Tunnistanet tämän kasvin, vaikka et nimeä muistaisikaan. Se on vaatimaton pihasaunio, jokapaikankasvi, joka kestää hyvin tallaamista ja leviää herkästi, kasvaa usein isoina ryhminä. Lapsuuteni mummolan pihamaa peittyi piharatamon lehtiin ja pihasaunioihin.
Saunio kukkii heinäkuusta syyskuuhun pihoissa, puutarhoissa, kadunraoissa, tienvarsilla, poluilla, joutomailla, kentillä, kaatopaikoilla, pelloilla ja rannoilla, siis lähes joka paikassa.
Kasvi on kotoisin ilmastollisesti Suomea vastaavalta alueelta Tyynenmeren rannikolta.
Eurooppaan siemeniä on saattanut kulkeutua vahingossa esimerkiksi niissä näytteissä, joita kasvien kerääjät postittivat Amerikasta kasvitieteellisiin puutarhoihin. Joidenkin lähteiden mukaan pihasaunion arvellaan olevan kotoisin Luoteis-Aasiasta.
Pihasauniota alettiin viljellä kasvitieteellisissä puutarhoissa eksoottisena uutuutena. Koska kasvi oli löydetty, sitä alettiin tarkoituksellisesti kylvää muihinkin puutarhoihin, joista se levisi päällystämättömille teille ja pihoille. Vuoteen 1925 mennessä pihasaunio oli levinnyt jo Muonioon ja Inariin, ja 96 vuotta maihinnousunsa jälkeen oli myös Kilpisjärvi vallattu. Pihasaunio siis kotiutui miltei kaikkialle maassamme sadassa vuodessa.
Hyvin tärkeä seikka oli kasvin saapuminen meille oikeaan aikaan. Teollinen vallankumous oli hiljalleen käynnistymässä Suomessa, rautatiet valmistuivat ja teitä rakennettiin, joten kaikki oli valmiina pihasaunion Suomen valloitukselle. Pihasaunio ei hätkähdä tallaamista, kestää päällä kävelemistä tai ajamista ja viihtyy sekä hiekkaisella että liejuisella alustalla. Teiden merkityksestä kertoo sekin, että pihasaunio löytyi Kilpisjärveltä vain kaksi vuotta Käsivarren tien valmistumisen jälkeen.
Pihoille ilmestynyttä kasvia on yllättävän nopeasti alettu käyttää samaan tapaan kuin kamomillasauniota eli siitä on keitetty teetä, mistä nimet teekukka ja teeruoho. Kaakkois-Suomessa kasvi tunnettiin myös saijuheinänä.
Lönnrot nimesi kasviossaan uuden tulokkaan vuohensaunioksi. Seuraavassa painoksessa 1866 nimi oli muuttunut kehräsaunioksi, se nimi säilyi pitkälle 1900-luvulle. Nimi muutettiin sittemmin kasvupaikkaan viittaavaksi pihasaunioksi.
Pihasaunio on myös erinomainen kasvi yrttikosmetiikan valmistukseen; saunio muun muassa rauhoittaa ärtynyttä ihoa ja hoitaa ihotulehduksia. Muistelen tätieni käyttäneen haudutettua sauniovettä juuri ärtyneen ihon hoidossa.
Nytkö se kesä oli sitten tässä,
voi kun ois vielä hihassa ässä.
Ihan muutaman kerran vaan,
ois kiva vielä olla paljasvarpasillaan.
Vois syödä jätskiä pihalla,
ilman että ois kananlihalla.
Mutta tuleehan se kesä uudestaan,
sillävälin muista jutuista nautitaan!
Anni Hurme
Lähteet: Henry Väre, Suomen luonto. Kasvit. Sauniot; Jouni Toivanen, Viettelevät villiyrit; Kirsti Aapala & Marja Aapala, Pääskynhattu, päivänkämmen; LuontoPortti; Pentti Halenius ja Arto Rantanen, Kasvibongarin opas; Sami Tallberg, Villiyrtti keittokirja; Satu Hovi, Maaseudun Tulevaisuus Metsä 15.7.2021; Tarja Siuvatti, Oma Metsä 17.7.2022; Valokki-nettikasvio; Runo Anni Hurme/Minteri Design.
Tuo kasvi varmaan on tuttu meille kaikille; siis ulkonäkönsä puolesta. Mutta mitään muuta en ainakaan minä tästä kasvista tietänytkään. Kiitos hyvästä tietopaketista!
VastaaPoistaKiitos Kristiina. Minä itsekin yllätyin, mitä kaikkea tietoa pihasauniosta on saatavilla - ihan ihastuin tuohon arkiseen kasviin!
PoistaThanks for the detailed account of the life history of the plant. Much appreciated. Have a great weekend - David
VastaaPoistaKiitos kiittämästä David. Pihasauniolla on mielenkiintoinen historia. Kiitän myös toivotuksistasi.
PoistaNo olipas mielenkiintoista tietoa kasvista, jota meidänkin piha on täynnä, yhdessä piharatamon kanssa. :D En olisi voinut kuvitellakaan, että pihasaunio olisi noin uusi tulokas maassamme. Uskomatonta sen leviämisnopeus.
VastaaPoistaTosiaan kiitos mielenkiintoisesta tietopaketista ja mukavaa viikonlopun jatkoa!
Kiitos Sara. Minäkin ihmettelin ihan samaa. Tuollainen arkinen kasvi onkin ollut aikoinaan kiinnostava uusi tuttavuus!
PoistaMukava kun nostat esille näitä sieviä "rikkaruohoja". Tämäkin on niin kaunis ottamissasi kuvissa ja myös monella tapaa hyödyllinen kasvi.
VastaaPoistaKiitos Anna. Arkiset rikkaruohot ympäröivät meidät. Kun niitä katselee tarkemmin, niin kauniitahan ne ovat, silmämme vain ovat turtuneet ;)
PoistaLuonnontiedon tunnilla
VastaaPoistaaivan niinkuin koulussa..🌝
Vanhat jutut opitaan
uudestaan kun kerrataan.📖📋
Aikaa kyllä mennyt on
mut en oo ihan toivoton..🌝
t. Vaakku 🐦
Kiitos Vaakku kommentistasi. Tykkäsitkö koulussa luonnontiedon tunneista? Ne olivat minulle koulussa äärettömän mieluisia... sieltä kai tämä harrastus nytkin kumpuaa.
VastaaPoistaMiksi olisit toivoton?
Tykkäsin kyllä. Ikää tulee ja pitää jo suodattaa tietoa kun tuo nettipuoli kiinnostelee enemmän.)
PoistaMutta mun vaakkukaverillapa on 3 poikasta. Heh.
Vaakku täällä...
Kiitos kommentistasi Vaakku. Vaakkukaverilla on kolme poikasta, minkä ikäisiä ne ovat?
PoistaKesän poikaset, lentävät ja touhuavat pihapiirissä. Kesyyntyneet ovat mutta yritän hiukan vieroitella talvea ajatellen. 🦜
PoistaKiva, kun kerroit vaakunpoikasten tämänhetkisen tilanteen :)
PoistaTuttu kasvi tämä on. Pihassa se saa kernaasti olla, mutta kasvimaalle ei tarvitsisi yrittää. Hyvä kooste pihasauniosta, jonka en oikeastaan tiennyt muuta, kuin nimen. Kiitos.
VastaaPoistaKiitos kiittämästä aimarii. Minustakin pihasauniolla on mielenkiintoinen historia ollakseen niin arkipäiväinen joka-pihan-kasvi.
VastaaPoista