätyminen haittaa niitä. Monet sammalet kykenevätkin yhteyttämään heti, kun lämpötila nousee nollan yläpuolelle.
Sammalet luokitellaan perinteisesti kahteen pääryhmään eli maksa- ja lehtisammaliin tai kolmeen pääryhmään: maksa-, sarvi- ja lehtisammalet. Lehtisammalet ilmaantuivat maapallolle jo hiilikaudella noin 350 miljoonaa vuotta sitten. Ne ovat sammalten yleisin ja suurin ryhmä ja kattavat yli 90 prosenttia Suomen soiden ja metsien maapohjan sammalpeitosta.
Metsälehväsammalten sukuun kuuluu yhdeksän meillä kasvavaa lajia, niiden tieteellinen luokittelu on muuttunut viime aikoina paljon. Monet lehväsammalet ovat Suomessa alueellisesti uhanalaisia, mutta metsälehväsammal on elinvoimainen.
Metsälehväsammalella on usein itiöpesäkkeitä, joita on aina yksi varressaan, sen sijaan lehtolehväsammalella itiöpesäkkeitä on harvoin. Itiöpesäke on vaakasuora tai nuokkuva, lieriömäinen, kellertävä tai vihreä ja sitä peittää aluksi huntu, joka on tavallisesti lyhytikäinen ja variseva, kehittyvää pesäkettä suojaava rakenne. Itse itiöpesäke säilyy yleensä pitkään.
Neulasmetsissä, oksien alla
kostea sammal nukkuu.
Unisten purojen reunamalla,
maanteillä, metsissä oksien alla
huolen hiukkanen hukkuu.
Helvi Juvonen
Lähteet: Jouko Rikkinen, Jäkälät ja Sammalet Suomen luonnossa; Jukka Laine, Tapani Sallantaus, Kimmo Syrjänen, Harri Vasander, Sammalten kirjo; Jukka Laine, Tapani Sallantaus, Kimmo Syrjänen, Harri Vasander, Sata sammalta; laji.fi; peda.net; Pinkka oppimisympäristö: Metsälajintuntemus – Sammalet; Sinikka Piippo, Timo Koponen, Suomen sammalet; UPM, Metsiemme sammaleita; wikipedia; Helvi Juvonen, kokoelmasta Kääpiöpuu runo Tuhka ja sammal (toinen säkeistö osittain).
Lähetä kommentti