sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Väriläikkä kaamoksessa

Lehtipuiden värikkyys on jo aikoja sitten valahtanut puiden juurelle, mutta joulukuiseen pimeyteen voi luoda aurinkoa ja iloa vaikkapa katselemalla kuvia, joita otin talteen silloin, kun vaahterat oikein hehkuivat.Kun syksyllä valo vähenee ja lämpötila laskee, puiden lehtivihreä alkaa hajota, ja puut varastoivat sen seuraavaa kevättä varten. Tällöin lehden sisältämät muut väriaineet – kuten punaiset, oranssinpunaiset ja keltaiset - pääsevät näkyviin. 


Ruskan huippu etenee pohjoisesta etelään vain muutamassa viikossa. Joensuu –Jyväskylä – Seinäjoki -linjalla nautitaan parhaasta ruska-ajasta syys-lokakuun vaihteessa. Etelä-Suomen sisämaassa, kuten Tampereella ja Kouvolassa, ruskan huippu saavutetaan vasta lokakuun 1. ja 5. päivän välillä. Lounais- ja etelärannikolle ruska saapuu muutaman päivän Etelä-Suomea jäljessä. Olin kuvaamassa eräänä kauniina sunnuntaina ruskan värittämiä vaahteroita Skinnarilan kampuksella. Puut ja niiden lehdet sananmukaisesti säteilivät aurinkoa ja iloa ympärilleen - toivon, että niiden hehkua tarttuu sinuunkin ja päivän harmaus häipyy ainakin hetkeksi.

Auringon säteissä on iloa
tuhansina pieninä hiukkasina.
Avaan käteni vastaanottamaan,
annan ilon imeytyä itseeni,
lopulta olen täynnä.

Aion hehkua, hehkua,
säteillä, säteillä
auringon voimaa ympärilleni.

Ruskan ajoitukseen liittyviä asioita tarkensin Wikipediasta. Säkeet ovat RunoTalon osoitteesta runotalo.blogspot.com

2 kommenttia:

  1. Kiitos, kyllä tarttui! Kuvissasi on niin kauniit värit, näitä kuvia pitäisi kurkata joka aamu, että pääsisi käyntiin!

    VastaaPoista
  2. Minulle tuli hyvä mieli sanoistasi, kiitos Tiinatei. Toisen ihmisen ilahduttaminen tuntuu mukavalta. Sirpa

    VastaaPoista