Vaateliaat variksenpojat

15 elokuuta 2020

Nykyisin varis harmaatakki on hyvin yleinen näky kaupungeissa, mutta vielä muutama vuosikymmen sitten se oli viljelysmaiden ja asutetun rantamaiseman laji. Kun väki muutti maalta kaupunkiin, varikset muuttivat perässä. Kaupunkiympäristö tarjoaakin varikselle suotuisan elinympäristön, josta pedot puuttuvat lähes kokonaan, ihmisten varisvaino on vähäistä ja ravintoa saatavilla runsaasti.

 
Varikset pesivät sekä ihmisasumusten lähettyvillä että rantojen metsiköissä koko maassa. Kaupunkivarikset puolestaan pesivät puistoissa ja hankkivat ruokansa kadulta. Tavallisesti varikset elävät elinikäisessä parisuhteessa ja rakentavat joka vuosi uuden pesän. Naaras munii huhti-toukokuussa viidestä kuuteen munaa ja hautoo niitä kolme viikkoa. Sinä aikana koiras pitää vahtia pesän lähellä ja tuo ruokaa hautovalle naaraalle. Molemmat vanhemmat ruokkivat pesäpoikasia oksentamallaan ruualla kuukauden ajan, kunnes poikaset ovat lentokykyisiä ja valmiita jättämään pesän. 

 
Tosin poikasten ruokkiminen jatkuu vielä pesästä lähdön jälkeenkin, jolloin emot syöttävät niitä enimmäkseen hyönteisillä, nilviäisillä ja jätteillä. Varis on taitava punnitsemaan, mitä ravintoa kannattaa milloinkin etsiä ja syödä suhteessa sen saatavuuteen. Toisaalta se ei ole nirso ruuan suhteen, vaan sille maistuu kaikki, mikä nokkaan mahtuu. Ihmisen näkökulmasta varikset ovatkin erinomaisia teiden, katujen ja kadunvarsien siivoajia.

 
Seurasin tätä varisperhettä eräänä varhaisena heinäkuun aamuna, kun perhe tepasteli verkkaisesti tyhjällä kadulla suuhunpantavaa etsiskellen. Poikaset seurasivat tarkasti emojaan, opitut käyttäytymispiirteet siirtyivät näin aikuisten esimerkin kautta seuraavalle sukupolvelle.

 
Näillä varisvanhemmilla oli kaksi äänekästä poikasta, jotka anelivat emolta ruokaa välillä melko aggressiivisestikin. Toinen pojista oli oikein vaatelias, ja se saikin mielestäni useammin evästä kuin hiljaisempi sisarensa.

 
Kuvaamani variksenpojat olivat ilmeisesti syöneet linnuille sopivaa ruokaa, sillä niiden musta-harmaa höyhenpeite näytti olevan erinomaisessa kunnossa. Jos poikasia on ruokittu hampurilaisjätteillä tai muulla ravintoarvoltaan heikoilla eväillä, tämä ns. roskaruoka aiheuttaa todennäköisesti A-vitamiinin esiasteen eli karotenoidien puutetta. Vitamiinipuutos heikentää sulkien ja höyhenpuvun kehitystä, mikä puolestaan ilmenee valkoisina juovina ja läiskinä siipisulissa.


Minusta oli hauska seurata emojen ilmeitä, miksei poikastenkin. Lopettaisivat jo, näytti  toinen emoista ajattelevan, käänsi selkänsä ja lähti etsimään rauhallisempaa kadunpätkää.

variksenpojat odottavat ilmaa siipiensä alle
varpaat asvaltilla tuulevat
taivaanrantaan kuin pilvet tyynellä
odottavat poikia tuulessa lentämään
 

Runotorstai

Lähteet: Arto Kurtto, Lasse J. Laine, Seppo Parkkinen, Markku Varjo, Suomalaisen luonto-opas; Hannu Jännes, Suomen luonto. Linnut; Varis; Juha Laaksonen, Koko perheen luontoretki; Juhani Lokki, Jörgen Palmgren, Suomen ja Pohjolan linnut; Luontoilta, toimittanut Veikko Neuvonen; Pertti Koskimies, Opas Suomen luontoon. Miten eläimet käyttäytyvät; Tunturisusi; Ville Vanhala, Yle Uutiset 29.11.2019; erikeeperin runnoja. Aihearkisto: Runotorstai. Odotus 16.6.2011.

8 kommenttia

  1. Olen itsekin lukenut noista puutosoireista: valkoisista juovista ja läiskistä. Taidanpa vastaisuudessakin kiertää hampurilaispaikat kaukaa...:D

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Blue Tit. Olen nähnyt noita valkoläiskäisiä variksia. Silloin en vielä tiennyt niiden johtuvan puutosoireista.

    VastaaPoista
  3. Lintuharrastajien puheissa varis on paha! Minusta se on lintu siinä kuten muutkin. Itse asiassa se on tosi mielenkiintoinen lintu. Niin älykäs ja kekseliäs! Monissa puistoissa myös aika kesy!

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommentistasi Tillariina. Olen samaa mieltä, varis on lintu siinä missä muutkin. Se on myös lintumaaiman älykkö.

    VastaaPoista
  5. Varikset ovat viisaita lintuja.
    Ne myös oppivat tunnistamaan ja seurailevat jos heität vaikka muutaman pähkinän tai muuta syötävää niin saat pian kavereita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Vaakku :) Varisten tosiaan sanotaan olevan älykkäitä lintuja. Sinulla on ilmeisesti kokemusta variskavereista... mielenkiintoista!

      Poista
    2. Hei, kyllä on kokemusta, päivittäisellä lenkillä on seurana varispariskunta koko matkan. Pienet suupalat maistuvat ,) ja toinen tulee ihan eteen seisomaan ja katsoo tummilla silmillään että mitä tänään syötäisiin.
      Pianhan alkaa pesinnät, saa nähdä tuovatko poikaset kesän mittaan mukaan. Katsellaan. ,) " Vaakku "

      Poista
  6. Kiva, kun kerroit Vaakku. Sinulla onkin variskaverukset lenkkiseurana. Huimaa! Enpä ole ennen sellaista kuullutkaan. Kesänkorvalla selviää poikasten tilanne... ihan jännittää puolestasi.

    VastaaPoista