lauantai 18. helmikuuta 2017

Lumihiutaleet kuin keijukaiset

Yksittäistä lumihiutaletta tulee harvoin katseltua tarkasti, mutta katsopa seuraavalla kerralla, miten kaunis se on. Samaa kauneutta ja symmetrisyyttä yritämme jäljitellä silloin, kun leikkelemme paperista lumihiutaleita. Viimeksi näin tällaisia suuria paperihiutaleita "leijailemassa" Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen katosta muutama päivä sitten.

Lumi on talvella pilvestä satavaa jään ja ilman kuohkeaa seosta. Lumihiutaleet syntyvät, kun sadepilven yläosiin matkannut vesipisara alijäähtyy. Muodostunut hiutale leijailee maahan, kun pilvi ei enää kykene sitä kannattelemaan. Sillon me sanomme, että sataa lunta.Yhdestä jääkiteestä muodostuneessa lumihiutaleessa on tiedemiesten mukaan aina kuusi kulmaa tai sakaraa, kahdeksankulmaista lumikidettä ei ole olemassakaan. Yhdistyneissä lumihiutaleissa tosin kulmia voi olla enemmänkin eli 12, 18 tai 24 sakaraa.

Lumihiutaleet voivat olla muodoltaan levyjä, neulasia tai haaroittuvia tähtiä, mutta ne ovat yleensä melko symmetrisiä. Hiutaleiden muotoon ja kokoon vaikuttavat sadepilven lämpötila ja kosteus, esimerkiksi meille tutuimmat eli tähden muotoiset lumihiutaleet vaativat suuren määrän kosteutta.


Lumen valkoisuus on sinällään kummallista, koska lumi koostuu jääkiteistä, jotka eivät ole valkoisia. Jos yhtä lumihiutaletta katsoo mikroskoopilla, se näyttää läpikuultavalta Chris Calvertin videolla nähdään, miten monisakarainen lumihiutale alkaa muodostua kuin tyhjästä.
Lumihiutale kuin keijukainen
kevyt, valkoinen,
varovasti, ihan hiljaa oksalle laskeutuu.

Oksa lumipitsin alla,
vapautta kaipaa, janoaa.

Kurottautuu kohti valoa,
kohti lämpöä.

Pilvi siirtyy...

Lähteet:  Blogi Foreca. Joanna Rinne; Sami Jäntti. Jyväskylän yliopisto. Fysiikan laitos; Miikka de Vocht. Helsingin Sanomat.Tiede 17.2.2017; Yle. Lumi, jäöä ja pakkanen 11.11.2013; Lily.fi/avainsanat/runot

2 kommenttia:

  1. Hyvää viikonloppua, lumella tai ilman!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tillariina. Lumi olisi ihana asia, mutta katsotaan... Samoin sinulle mukavaa viikonvaihdetta!

      Poista