Bongaa päivä pihalla -tapahtuma ensi sunnuntaina 16.5. klo 5 – 17

09 toukokuuta 2021

Toukokuisena sunnuntaina 16.5. järjestetään leikkimielinen Pihojen taisto viimevuotiseen tapaan, koska Tornien taisto on peruttu tänäkin vuonna koronapandemian takia. Tapahtuman tarkoituksena on selvittää, kuinka monta lintulajia voidaan nähdä aivan kotinurkilla. Kylmän kevään takia hyönteissyöjät eivät ole vielä saapuneet, mikä on ajankohtaan nähden poikkeuksellista. Ensi viikolla kesälinnut kuitenkin lentävät Suomeen sankoin joukoin.
 
 
Laske, kuinka monta lintulajia havaitset sunnuntaina kodin tai mökin pihapiirissä tai siitä sadan metrin säteellä. Ei sinun toki tarvitse koko päivää tehdä havaintoja, vaan haluamanasi aikana aamuviiden ja iltaviiden välillä. Kyseessä ei ole kilpailu, vaan tarkoituksena on nauttia lähiluonnosta ja viettää mukava lintupäivä ulkoillen. Toivottavasti sää suosii meitä.

 
Voit osallistua bongailuun yksin tai perheesi kanssa tai vaikkapa naapurien seurassa. Tapahtumaan ei ole ennakkoilmoittautumista, vaan voit ilmoittaa havaintosi 17.5. mennessä suoraan BirdLife Suomen verkkosivuilla. Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan lintuaiheisia palkintoja.
 
 
Viime vuonna Bongaa päivä pihalla -tapahtumaan osallistui yli 4 600 ihmistä lähes 3 000 pihalla. Tuolloin tapahtuma sai hyvää palautetta ja sille toivottiin jatkoa, minkä ansiosta havainnoimme nytkin lintuja. Lisätietoja saat osoitteesta www.birdlife.fi/bongaapaivapihalla.

Soon ny hauska, ko kevätlinnut oon tulheet kartanolle.
Aina ne löytävä maasta jotaki haukattavvaa.
Tullee tässä miehleen kläppinä opittu runo lintujen käräjistä.
Soli koulukirjassa.   
 Anni Korpi
 
Lähteet: BirdLife. Mediatiedote 6.5.2021; BirdLife Suomi; Anni Korpi Lapin Kansa 13.5.2019
Kuvissa ylinnä peipponen, keskellä punakylkirastas ja alinna mustarastasnaaras, nämä linnut eivät ole hyönteissyöjiä.

4 kommenttia

  1. Olin kuvitellut, että tänään olisi tornilla näkynyt juurikin hyönteissyöjiä, sillä siellä on ilma sakeana surviaissääskistä! Eipä ollut lintuja, ehkäpä ensi viikolla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Tillariina. Kuulemma 10 vuoteen ei ole ollut tällaista tilannetta, että hyönteissyöjiä ei vielä ole tullut. Ehkäpä alkavan viikon lämpöaalto lennättää niitä/ne Suomeen!

      Poista
  2. Ole hyvä Kuvakehrääjä. Kiitos kommentistasi :)

    VastaaPoista