BirdLifen Pihabongaus 30. - 31.1.

30 tammikuuta 2021

Tervetuloa bongailemaan pihan lintuja! Tähän hauskaan ja helppoon puuhaan tarvitset vain yhden tunnin. Tarkkailet siis tuon ajan lintuja omassa pihassa tai jossain muussa sopivassa paikassa joko lauantaina 30.1. tai sunnuntaina 31.1. Tämän jälkeen lähetät kirjaamasi lintuhavainnot BirdLife Suomelle verkkolomakkeella tai postikortilla. Tarkemmat osallistumisohjeet näe täältä.
 
 
Tiesitkö, että Pihabongaus on vakiinnuttanut asemansa Suomen suurimpana luontotapahtumana? Tammikuussa 2020 Pihabongaukseen osallistui yli 21 000 tarkkailijaa lähes 14 000 havainnointipaikassa, minäkin omalla kotipihallani. Osallistujia oli yhtä vaille kaikista Manner-Suomen kunnista. Entiset tutut lajit tali- ja sinitiainen nähtiin liki kaikissa pihoissa, meillä oli lisäksi mustarastas, pikkuvarpusia ja keltasirkkuja. Vuosien varrella pihabongauksessa onkin kertynyt havaintoja yli 7,5 miljoonasta linnusta.

Viikonlopuksi ennustetut pikkupakkaset ovat oiva sää pihabongaukselle. Lauhalla säällä tiaiset ja muut linnut saavat ravintoa puiden oksilta ja rungoista, mutta pakkasella ne tulevat herkemmin ruokintapaikoille.
 
 
Sinun ei tarvitse olla lintuharrastaja, että voisit osallistua Pihabongaukseen. Yksikin lintuhavainto on tärkeä, sillä BirdLife kerää tämän laskennan avulla tietoa talvisen linnustomme muutoksista. Toisena tavoitteena on innostaa meitä tarkkailemaan talvilintuja sekä kiinnostumaan lähiluonnosta.

Haluaisitko kokeilla myös leikkimielistä talvilintuvisaa?

Sinä et muista, olit kaksivuotias
kun sovittiin että kutsut linnut,
kaikki, kesämökille,
sinä et muista, sinä hypit innosta,
siitä on kuusi vuotta,
nyt ne ovat tulleet
lumisen pihaan, lintukotosi lyhteille,
punatulkut, viherpeipot, sini- ja talitiainen,
vihertikkakin ja varikset ja pöllö,
sinä et muista,
minä muistan, minä olen sinun muistisi.
Mirkka Rekola

Lähteet: BirdLife Suomi; BirdLife. Tiira; Mirkka Rekola, Virran molemmin puolin -runokokoelma. Kuutamourakka.

4 kommenttia

  1. Kiitos Kuvakerhrääjä.
    Meidän pihassa riittääkin monen lajin lintuja molemmilla ruokintapaikoilla. Kauralyhde keräsi viikonloppuna keltasirkkuja kymmenittäin :).

    VastaaPoista
  2. aleksandr.larchikov@gmail.com7. helmikuuta 2021 klo 10.53

    Upeat kuvat!

    VastaaPoista
  3. Kiitos Aleksi :)
    Meidän pihan kahdella ruokintapaikalla on lintuja oikein paljon, lyhteellä ja lintulaudoilla.

    VastaaPoista