Granaattiomenaa kutsutaan hedelmien kuninkaaksi sen poikkeuksellisen historian, ravitsemusarvon ja kulttuurimerkityksen vuoksi. Tämä hedelmä on peräisin muinaisen Persian alueelta, nykyisen Iranin ja Azerbaidzanin seuduilta, missä sitä on viljelty jo yli 5000 vuoden ajan, ja se on vanhimpia viljeltyjä hedelmiä.
Muinaisista ajoista lähtien karthagolaiset ja foinikialaiset ovat laajentaneet sen viljelyä Välimeren rannikoille, ja siitä on tullut yksi suosituimmista hedelmäpuista Etelä-Euroopassa ja Pohjois-Afrikassa.
Granaattiomenaa kutsutaan myös karthagonomenaksi. Se ei nimestään huolimatta ole kovin läheistä sukua omenoille, sillä se kuuluu rantakukkaiskasvien heimoon. Omenapuu puolestaan kuuluu ruusukukkaisten heimoon ja malus-sukuun.
Granaattiomenapuu kestää erittäin hyvin kuivuutta ja äärimmäistä kuumuutta ja sopeutuu huonoonkin maaperään. Lisäksi puu tuottaa runsaasti hedelmiä. Espanjassa Alicanten maakunta erottuu tärkeimpänä tuotantoalueena, vaikka granaattiomenaa viljellään laajalti muillakin lämpimillä ja kuivilla alueilla.
Granaattiomena on hedelmä, joka on kiehtonut ihmisiä vuosituhansien ajan. Sen historia ulottuu muinaisiin sivilisaatioihin, ja se on ollut tärkeä osa monia kulttuureja.
Muinaisissa kulttuureissa granaattiomena symboloi hedelmällisyyttä ja vaurautta sen lukuisten siemenien takia. Kreikkalaisessa mytologiassa se yhdistettiin kuolemattomuuteen, ja Egyptissä vainajat haudattiin granaattiomenien kanssa ikuisen elämän toivossa. Tämä syvä kulttuurinen merkitys on vahvistanut hedelmän kuninkaallista statusta läpi historian, mitä tukee kannasta muodostuva kruunu.
Hedelmä edustaa myös elämän ja kuoleman kaksinaisuutta; sen kirkas punainen väri ilmaisee elinvoimaa ja kova ulkokuori symboloi suojaa ja kestävyyttä. Joissakin kulttuureissa granaattiomena yhdistetään jumalallisiin siunauksiin ja iankaikkiseen elämään.
Granaattiomenan rakenne, jossa rubiininpunaiset siemenet näyttävät jalokiviltä, on myötävaikuttanut sen maineeseen. Hedelmän kruunumainen kanta muistuttaa kuninkaallista kruunua, mikä on entisestään vahvistanut mielikuvaa sen ylhäisestä asemasta hedelmien joukossa.
Kreikkalaisessa mytologiassa granaattiomena liittyy Zeuksen ja Demeterin tyttäreen Persefoneen, jonka häneen rakastunut manalan jumala Hades ryösti mukaansa. Persephone on kevään jumalatar ja alamaailman kuningatar. Kreikkalaiset käyttivät Persephonen myyttiä vuodenaikojen selittämiseen.
Kerrotaan, että antiikin Kreikassa granaattiomena olisi ollut ainoa lääke. Sitä on käytetty lääketieteellisesti ainakin vuodesta 1500 eaa hoitokeinona heisimatoja ja muita loistartuntoja vastaan.
Nykyään granaattiomenan asema perustuu sen tieteellisesti todennettuihin terveyshyötyihin, ja sitä pidetään superruokana. Granaattiomenassa on poikkeuksellisen korkea antioksidanttipitoisuus.
Erityisen paljon granaattiomenassa on B2-vitamiinia eli riboflaviinia, joka on tärkeä kasvua edesauttava vitamiini. Sen suositeltavana päiväannoksena pidetään 1,2 - 1,7 mg, mikä saadaan jo kahden keskikokoisen granaattiomenan nauttimisesta.
Hyvänä C-vitamiinin päiväannoksena pidetään 60 ml:aa, minkä voi saada jo yhdestä granaattiomenasta. Tämä vitamiini on tärkeä hiusten, hampaiden ja ikenien hyvinvoinnille sekä erityisen tärkeätä sen saanti on tulehdustilojen, kuten vilustumisen ja nuhakuumeen aikana.
