Kosteikon lintuyhteisöt

19 kesäkuuta 2020

Vaikka oli varhainen kesäkuun aamu, aurinko oli jo korkealla, kun saavuin kotini lähettyvillä olevalle Rantaniityn kosteikolle. Tämä Pien-Saimaan tuntumassa sijaitseva lintujen suosima alue on rakennettu ottamaan vastaan hulevedet ennen niiden siirtymistä järveen.

Kosteikon ideana on hidastaa Saimaaseen virtaavien vesien liikettä niin, että lietettä kasaantuu pohjaan mahdollisimman paljon. Rantaniityn kosteikko rakennettiin 2016 ja siihen tehtiin perusparannus vuoden 2020 keväällä, jolloin altaita syvennettiin ja uomaan asetettiin veden hidasteeksi puunrunkoja poikittain sekä kiviesteitä.

 
Rannalle päästyäni kuulin, kuinka satakieli helskytti koivikossa, räkättirastaat ja västäräkit puolestaan juoksentelivat nurmikolla. Kosteikon keskellä sijaitseva lampi on vesilintujen valtakuntaa.
 
 
Alueen reunassa olevan korkean pylvään nokassa kalalokkiemot vahtivat poikastaan, jonka olivat piilottaneet lammen keskelle pieneen saarekkeeseen ruohontuppaiden sekaan. Silloin tällöin toinen emoista pistäytyi poikasen luona, kai viemässä ruokaa tai kyselemässä vointia. 

 
Näin lammella myös haakanaparin uiskentelemassa kaikessa rauhassa, kunnes idyllin rikkoi kilpakosija. Se häädettiin ja niin rauha palasi. Eri lajit elävät kyllä sopuisasti keskenään, vaikka lintuja näyttää poikasten kuoriuduttua olevan joka puolella lampea.

 
Lammen pienessä niemessä sorsaemolla oli pesällinen poikasia. Toisen pesän poikaset sen sijaan uiskentelivat jo itsenäisesti. Välillä ne kapusivat rantatöyräälle emonsa perässä, joka johdatteli jälkikasvunsa jonossa syömään ruohoa nurmikolle.

 
Minuakohan säikähtivät telkkäemo ja sen neljä somaa poikasta, kun pujahtivat esille penkereestä, mutta yhtä vaille kaikki muut kiirehtivät saman tien uuteen piilopaikkaan. Jäljelle jäänyt rohkea pikkutelkkä ui ympäriinsä ja välillä sukelteli iloisesti. 

 
En ollut uskoa silmiäni, kun aloin laskea pienellä lammikolla uiskentelevien hanhien määrää! Yhdellä kanadanhanhiparilla oli kaksi keltauntuvaista poikasta, mutta toisilla pareilla näin vaaleanruskeita isompia poikasia sitäkin enemmän, eräällä niitä taisi olla neljätoista! Alla olevassa kuvassa näet kanadanhanhien lisäksi myös etualalla haapanan. 

 
Tämän Länsi-Lappeenrannassa sijaitsevan Rantaniityn kosteikon lisäksi lähialueella sijaitsevat Sammonlahden ja Skinnarilan kosteikot, jotka ovat varsinkin sorsien ja naurulokkien suosiossa.

Kosteikot lisäävät luonnon monimuotoisuutta sekä tarjoavat elinympäristön monille linnuille ja hyönteisille. Lisäksi niillä on maisemallisia ja alueen viihtyisyyttä lisääviä vaikutuksia. Lappeenrannan kosteikkojen vieressä kulkee kävelijöiden ja pyöräilijöiden suosima reitti, jolla liikkuvat pysähtyvät usein seuraamaan lintuja ja nauttimaan näkymistä.
 

Souda, souda, sorsan poikaa,
lieku, lieku, linnun lasta.
Sorsa soitti kanteleella,
vesilintu vempeleellä.
Sorsall' on pojat soreat,
linnull' on lihavat lapset,
kajavalla kaunihimmat.

Suomalainen kansanruno

Lähteet: Ilkka Pohjalainen, Lappeenrannan Uutiset. Paikalliset 20.3.2020; Lappeenranta. Ympäristö; Pien-Saimaa; Suomen ympäristökeskus Syke 28.10.2019; Suomalainen kansanruno.

4 kommenttia

  1. Vastaukset
    1. Kiitos Tillariina. Samoin sinulle nautittavia kesäpäivää ja suloista juhannusta juuri nyt!

      Poista
  2. Kosteikkoja tarvittaisiin lisää, jotta linnuilla olisi hyvät pesäpaikat. Hyvää Juhannusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan niin ja ympäri Suomea, maaseudulle ja taajamiin. Kiitos kommentistasi Anu. Hyvää juhannusta!

      Poista