Pihabongaus lauantaina 28.1. ja sunnuntaina 29.1.2023

28 tammikuuta 2023

Pihabongaus on järjestetty vuodesta 2006 lähtien tammikuun viimeisenä viikonloppuna. Viime vuonna (2022) tapahtumaan osallistui yli 25 000 ihmistä noin 17 500 paikassa ympäri maan.

Tikli
Minäkin olin viime vuonna osa tuota suurta bongaajajoukkoa. Lauantaina aamupäivällä sää oli puoliaurinkoinen ja pakkasta viitisen astetta. Jäin hiihtolenkin jälkeen seuraamaan pihamme ruokintapaikkojen vilkasta lintuliikennettä, kun siivekkäitä tuli ja meni. Sunnuntai olisikin ollut huono tarkkailupäivä, sillä silloin lunta satoi koko päivän.

Urpiainen
Pihabongaukseen osallistuminen on helppoa: tarkkailet lintuja lauantaina TAI sunnuntaina tunnin ajan pihallasi tai jossain muussa paikassa, lasket tunnistamasi yksilöt lajeittain ja ilmoitat havaintosi BirdLifelle.

Viherpeippo
Pihabongauksen yritysyhteistyökumppanina on Suomen Lintuvaruste Oy ja suojelijana  tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio.

Linkissä on usein esitettyjä bongaukseen liittyviä kysymyksiä vastauksineen. BirdLifen mukaan havaintoja ilmoitetaan vuosittain noin 400 000–800 000 lintuyksilöstä ja noin sadasta lajista. Yleisimmät lajit ovat melko samat vuodesta toiseen, sillä talitiainen, sinitiainen ja harakka muodostavat bongauksessa kolmen kärjen joka talvi.

Meidän pihassa näkyy harvoin harakoita, eikä niitä ollut tarkkailupäivänäkään, mutta kahden kärjen muodostivat talitiaiset ja sinitiaiset. Ruokintapaikallamme viihtyvät myös pikkuvarpuset sekä keltasirkut suurina parvina.

Keltasirkkuja
Pihabongaus ei kerro, mikä on Suomen yleisin tai runsain talvilintu, mutta havainnot kertovat muutoksista lintukannoissa. Samoin havaintojen tulokset täydentävät muita linnustonseurantoja; mitä pidempään seuranta jatkuu, sitä tärkeämmäksi kerätyt havainnot muuttuvat.

Talitintin kattilassa
kiehuu rasvarokka.
Sattumia pyydystelee,
pikku kovanokka.
--
Monenlaista makua,
on maailmassa tässä.
Siivelliset, siivettömät,
soppaa keittämässä!
Riitta Hämäläinen

Lähteet: BirdLife Suomi; Riitta Hämäläinen, Siivellisten sekametelisoppa -runosta ensimmäinen ja viimeinen säe.

Lähetä kommentti