Valkoinen maitohorsma

19 heinäkuuta 2024

Horsma, myös maitohorsmana tunnettu kasvi kukkii juuri nyt valtoimenaan. Se onkin karujen maiden komeimpia kasvejamme.

Maitohorsma kasvaa tienvarsilla ja joutopelloilla sekä kulo- ja hakkuuaukeilla hyvin runsaana. Siitä se lienee saanut nimen palomaitohorsma. Ehkäpä lajin tavaton yleisyys tekee siitä liian arkisen silmissämme emmekä huomaa horsman kauneutta.

Räjähdysmäisesti lisääntyvä ja valtavina kasvustoina esiintyvä horsma on tyypillinen pioneerikasvi eli kasvillisuuden kehityksen alkuvaiheen laji. Sen kasvusto ulottuu nopeasti muiden ruohojen yläpuolelle, mutta toisaalta se väistyy nopeasti kasvillisuuden vanhetessa ja puuston varjostuksen lisääntyessä.

Kylätietä kävellessä huomioni kiinnittyi joihinkin valkeisiin kukkasiin hakkuuaukealla heinikon seassa. Kahlasin tunnistamaan kasvit, ne olivat horsmia - elämäni ensimmäiset valkeat maitohorsmat.

Horsman pitkä runsas kukintoterttu on tavallisesti purppuranpunainen, joskus se voi olla  vaaleanpunainenkin. Maitohorsmien joukosta löytyy myös silloin tällöin valkokukkaisia yksilöitä, joilta puuttuu punainen väriaine, kuten näiltä kuvien horsmilta.

Vuosi sitten heinäkuun alkupäivinä kuvasin nuo horsmat, mutta tänä vuonna niitä ei enää ollutkaan samassa paikassa – muu kasvusto oli ilmeisesti vallannut niiden alueen ja pioneerikasvi teki tilaa.

Maitohorsmasta minulla on postaus 10.9.2017 nimellä Jumalattarien kukka vai rentun ruusu.

ennen kuin horsma ehtii kukkaan
alkaa kesän hiljaisuus: yö huokaa
jää sitten henkeään pidättäen odottamaan
että edes yksi lintu sanoisi vielä jotakin

Kai Nieminen

Lähteet: Henry Väre, Horsmakasvit. Suomen Luonto. kasvit; LuontoPortti; Kai Nieminen, Istun tässä, ihmettelen. Valitut runot.

6 kommenttia

  1. Kiva tarina löytämisen ilosta! En ole koskaan nähnyt valkoista horsmaa, meillä on tienvierellä karvahorsmaa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Anna, sanoitpa kivasti.
    Karvahorsmaa en muista vielä nähneeni, teillä sitä kasvaa. Kiva.

    VastaaPoista
  3. Surely this is the very essence of being immersed in nature, to learn and to savour beauty. Even simple roadside flowers can bring joy, as you have discovered and shared with us.

    VastaaPoista
  4. Kiitos David. Suomessa on sanonta: Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo.

    VastaaPoista
  5. Minä tykkään horsmista. Täällä se kukkii parhaillaan myös ja hyvin laajasti. Kotoperäinen kaunis kukka kasvaa myös liikennejakajissa. Monin paikoin rantakukka on horsman kaverina. Hieno löytö tuo valkoinen yksilö.

    VastaaPoista
  6. Kiitos kommentistasi. Horsma on minunkin mielestäni erittäin kaunis kukiltaan, toki horsmameri on näyttävä. Rantakukka on etsiytynyt horsman seuraan, samaa väriä molemmissa.

    VastaaPoista