Talvioravalla on harmaa turkki

13 tammikuuta 2023

Nyt eletään sydäntalvea, niinpä oravalla on yllään paksu ja lämmin talviturkki. Orava ei kuitenkaan vaihda koko turkkia syksyllä harmaaksi, vaan sen vatsapuoli säilyy valkeana ympäri vuoden, samoin hännän ja korvien väri on sama kesät talvet. Oravan korvien karvatupsut kehittyvät syksyn kuluessa ja putoavat keväällä pois.
 

Pihapiirissämme on kirmaillut kesästä alkaen kaksi ja joskus kolmekin oravaa. Yhdellä on punaruskea häntä, lieneekö se vanhan kansan nimeämä mäntyorava, oravan selkä on kuitenkin talvella vaaleanharmaa.
 
Talvi- ja kesäturkin lisäksi oravien värityksessä on paljon yksilöllisiä eroja. Kuusioravilla on tummat, liki mustat korvat ja häntä. Värierot johtuvat kunkin oravan pääasiallisesta ravinnosta, valtaosa yksilöistä kuuluu kuitenkin sekaruoan syöjinä kahden värityypin välimuotoihin.
 

Pihamme oravat ovat joinain talvina oppineet hakemaan pähkinöitä laatikosta. Joskus ne vain ihmettelevät, miten tuonne herkkupaloille pääsisi, kun eivät osaa nostaa laatikon kantta.
 

Orava etsii ruokaa koko lyhyen talvipäivän. Kun hämärä saapuu maille, orava kipaisee lämpimään pesäänsä, sulkee oviaukon yöksi naavapallolla ja käpertyy nukkumaan.
 
Talvipesä on pyöreä, tiivis ja tavallisesti kiinni kuusen tai männyn rungossa. Mikäs siellä on lepäillessä, onhan hyvin eristetyssä pesässä kovallakin pakkasella 15–20 lämpöastetta.
 

Pesän sisäpuolen oravat ovat perinteisesti vuoranneet sammalella, naavalla ja heinällä, mutta nykyään ne ovat alkaneet hyödyntää myös moderneja materiaaleja. Monesti etenkin kaupunki- ja taajamaoravat eristävät pesänsä narunpätkillä, rakennusten eristevillalla tai vaikkapa löytämillään lapasilla.
 

Oravakanta vaihtelee vuosittain suuresti koko maassa, niin että selviä huippuvuosia esiintyy epäsäännöllisin väliajoin. Kanta on taantunut, mutta Etelä-Suomessa loivemmin kuin pohjoisessa tai idässä. Talvilaskennan lajiraportin mukaan oravien jälkitiheydet ovat pudonneet 34 vuoden seurantajakson aikana kolmannekseen.
 

Vuotta 2022 pidettiin oravien huippuvuotena, sillä kuusen hyvän siemensadon myötä oravakanta kasvoi voimakkaasti edellisvuodesta koko maassa. Huippu ei kuitenkaan vedä vertoja vuosikymmenten takaisiin ennätysvuosiin.

Asui pieni orava
ison kuusen oksalla,
kuori kävyt kätevästi,
sitten hyppi näppärästi,
puusta puuhun hui ja hei!
Eipä huolta ollut, ei.
Suuren kuusen latvassa
hauska oli keinua.
Värssyjä

Lähteet: Mirva Uotila, Suomen Luonto 223.10.2015 ja 10/2013; peda.net; Riistakolmiot.fi. Talvilaskenta, lajiraportti 24.3.2022; Orava. Värssyjä.

Lähetä kommentti