Lappeenrannan Vanhan Pappilan pihapiiri on rauhoittava, viihtyisä kävelykohde. Siellä on vaahteroita, lehmuksia, tammia ja muita suuria puita sekä kirsikkapuisto, mutta myös niittymäistä maisemaa. Askeleeni ovat tänä kesänä suuntautuneet usein noille pihapoluille.
Syyskuisella kävelyretkellä pihapiiriin kuuluva keto oli keltaisenaan kukkasia. Kukat näyttivät aivan niittynätkelmiltä, mutta ihmettelin niiden voimakasta väriä. Seuraavalla kävelykerralla menin ottamaan asiasta selvää.
Keltamaite suosii kalkkipitoista maastoa ja kasvaa niityillä, laitumilla, nurmikoilla, tienvarsilla ja harjumetsissä, mutta myös merenrannoilla ja satamissa. Se kukkii kesä-elokuussa ja aloittaa kukintansa niittynätkelmää aikaisemmin. Kukkien kuihduttua kapeat palot siirottavat mykerössä säteittäisesti.
Turussa on kylvetty keltamaitteen siemeniä paahdealueiksi muutettaville nurmikentille, joille toivotaan leviävän harvinaisia perhosia. Nimenomaan keltamaitteen juuristossa elää toukkavaiheessa uhanlainen juurilasisiipiperhonen, jota tavataan ainoastaan Lounais-Suomessa. Kaikki kylvettävät siemenet on kerätty useista lähialueen luonnonesiintymistä.
Elias Tillandzin sanakirjassa 1683 keltamaitteen nimi oli Ämmän hambait. Sama nimi toistuu eri variaatioina Lönnrotiin käyttämään Ämmänhammas-nimitykseen asti vuonna 1866. Muiksi nimiksi on mainittu Akan hammas, Köhäheinä, Linnun herne, Mariankultakengät, Noidan hammas, Rantamaite, Sammakon kukka, Virnakka, Virnas, Virnaska, Virne, Wirna, Wirnakka, Wirnaska ja Wirne.
Lisäksi Etelä-Suomen sisämaassa kasvaa vielä valoisissa, lämpimissä puolukka-mansikkatyypin harjumänniköissä oma keltamaiterotunsa. Meillä on tavattu liikennetulokkaina muitakin rotuja.
Keltamaitetta voi istuttaa tai kylvää myös omaan kotipihaan. Puutarhaguru Pentti Alanko kannustaa kasvattamaan luonnonkasveja pihoissa ja puutarhoissa, sillä ne ovat kauniita ja sitkeitä sekä sopeutuneet ilmastoomme.
Kukat ovat auringon hellyyden ja luonnon rakkauden lapsia.
Kahlil Gibran
Lähteet: enenonen.fi/luonnonkasvit/keltamaite; Eero Karislami, Turun Sanomat 29.4.2023; Janne Lampolahti, Hernekasvit. Suomen luonto. Kasvit; Johanna Mehtola, Luonnonkasveja puutarhaan. Suomen Luonto 28.4.2021; Jukka Rajala, Helsingin yliopisto. Tri Hindrek Older, Ruralia-instituutti, Palkokasvien viljelyllä edullista maitoa Virossa; LuontoPortti; Kasviatlas. Helsingin yliopisto. Levinneisyyskartta; Naturcom; Sakarin digikuvablogi 13.3.2010; Suomen Perhoset; Kahlil Gibran.
Olipas taas todella mielenkiintoinen kirjoitus ja upeat kuvat!
VastaaPoistaKiitos Susanna :) ilahduttavia sanoja luin heti aamutuimaan.
Poista