WWF:n jokakeväinen luontolive tarjoaa meille mahdollisuuden nauttia luontoelämyksistä omalta kotisohvalta! Ensimmäisistä avautuneista kameroista pääset seuraamaan sääksen ja kyyn elämää keväisessä Suomessa.
Oletko koskaan nähnyt käärmettä läheltä? Jos, pelottiko? Ellet ole nähnyt, sinulla on nyt siihen mahdollisuus turvallisessa ympäristössä. Livekuvasta olikin jännittävää seurata, kuinka kuivuneet viimesyksyiset lehdet alkoivat rahista lupaavasti. Kotvan kuluttua näkyville tuli kapea pää, jossa kaksihaarainen kieli tunnusteli kulkureittiä. Pikkuhiljaa koko pitkä otus luikerteli silmien editse ja katosi lopulta lehtien sekaan. Kyy oli ilmeisesti tutkimassa, saisiko aluskasvillisuudessa vipeltävistä pikkujyrsijöistä vatsan täytettä. Joskus livekamerassa saattaa vierailla myös rantakäärme.
WWF:n livekameroiden tarkoitus on hälventää tuntemaamme ennakkoluuloa kyitä ja ylipäätään käärmeitä kohtaan, sillä usein ne herättävät meissä pelkoa. Vaikka kyyn purema on vaarallinen, on siihen liitetty pelko yleensä liioiteltua, sillä kyy puree vain tuntiessaan itsensä uhatuksi.
Seurasin kyytä suorassa lähetyksessä myös viime vuonna, ja pari vuotta sitten valokuvausreissullani näin kyyn loikoilemassa mäenrinteessä lämpimällä kivellä Lappeenrannan Rutolassa. Se oli vähän unelias kesäisessä auringonpaisteessa eikä paljon piitannut minusta.
Viime vuoden huhtikuussa Luontoliven kyykameraa katsottiin yli 500 000 kertaa. Maaliskuussa avautuneen kyykameran WWF on toteuttanut yhdessä käärmeasiantuntija Toni Backmanin kanssa.
Tämän kevään toiset luontolivetähdet, sääkset eivät ole vielä saapuneet muuttomatkalta Länsi-Afrikasta kotipesälleen Saimaan Haukivedelle. Kaukaisia kesävieraita odotetaan kuitenkin saapuvaksi lähiaikoina. Viime huhtikuussa pariskunta palasi pesälleen, vaikka Saimaa oli vielä jäässä.
Sääkset ovat uljaita lintuja liidellessään, onhan niiden siipiväli yli puolitoista metriä. Myös sääksen kalastaminen on mielenkiintoista katsottavaa, seurasin sitä edelliskeväänä Parikkalan Siikalahdella. Sääksi on syöksysukeltaja eli se syöksyy suoraan lennosta pinnan alla olevan kalan kimppuun. Sinäkin pääset näkemään Pohtiolammella kuvatusta videosta sääksien kalastusta.
Viime keväänä sääkset havaittiin pesän teossa 17.4. Suorassa lähetyksessä pesältä saatiinkin seurata sääksiemojen ja niiden kolmen poikasen arkea heinäkuun loppuun asti. Noiden reilun neljän kuukauden aikana risulinnan tapahtumia oli katsottu peräti 2,4 miljoonaa kertaa.
WWF:n luontoliven sääksikameraa pääset katsomaan klikkaamalla tästä.
WWF:n luontoliven sääksikameraa pääset katsomaan klikkaamalla tästä.
Jos kyy- ja sääskikamerassa ei näy liikettä, sitä kyllä riittää talvilintulivessä. WWF:n uusi kamera välittää nimittäin livekuvaa suojeltuun vanhaan metsään sijoitetulta ruokintapaikalta. Talvilintukameran WWF on toteuttanut yhdessä luontokuvaaja Hannu Siitosen kanssa.
Ruokinta auttaa monia lintulajeja selviytymään talvesta, mutta vielä maaliskuussakin tarjonnasta poikkeavat nauttimaan käpy-, haramaapää- ja valkoselkätikka, äsken siellä hakkasivat talipalleroa vuorotellen närhi ja harakka. Myös tali-, sini-, kuusi-, töyhtö- ja hömötiainen esiintyivät suorassa lähetyksessä. Kuvassa olevan valkoselkätikan kuvasin maaliskuussa Lappeenrannassa Pappilanniemen luonnonsuojelualueella.
Todennäköisesti toukokuussa pääsemme jälleen seuraamaan supersuosittua norppaliveä, mutta nauttikaamme sitä ennen keväisen luonnon heräämisestä!
Kookas kalasääski
suuret siivet yllä.
Taatusti on lintu
joka lentää osaa kyllä.
Kookas kalasääski
veden pinnan päällä.
Katselee, kun kalat uivat
järvessä siellä täällä.
kotikainuu
Lähteet: KorkeasaariZoo; LuontoPortti; Sääksisäätiö; WWF Suomi, Joonas Fritze 7.2.2020 ja 24.3.2020; kotikainuu.com, Lastenrunosivut, Satumainen satakieli VI, tuulihaukka lekuttelee. Kalasääski.
Hei. Täytyypä tsekata nuo linkit. Upeita kuvia!
VastaaPoistaHyvää viikonloppua.
Kiitos Anu. Kyyn jo näin livekamerassa, metsän ruokintapaikalla on vilkasta, meillä kotipihassa alkaa olla jo hiljaista. Hyvää kesäaikaa!
VastaaPoista