Tule mukaan seitsemänteen pönttöbongaustapahtumaan tulevana viikonloppuna!

05 kesäkuuta 2019

Jos sinulla pihassa linnunpönttöjä tai tiedossa jokin muu pesivien lintujen tarkkailupaikka, tulepa mukaan pönttöbongaustapahtumaan 8. - 9.6.2019!

Pönttöbongaus on pöntöissä pesivien lintujen tarkkailemista, jonka tarkoituksena  on kerätä niistä tietoa. Tapahtuma on avoin kaikille luonnosta kiinnostuneille, mutta se ei kuitenkaan ole kilpailu. Kaikki havainnot ovat tärkeitä, kuten montako linnunpönttöä näet tarkkailualueellasi ja millaisia ne ovat? Mitä lajeja pöntöissä pesii tai on tänä vuonna pesinyt?


Tämä kirjosieppo kasvatti viime kesänä poikasensa meidän pihapiirissä, kuten tekivät myös sinitiainen ja talitiainen, kukin omassa puussaan ja pöntössään. Kirjosieppo onkin vuodesta toiseen runsain ilmoitettu pönttöpesijä. Myös tänä vuonna samoissa pihamme pöntöissä pesivät kirjosieppo, sinitiainen ja talitiainen, mutta ne hautovat vielä.

Pönttöbongauksen tulokset kertovat yleisimpien pönttölintujemme, kuten kirjosiepon, tali- ja sinitiaisen sekä kottaraisen pesimäkannan vaihtelusta, pesintöjen ajoittumisesta ja niiden onnistumisesta. Mitä pitempään pönttölintujen seuranta jatkuu, sitä arvokkaammaksi kerätyt havainnot muuttuvat.

Pönttöbongaus järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2013. Vuosittain lähes 4000 tarkkailupaikalta ilmoitetaan yli 30 000 pöntön tiedot. Noin puolet pöntöistä on asuttuja ja pesimähavaintoja saadaan noin kolmestakymmenestä eri lintulajista.


Vuoden 2018 pönttöbongauksessa havaittiin, että lintukannat olivat tavanomaista pienemmät, mutta pesinnät olivat onnistuneet.

Lii lii linnunpoika,
pienen linnun poika.
Pieni lintu se pitkällä nokalla
poikiansa hoitaa.

Värssyjä

Lähde: BirdLife Suomi

2 kommenttia

  1. Kiitos taas tiedoista tuostakin tapahtumasta!
    Olen vähän yrittänyt katsoa, mikä lintu pesii missäkin pöntössä, miettinyt riistakamerankin laittamista pönttöjen lähelle, mutta asia on jäänyt ajatuksen tasolle. Nytpä olisi hyvä syy tehdäkin asialle jotakin. Kiitos!:)

    VastaaPoista
  2. Blue Tit, kiitos itsellesi kommentista. Laitankin itse saman tien tiedon meidän pönttöjen asukeista. Harmittavasti on tyhjiä koteja tarjolla, mutta muutamat on onneksi otettu käyttöön.


    Ostin kaksi uutta pönttöä, kun ihan eteen tuotiin. Pönttöjen siivoamisen helppous näyttää paranevan vuosi vuodelta, siitä pidän! Ennestäänkin pönttösiä on kolmessa kohteessa eri paikkakunnilla.

    VastaaPoista