Mökillä rantametsän koivikon reunaan ilmestyy vuosi toisensa jälkeen runsaasti keltaisia sieniä, ne ovat isoja ja pieniä ja keskikokoisia. Sienet ovat keltahaperoita, jotka kasvavat koko maassa koivun seuralaisena hyvin yleisenä ja runsaana koivikoissa, sekametsissä, ranta- ja korpimetsissä sekä tunturikoivikoissa.
Keltahaperon saattaa sekoittaa muihin keltaisiin tai kellertäviin haperoihimme, kuten sinappihaperoon tai vielä enemmän keltahaperoa muistuttavaan munahaperoon.
Reseptejä löytyy yhtä monta kuin kokkiakin, alla kaksi ohjetta kokeiltavaksi.
Keltahaperokaviaari (Keski-Suomen luontomuseo)
150 g hienonnettuja keltahaperoita
2 dl kermaviiliä
2 rkl sinappia
2 tl sokeria
2 tl valkoviinietikkaa
1 kpl tomaattia pieniksi paloiksi pilkottuna
1 dl purjosipuli suikaleina
hyppysellinen yrttisuolaa
Sekoita tilavassa kulhossa keltahaperokaviaariin tarvittavat aineet. Tarjoile kylmänä esimerkiksi kalan seurana.
Haatajan sienilotina (Puutarha.net)
Tarvitset sieniä, rasvaa, vehnäjauhoja ja vettä sekä mausteeksi suolaa.
Käristä puhdistetut ja noin vuorokauden vedessä lionneet sienet ruskeiksi rasvan ja mahdollisten vehnäjauhojen kanssa. Lisää vettä ja suolaa. Anna kiehua jonkin aikaa.
Haperoiden lakit ovat kuin himmeästikiiltävää,
punaista tai kellertävää porsliinia.
Haapasienet nousevat maasta
hauraina ja naurettavan pieninä---
Katri Vala
Lähteet: Arktiset Aromit ry; Heikki Kotiranta, Kantasienet. Suomen Luonto. Kasvit; Keski-Suomen luontomuseo. jyu.fi. Ruokasieniä; LuontoPortti; Puutarha.net 8.2.2014; Katri Vala, Kaukainen puutarha. Osa runosta Sienet.
Keltahaperoa en ole varmaan nähnytkään. Paria muuta kyllä olen huomannut; kangas- ja viinihaperoa luulisin niiden olleen.
VastaaPoistaKiitos kommentistasi Anna. En minäkään ole nähnyt keltahaperoa muualla kuin mökin rantametsikössä, jossa on koivuja. Siellä niitä on runsaasti. Toukat tykkäävät keltahaperoista, joten pitää kiirettä, että saisin sieniä itselleni.
VastaaPoista