Miten railot syntyvät järven selälle?

25 helmikuuta 2017

Oli talvisenharmaa tammikuun lopun poutapäivä. Käveleskelin pitkin järvenselkää Ruokolahden mökkimaisemissa, lunta oli vähän ja liikkuminen helppoa. Sitten huomioni kiinnittyi kaukana keskellä selkää oleviin kohoumiin. Kun pääsin katsomaan kohoumia lähempää, ne olivatkin jään liikkeistä syntyneitä harjanteita.
 

Järven jääkansi on joka vuosi erilainen ja se muuttuu vielä talven edetessä. Lämpötilan ja vedenkorkeuden vaihtelut sekä lumen paino aiheuttavat jäähän halkeamia, joita tuuli ja virtaukset voivat levittää edelleen railoiksi. Kun lunta ei ole suojana, railoja syntyy herkästi, kuten tänä talvena, ja niitä voi syntyä edelleenkin.

Toisinaan railoa on vaikeaa huomata varsinkin autosta, jos halkeamaan on tullut parin kolmen sentin jääriite ja sen päälle on satanut pakkaslunta muutaman millin.  Havaitsemani railo on kuitenkin hyvin näkyvä, se on pari kilometriä pitkä ja kulkee Haapaveden selän toiselta rannalta toiselle.
 

Kun sää lauhtuu kovasti, jää lämpölaajenemisen myötä kasvaa. Tällöin syntyy jännitteitä, joiden kohdalta jää halkeaa. Halkeamia tulee myös, kun jää kutistuu kylmetessään kovilla pakkasilla eikä riitä koko järven alalle.
 
 

Kuulin mökille järven selältä kumeaa pauketta, se tuntui oudolta. Jään kumina ja paukahtelu kertoo kuitenkin asiantuntijoiden mukaan siitä, että jää on vahvaa ja tervettä, eli se on pikemminkin turvallisuutta lisäävä kuin sitä vähentävä tekijä.


Kun pakkanen kiristyy, niin jää napsahtelee ja siihen syntyy pieniä halkeamia ja rakoja. Sellaisia havaitsinkin jääkannessa. Ohuet halkeamat ovat yleensä vaarattomia, vaikka Tove Janssonin Taikatalvi-muumikirjassa halkeamat muuttuvat yhtäkkiä leveiksi väyliksi meressä.

Kaloille ikkunoita

Järven jää
näyttää
tyyneltä
Täydelliseltä

Pintaa kiristää
Kuin silläkin ois stressiä

Pinta ratkeaa
Kumeasti pamahtaa
Syntyy railoja
Pieniä
Isoja
Kaloille ikkunoita
Una Reinman

Lähteet: Sanna Savela. Yle Uutiset 27.1.2017; Minna Pölkki. Helsingin Sanomat 12.1.2016; Keimo Lehtiniemi. MTV3 3.1.2016; Kati Hyttinen MTV3 29.3.2014; Tove Jansson, Taikatalvi;  Una Reinman. Unan maailma

2 kommenttia

  1. Jään kumina, paukahtelu ja laulu tekevät aina vaikutuksen. Upeita luonnonnäytelmiä!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Paula. Miten jää voikin äännellä niin monella tavalla, joskus pelottavastikin.

    VastaaPoista