Sepelkyyhkyn tunnistat valkeasta kauluksesta

08 kesäkuuta 2019

Kaupungeissa voimakkaasti lisääntyneen sepelkyyhkyn kumea, pöllömäinen soidinääni on monelle tuttu. Sepelkyyhky on sopeutunut hyvin ihmisiin ja voi nykyisin pesiä pihapiirissäkin. Luulenpa, että meidän pihassa liki päivittäin vieraileva sepelkyyhkypari pesii jossain ihan lähellä, ehkäpä puistometsässä tonttimme vieressä. Linnut käyvät juomassa ja peseytymässä lintujen kylpyaltaassa, joka tosin sopii kooltaan paljon paremmin talitiaisille.

 
Sepelkyyhky oli metsien lintu vielä 1980-luvulla, mutta on sittemmin levittäytynyt meillä kaupunkeihin keskieurooppalaiseen tapaan. Kyyhkyjen arvellaan siirtyneen asutuskeskuksiin, koska siellä on helpompi välttyä petolinnuilta. Varsinkin loppukesällä muuttomatkaa aloitellessaan kyyhkyt hakevat turvaa petoja vastaan lyöttäytymällä parviksi. Syys-lokakuussa pallomaiset sepel- ja uuttukyyhkyparvet matkaavat kohti keskieurooppalaisia talvehtimisalueitaan. Keski-Euroopan herneviljelmillä tosin kyyhkysiä vihataan tuholaisina.


Sepelkyyhky palaa Suomeen varhain keväällä, tänä vuonna minä kuulin ensimmäiset kumeat kuherrukset maaliskuun lopulla. Huhti-toukokuussa se huhuilee jo täyttä päätä, niinpä sepelkyyhkyä on sanottu toukomettiseksi 1920-luvulla. Sepelkyyhky on yleinen viljelyvaltaisilla seuduilla Etelä- ja Keski-Suomessa, mutta sen pesimäalue on laajentunut pohjoista kohti viljan viljelyn laajentumisen ansiosta. Suomen nykykannaksi on arvioitu 300 000 paria.

 
Sepelkyyhky pesii ueimmiten havupuuhun rakennetussa huterassa risupesässä tehden kaksi tai kolme poikuetta huhti- ja syyskuun välillä. Kyyhkysemo tosin munii vain kaksi munaa kerrallaan.

Kyyhkyjen poikaskuolleisuus on suhteellisen korkea, minkä lisäksi ne ovat monien petolintujen perusruokaa. Keski-Euroopassa kyyhkysiä metsästetään miljoonittain, Suomessakin ne luokitellaan riistalinnuksi, jonka jahti on 10.8. – 31.10. Vaikka kyyhkysten kato on voimakasta, jotkut yksilöt elävät sangen iäkkäiksikin. Vanhin Suomessa tavattu rengastettu sepelkyyhky on ollut 11 vuotta ja 9 kuukautta. Euroopan ennätystä puolestaan pitää yllä brittiläinen sepelkyyhky, joka eli peräti 15 vuotta ja 11 kuukautta.


Noin variksen kokoinen, pitkäpyrstöinen sepelkyyhky on kyyhkylajeistamme suurin. Tunnistat linnun valkeasta sepelistä eli kauluksesta pitkässä kaulassa. Nämä kookkaat, kauniit ja useimmiten kesyt linnut eivät voi jäädä huomaamatta omakotiasujilta, ehkäpä kaupunkisepelkyyhkystä on tulossa suomalaisten uusi lemmikkilintu.

Sepelkyyhky metsässä
huutaa huhuilee.
Puolisolleen tämä kyyhky
puhuu puhuilee.
Sepelkyyhky metsässä
asua myös saa.
Kyyhky osaa kuherrella
sekä rakastaa.

Tuomas Väätäinen

Lähteet: Juha Laaksonen, Koko perheen luontoretki; LuontoPortti; Pertti Koskimies, Suomen Luonto, Kyyhkyt; Suomen riistakeskus; Wikipedia; Tuomas Väätäinen, Naurulokki. Lastenrunosivut. Sepelkyyhky.

2 kommenttia

  1. Meillä myös sepelkyyhkypariskunta pesii lähitienoilla vuosittain. Ne ovat todella kauniita väritykseltään ja melko kesyn oloisia. Suosikkilintujani, ehdottomasti.<3

    VastaaPoista
  2. Kiitos, kun kerroit Blue Tit. Saatte siis seurata suosikkilintujasi ihan läheltä!

    VastaaPoista