Haukkavuori, historiallinen maamerkki Rautjärvellä

30 huhtikuuta 2022

Yksi Etelä-Karjalan parhaista retkikohteista on Rautjärvellä sijaitseva Haukkavuori. Sen laelta avautuu suomalaisen kansallismaiseman veroinen näkymä. Tämä Etelä-Karjalan korkein paikka sijaitsee 172 metriä merenpinnan yläpuolella ja 93 metriä korkeammalla kuin viereinen Sarajärvi. Vuoren lähes pystyjyrkkä eteläseinämä soveltuu mainiosti vuoristokiipeilijöiden harjoittelupaikaksi.


Haukkavuori on myös historiallinen rajapyykki. Vuosisatojen kuluessa valtakunnan raja on kulkenut juuri sen kautta kolmesti, sillä vuorella sijaitsee Pähkinäsaaren (1323), Täyssinän (1595) ja Uudenkaupungin (1721) rauhan raja.


Haukkavuoressa edelleen nähtävissä olevat vuosiluvut sekä rajan suuntaa osoittavat merkit ja valtakunnan tunnukset ovat Uudenkaupungin rauhan perua rajankäyntivuodelta 1722. Vanhat rajamerkit tosin erottuivat kallion harmaasta pinnasta minun maallikon silmiini aika himmeinä.


Haukkavuori on ollut aiemmin Rautjärven, Ruokolahden ja Simpeleen rajapaikka. Nykyään se kuuluu Rautjärveen ja vain luoteisosastaan se kuuluu Ruokolahteen. Haukkavuorelta on 14 kilometriä Simpeleelle, joka on Rautjärven kuntakeskus.


Toissa vappuna kävin tutustumassa Haukkavuoreen, sen keväisiin maisemiin ja luontopolkuun. Pysäköintipaikalta noustaan tietä ja polkua pitkin Haukkavuorelle vajaa kilometri. Vuoren päältä pääsee kolmen kilometrin mittaiselle patikkapolulle, joka vaatii hyvää kuntoa ja ketteryyttä, se oli mielestäni aika vaativa, mutta mielenkiintoinen. Polku on merkitty maalitäplin ja sitä oli helppoa seurata.


Luontopolku kulki vaihtelevassa maastossa, matkalle mahtui suota, lehtoa ja vanhaa metsää sekä jyrkkiä nousuja ja laskuja. Lunta näkyi enää vain alavilla kohdilla. Kukkivat sinivuokkokasvustot yllättivät kulkijan siellä täällä ja jopa keskellä hämärää kuusikkoa. Retken aikana pilvet alkoivat väistyä aamun sateen jäljiltä ja sää selkeni, lämpöasteita oli kymmenkunta.


Luontopolku johdatti takaisin lähtöpisteeseen eli Haukkavuoren laelle. Siellä oli hyvä hetki kaivaa eväät esille sekä kaunista maisemaa ihaillen syventyä teehen ja voileipiin. Näköalapaikalla oli jonkin verran jylhän maiseman ihastelijoita, mutta näin aikaisin keväällä oli vielä aika hiljaista.


Haukkavuori on yksi Kaakkois-Suomen Natura-kohteista sekä Suomen Kulttuuriperinnön säätiön luontokohde.
Sen jylhät maisemat ovat nähtävissä Metsän tarina -luontodokumentissa vuodelta 2012.

On tyyni kevätpäivä,
aluillaan toukokuu.
Jyhkeä korpikuusi
joenpeiliin kuvastuu. 

Valde Aho

Lähteet: GoSaimaa Lappeenrannan ja Imatran seutu; Etelä-Karjalan liitto; Heini Kähkönen, Etelä-Karjala-instituutin Maaseudun merkkipaalut -hankkeen blogi 9.12.2011; lappeenranta/museot; Museovirasto 22.12.2009; Rautjärvi; Tuomas Manninen Ruokolahti Visit Rautjärvi, Iltalehti 27.10.2019; Via Karelia; Valde Aho, Lahorastas. Runoja ja tarinoita luonnosta. Hiiripöllön tarina -runon ensimmäinen säe.

1 kommentti