Mangaania tarvitsemme ruoansulatusmekanismin ja lihasten aineenvaihdunnan ylläpitoon. Päivittäinen tarve on 2 - 3 mg; sen saa jo sadasta grammasta granaattiomenaa. Hyviä mangaanilähteitähän ovat myös kaura, ohra, herneet, pavut ja idut.
Granaattiomena sisältää proteiineja, hyviä rasvoja, kalsiumia, rautaa, kaliumia, magnesiumia, natriumia, fosforia ja sinkkiä. Vaikka granaattiomenamehu on pääasiassa turvallista, haittavaikutuksia, allergioita voi esiintyä. Kahdeksan syytä syödä granaattiomenaa.
Jos pitäisi listata, mitkä hedelmät ovat hankalimpia kuoria, on listan kärjessä varmasti granaattiomena. Vaikka sen saisi kuorittua, sotkulta on vaikea välttyä. Granaattiomena on täynnä läpikuultavan hyytelömäisen kerroksen ympäröimiä siemeniä, jotka ovat sen varsinainen käytettävä osa.
Jotta siemenet saisi helposti pois, suositellaan hedelmän halkaisemista keskeltä kahtia pituussuunnassa. Sitten puolikasta painellaan hetken aikaa voimakkaasti sormin, minkä jälkeen esimerkiksi veitsen kädensijalla taputellaan hedelmää, jolloin siemenet ja niiden ympärillä olevat keltaiset pehmeät kuoret irtoavat, ja ne on helppo poistaa. Siemenet maistuvat raikkailta ja hieman kirpeiltä, mutta niitä pidetään vaikutustensa vuoksi todellisena terveysruokana.
Granaattiomenoiden kausi alkaa syksyllä ja jatkuu tammikuun puolelle asti. Valitse kaupassa painavalta tuntuvia, kiiltäviä ja kiinteitä hedelmiä. Sen sijaan kuoren väri ei kerro hedelmän kunnosta, sillä siinä voi olla niin punaisen, ruskean kuin keltaisen sävyjä.
Granaattiomenan punaiset siemenet tuovat piristystä talven ruokiin ja herkkuihin. Olen ripotellut granaattiomenan siemeniä väriksi salaatteihin sekä leivonnaisiin ja jälkiruokiin. Jotkut koristelevat aamujugurttinsa, smoothiensa tai tuorepuuronsa granaattiomenalla. Alla on granaattiomenan siemenin koristeltu joulutäytekakkumme.
Granaattiomenan kirpeä maku sopii myös lihan, kalan ja jopa tofun seuraan. Uunijuurekset ja -kasvikset muuttuvat kunnon ateriaksi, kun ripottelet päälle granaattiomenan siemeniä, fetaa, paahdettuja pähkinöitä sekä tuoretta korianteria ja minttua. Granaattiomena ja minttu maustavat myös pari vuotta sitten hitiksi nousseet halloumiranskalaiset. Raikas granaattiomena maistuu myös mehuksi puristettuna tai soseutettuna ja juomien koristeena.
Punaisena väriaineena juomasekoituksissa käytetty grenadiini valmistetaan granaattiomenasta.
Älä syö kaikkia granaattiomenan siemeniä, vaan ota muutamia talteen ja kasvata kaunis viherkasvi.
Eeva, hymyillen, poimi omenan, sitten
nauroi, huokasi - ja maistoi sitä uudestaan:
'Outoa että sellainen miellyttävä, mehukas asia
kiellettyyn puuhun puhkeaisi!'
Mutta jos olisi hän nähnyt selkeämmin silmin,
tai käärme vähemmän viisas ollut,
Eeva tuskin olisi näyttänyt niin vähäistä järkeä
kuin antaa Aadamin maistaa sitä!
Margaret Sackville
Lähteet: Eeva Paljakka, Iltalehti 2.1.2025; Euro-East; Heli, Herkkusuut 6.2.2025; Mónica Sánchez, JordineriaOn 30.6.2025; Nutri; Postposmo, Myyttejä ja legendoja; Rantuu Oy 6.12.2021; Sesongissa nyt: upean värinen granaattiomena ihastuttaa makeissa ja suolaisissa resepteissä. Yhteishyvä 30.1.2025; Tildy Germany, Facts.net 13.11.2024; Wikipedia; Margaret Sackville 1881-1963), The Apple, Omena. Suom. Raimo Kangasniemi 29.7.2020.
Granaattiomenapuita kuvasin elokuussa Kreikan Nidrissä.






Lähetä kommentti