On siellä ainakin yksi, toinenkin näkyy, tuolla kauempana kiiltää kalan vaalea maha… Olen mieheni kanssa kokemassa muikkuverkkoja Saimaalla, ja katson silmä tarkkana järvestä nousevaa verkkoa. Verkkoja on kaikkiaan kolme, ne ovat solmuväliltään eli silmäkooltaan 17-millisiä.
Marraskuinen siniharmaa aamu on valkenemassa ennen kahdeksaa. Mittari näyttää kolmea lämpöastetta, ja sää on tyyni.
Koska soutajaa ei nyt tarvita, voin keskittyä valokuvaamiseen ja ympäristön katselemiseen. Yksi lokki lentelee veneen yläpuolella ruoan toivossa, miten sekin raukka on vielä jäänyt Saimaalle!
Rauhallisesti hän nostaa verkon kerrallaan veneeseen ja sulkee paulan puikkarilla. Verkkojen kokeminen neliasteisesta vedestä on kyllä kylmää työtä.
Kalasaavi kaloineen kaikkineen kannetaan veneestä mökkipihaan, ja verkot ripustetaan narulle kalojen päästelemistä varten. Kylmä homma jatkuu. Onneksi joukossa ei ole ahvenia, ne hidastaisivat verkon tyhjennystä, vain pari kuoretta ylimääräisenä.
Monena syksynä kalojen puhdistajat ovat työskennelleet mökin pihalla perkauspöydän ääressä. Jos muikkusaalis on suuri, puhdistajille on kannettu sisältä pesuvadillinen kuumaa vettä kohmeisten käsien lämmittämistä varten. Tällä kertaa muikut päätetään kuitenkin perata sisällä tuvassa.
Muikku kutee loka-marraskuussa, silloin on hyvä pyyntiaika - kuten nyt. Meidän pyytämistä muikuista osa oli jo kutenut, mutta saimme kuitenkin keltaista mätiherkkua talteen odottamaan joulua pakkasessa.
Muikut maistuvat mielestäni parhailta pannulla voissa paistettuina, joko ruisjauhoissa leivitettynä tai ilman. Savumuikut tai halstratut muikut ovat harvinaisia herkkuja, joita mies joskus valmistaa.
Tällä kertaa kruunasimme kalaretken paistetuilla muikuilla perunamuusin kera. Juuri kerätyistä suppilovahveroista tuli oiva höystö kaloille.
Ahti soi antejaan sen verran avokätisesti, että kotimatkalla veimme seitsemälle tuttavalle muikkutuliaisia. Saaresta poislähteminen oli vaivatonta. Tuulta ei juuri ollut. Lämpötila oli kivunnut jo kuuteen asteeseen ja järven lahdet sulaneet.
Paria päivää aikaisemmin tilanne oli toinen mökille tullessamme; edellinen pakkasyö oli nimittäin jäädyttänyt satamalahden.
Moottoriveneemme toimi jäänmurtajana ja rikkoi jäätä neljäkymmentä metriä kulkuväyläksi sulaan veteen järvenselälle.
Saaren toisella puolella mökkiranta olikin vielä jäätön, joten omaan venevalkamaan mentiin liki entiseen tapaan. Tosin järvi on kaukana rannasta ja venetelineen paikka siirtynyt entistä alemmaksi.
Nyt syksyllä vesi vaikuttaa olevan kovin alhaalla, mikä johtuu siitä, että järven pinta oli viime keväänä 90 senttiä nykyistä korkeammalla. Saimaan pinnan vuosittain vaihtelu onkin suurta. Vedenkorkeus on tällä hetkellä 20 senttiä mediaanin alapuolella, mutta reilusti normaalivyöhykkeellä.
Istui yksin mirriluikku,
vatsassaan kesämuikku,
vierellään verkko
ja pihamännyn kerkko.
Muikkuparan veljet
välttivät teljet,
ne planktonia syövät
ja lekkeriksi lyövät!
Sanna Vainikainen
Lähde: Sanna Vainikainen, maistuvakoulu.fi, Kesämuikku; vesi.fi.
Oih, kiitos Sirpa, ihanat lapsuus- ja nuoruusmuistot isävainaan kanssa tehdyistä kalareissuista nousivat mieleen. Paistetut muikut ovat erikoisherkkua. Ja muikunmäti on juhlavin osa joulupöydän kalatuotteita. Kaupoissa muikun- ja siianmädit taitavat olla myös niitä kalleimpia, arvokkaimpia.
VastaaPoistaKiitos Anna, onpa hauskaa, että lapsuus- ja nuoruusmuistot pulpahtivat pintaan ;)
PoistaSinulla ja minulla on samat kalaherkut...
Nyt tuli nälkä, kun ajattelen paistettuja muikkuja ja perunamuusia. :)
VastaaPoistaOlipas mielenkiintoinen kuvakertomus syksyisestä kalastuksesta. Tuolla tarvitsee kyllä lämpimiä vaatteita! Rankkaa työtä, mutta on tunnelmakin ainutlaatuinen.
Maukasta viikonloppua!
Kiitos Sara. Paistetut muikut ovat tosiaan herkullista ruokaa, sitä tulee harmittavan harvoin laitettua. Toki täällä Saimaan rannalla muikkuja saa kauppahallista ja kaupasta, mutta itsepyydetty on itsepyydettyä...
PoistaPääsen mieheni mukaan kokemaan muikkuverkkoja ainakin kerran syksyssä.
There are many reason why I would love to visit Finland, and now I have another one. A great fish dinner awaits me! Have a great weekend, Sirpa.
VastaaPoistaKiitos kommentistasi. Miten hauskaa, että saamme sinut ja teidät molemmat Suomeen meidän mökille suuren Saimaan rannalle vieraiksemme mieheni kanssa. Kalastamme muikkuja ja muita kaloja verkoilla ja loihdimme niistä herkullisia ruokia!
PoistaMenen toiseen asiaan. Linnut-lehdessä 3/2024 on juttu eskimohanhesta, joka nähtiin Keski-Suomessa Juankoskella 15.5.2024. Sen jalassa oli numerokoodilla 127-23516 varustettu pieni metallirengas . Linnun oli rengastanut kanadalainen rengastaja 8.4.2017. Paikka oli Pohjois-Kanadan äärimmäisen arktinen alue Nunavatin terrariossa Viktoriansaarella lähellä Cambridge Bayta.
Hän oli asentanut renkaan väärinpäin. Rengastettu eskimohanhi oli koiras ja syntynyt 2017 tai sitä aiemmin.
Huikean oloinen kokemus, johon on ilo osallistua täältä kotoa lämpimästä, yöpuku päällä 💖
VastaaPoistaHyvä kommentti Susanna :)
PoistaMikään ei ole niin hyvää kuin muikkukukko tai voissa paistetut muikut. Ihan kuola nyt valuu.
VastaaPoistaKiitos kommentistasi. Sinä enkuli tykkäät siis muikkukukosta - se on todella hyvää ja mainio eväs milloin tahansa. Voissa paistetut muikut maistuvat nykymaailmassa syntisen hyviltä...
Poista