Tii tii tikanpoika, käpytikka

13 heinäkuuta 2024

Suomen yleisin tikka käpytikka pesii monenlaisissa metsissä ja puissa, pesäkolo on kuitenkin useimmiten haavassa. Samaa koloa se käyttää harvoin yhtä pesimäkautta kauempaa. Kolon suuaukko on viisisenttinen. Itse pesäkolo on usein niin syvä, että ihminen ei näe poikasia, vaikka kurkkisi pesään.

Käpytikka munii toukokuussa 4–7 munaa. Haudonta-aika on alle kaksi viikkoa ja molemmat emot hautovat. Tikoilla on vain yksi poikue kesässä.

Poikasia ruokitaan pesään yli kolme viikkoa. Tikanpojat pitävät pesässä jatkuvaa kimitystä; sen perusteella havaitsinkin tikan pesäkolon haavassa Pappilanniemen luonnonsuojelualueella Lappeenrannassa.

Poikaset ovat lentokykyisiä reilun kolmen viikon ikäisinä, silloin ne lähtevät pesästä. Usein emot kuitenkin ruokkivat poikasiaan maastossa lähes kuukauden ajan, ennen kuin poikue hajaantuu. Tikanpoikaa kuvasin kesäkuun alussa.

Tikanpoikaset osaavat lentää jonkin verran pesästä lähtiessään, mutta niiden liikkuminen on aluksi puusta toiseen liitelyä.

Käpytikka pesii kotini vieressä olevassa puistometsässäkin. Ilmeisesti se on pesinyt jo kauan, koska pihapiirimme ilmestyy vuosittain yksi tai kaksi pientä tikkaa. Sekä isot että pienet tikat käyvät lähes päivittäin juomassa lintujen altaasta.


Tiitiäinen, tikan lapsi,
halukkaasti ruokaa napsi.
Tahtoo vahvemmaksi tulla,
eipä auta pulmaan pulla.
Paljon, paljon toukan rasvaa,
siitä vasta voimat kasvaa.

Lähteet: LuontoPortti; Suomen Luonto; Tiedonportailla.fi; Turun Sanomat 30.8.2008; Värssyjä.

10 kommenttia

  1. Olipa kiva lukea tietoa tikoista, meidän pihapiirissä lentelee myöskin pariskunta tai äiti/lapsi-parivaljakko. Me olemme seuranneet tinttien pesintää meidän terassin välikatossa. Saapa nähdä koska sieltä poikaset lähtevät maailmalle.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Ansku. Teillä onkin mielenkiintoista seurattavaa! Ovatpa paikan valinneet! Pian pihastanne kuuluu pienten tiaisvauvojen piipitys, kun ne ääntelevät pesästä lähdettyään lähipuiden oksilla.

    Meillä on kerran leppälintu pesinyt talon räystäslaudan uumenissa, mutta siitä on jo aikaa.

    VastaaPoista
  3. Time spent with woodpeckers is always well spent!

    VastaaPoista
  4. Tikanpoikanen on hellyttävän näköinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Sellainen pieni ressukkahan se vielä on.

      Poista
  5. On kyllä kiva kuva. Linnunpoikasia on hauskaa seurata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Poikanen on vähän sellainen rääpäle vielä.

      Poista
  6. Mahtavat kuvat (ja tekstitkin)!
    Iso, lämmin kiitos!

    VastaaPoista
  7. Kiitos Susanna. Kesäiloa päivääsi!

    VastaaPoista