Pienikokoisen suo-orvokin kauneus paljastuu vain katsomalla sitä aivan maan tasalta. Niinpä minä konttailin märässä maastossa saadakseni ikuistettua tuon kukkasen, joka on kuin posliinitaiteilijan mestarinäyte. Lehdetön vana nostaa hennonvioletin kukan sekä kolmesta neljään kiiltävää, munuaismaista lehteä tyviruusukkeesta. Juuri noiden pyöreiden lehtien avulla kasvi on helppo erottaa muista orvokeista. Kukinta-aikaan lehdet ovat vielä pieniä ja vaaleita, mutta myöhemmin kesällä ne tummuvat ja kasvavat melkoisesti kokoa sekä saattavat lopulta peittää kasvualustan yhtenäisenä lehtikatoksena.
Maamme kosteikoilla kasvaa neljä orvokkia, joista suo-orvokki on yleisin. Etelä- ja Keski-Suomessa se kuuluu tavallisimpiin kosteikkokasveihin, mutta alkaa harvinaistua Oulun tienoilla. Suo-orvokki viihtyy puronvarsilla, lähteiden ympäristössä, kosteilla rantaniityillä ja soilla. Kasvi leviää tehokkaasti monivuotisen rönsyilevän juurakkonsa avulla ja muodostaa suotuisassa elinympäristössä laajoja kasvustoja.
Kimalaiset sekä useat päivä- ja yöperhoset toimivat suo-orvokin pölyttäjinä, mutta osa kukista on itsepölytteisiä. Suo-orvokin siemenissä ei ole monille sen sukulaisille ominaista, muurahaisia houkuttelevaa rasvalisäkettä, sillä tämän orvokin suosimat kasvupaikat ovat liian märkiä muurahaisille.
Suo-orvokki kukkii toukokuussa. Koska Pohjois-Savossa ei kasva vuokkoja, leikin lapsena, että suo-orvokit ovat sinivuokkoja ja ketunleivät valkovuokkoja. Suo-orvokkien kukinta jatkuu vielä kesäkuussa, mutta silloin koko kasvi on jo venähtänyt kymmensenttiseksi ja kukat ovat suurentuneet. Suo-orvokki on latinaksi Vila palustris, ruotsiksi kärrviol, englanniksi Marsh Violet ja viroksi sookannike. Suomeksi kasvista on käytetty myös nimiä lampaankorva ja varsankavio.
Sieluni orvokkina kukkii
Sinipunaisena hehkuu
Annan siitä sinulle kukkasen
Orvokin rakkauden
Elisa Lehmus
Lähteet: Antti Halkka, Krister karttunen, Ulla Kokko, Pertti Koskimies, Juhani Lokki, Petri Nummi, Seppo parkkinen, Teuvo Suominen, Kalle Taipale, Kotimaan luonto-opas; Arto Kurtto, Lasse J. Laine, Seppo Parkkinen, Markku Varjo, Suomalaisen luonto-opas; Janne Lampolahti, Suomen luonto. Kasvit. Orvokkikasvit; Lasse J. Laine, Suomen luonto; LuontoPortti; Reija-Tuulia Heinonen ja Sirkka Suomi-Vihonen, Kasvikirja; Suomen Luonto; Elisa Lehmus. Rakkausrunot.fi. Orvokki.
Lähetä kommentti