Puiden silmut ovat kevään vihreä ihme Osa 1

06 toukokuuta 2022

Tunnistatko silmuista puulajeja? Se on mahdollista, sillä kullakin silmulla on omat ominaispiirteensä: ne voivat olla pieniä tai isoja, pitkänomaisia tai pyöreitä, teräväkärkisiä tai pyöreäkärkisiä, kuivia tai tahmeita, kaljuja tai karvaisia, suoraan rungosta kasvavia tai rungosta pienellä perällä erottuvia. Myös silmun väri ja suomujen määrä ovat hyviä tuntomerkkejä.

Tammi

Haapa

Vaikka puiden rungot ovat vielä paljaina, puut kuitenkin valmistautuvat jo tulevaan kasvukauteen, oikeastaan se on alkanut viime kesän lopulla. Puuvartisten kasvien silmut ovat niiden talvehtimiselimiä, ja niissä on jo valmiina verson ja lehtien aiheet sekä kasvupiste.

Silmua suojaavat silmusuomut, jotka tarjoavat myös hyviä tuntomerkkejä lehdettömien puiden tunnistukseen. Silmujen karvoilla ja tahmeudella on vaikutusta siihen, miten hyvin ne kestävät kylmää.  

Pihlaja

Vaahtera

Silmut muodostuvat syksyllä kasvukauden päätyttyä, minkä jälkeen ne vaipuvat silmulepoon. Kun vuoden loppuun mennessä on kertynyt viileitä päiviä tarpeeksi paljon, niin sanottu vilusumma täyttyy ja purkaa silmulevon. Silloin silmut ovat valmiit kehittymään, ja nyt kevään lämpö saa kasvun jälleen liikkeelle. Jos kesken lepokauden tulee lämpimiä säitä, silmu ei hämäännyt puhkeamaan, sillä kasvuhormonit pitävät puun lepotilassa.

Seuraavassa postauksessa 14.5. tammen, haavan, pihlajan ja vaahteran silmut ovat avautuneet pieniksi lehdiksi.

Valkoisena lokin siivet
taivaan täyttää
silmu herää
kevään ihmeen näyttää

Raimo Suikkari 

Lähteet: BirdLife Suomi; Eero Kubin, Jarmo Poikolainen, Kauko Salo, Tatu Hokkanen, Jorma Pasanen ja Anne Tolvanen, Luonnonvarakeskus Luke 28.11.2012; Henry Väre &Heikki Kiuru, Suomen puut ja pensaat; Johanna Mehtola, Suomen Luonto 3/2022; Jukka Ukkola, Suomen Kuvalehti 3.4.2010; Lotta Lindholm, Meillä kotona 8.1.2017; Mikko Puttonen, Tiede 9.6.2011; Raimo Suikkari, 2013 Viikon runo 3. toukokuuta 2021. 

***

Kevään suurta lintuharrastuspäivää vietetään lauantaina 7.5. Bongaa päivä pihalla -tapahtuma on tarkoitettu kaikille linnuista kiinnostuneille. Kuinka monta lintulajia löydät pihalta ja sen välittömästä läheisyydestä? Osallistu yksin tai porukassa ja havainnoi päivän aikana niin kauan aikaa kuin sinulle sopii. Tulokset voit ilmoittaa 9.5. avautuvalla lomakkeella.

Tällä viikolla meidän pihaan palasi kirjosieppokoiras. Nyt se laulaa lurittelee odotellessaan  emäntäehdokkaita, jotka nekin saapuvat lähiaikoina.

Perinteisessä Tornien taistossa lintuharrastajat kilpailevat leikkimielisesti siitä, kuka havaitsee eniten lintulajeja kahdeksassa tunnissa.



Lähetä kommentti