Metsähiiri suurine silmineen ja valkeine vatsoineen on viehättävän näköinen pikkueläin. Suuret silmät viittaavat siihen, että laji on liikkeellä hämärän ja pimeän aikaan. Metsähiirellä on hörökorvat ja sen häntä on kehon pituinen, kun taas kotihiirellä häntä on aina selvästi kehoa lyhyempi.
Ulla Köhleriltä on ilmestynyt 2021 Metsähiiri Apodemus.
Lauri Pohjanpään runo Maalaishiiri ja kaupunkilaishiiri (Aisopoksen tarinan pohjalta) ilmestyi ensimmäisen kerran Pohjanpään yhdeksännessä runokokoelmassa Sininen hämärä. Olisikohan runon maalaishiiri metsähiiri ja kaupunkilaishiiri kotihiiri?
Minulla on kotikirjastossa Anne MacKien Kaupunkilaishiiri ja maalaishiiri -niminen pienoissatukirja, jossa kaverukset vierailevat toistensa kodeissa. Nämä seikkailijat on tunnistettavissa väritystä myöten metsähiireksi ja kotihiireksi.
Metsähiiri esiintyy Etelä-Suomessa ja Keski-Suomessa Vaasan korkeudelle asti. 2020-luvulla metsähiirihavaintoja on Laji.fi-tietokantaan ilmoitettu muun muassa Seinäjoelta ja Pietarsaaresta. Kukaan ei taida tietää, onko niitä jo Kainuussa tai Lapissa. Entä onko kotihiiri hävinnyt sieltä, minne metsähiiri on saapunut? Metsähiiren sisarlajit pikkumetsähiiri ja idänmetsähiiri ovat ilmeisesti tuloillaan Suomeen. Kerro metsähiirihavainnoistasi: suomenluonto.fi/metsahiirikysely.
Metsähiiren lisääntyminen painottuu loppukesään, se on moniavioinen. Kolmen viikon kantoajan jälkeen yksinhuoltajanaaras synnyttää tavallisimmin 4 – 8 poikasta. Emohiiri imettää niitä mättään uumeniin pehmustetussa heinäpesässään toiset kolme viikkoa ja synnyttää taas seuraavan katraan.
Metsähiiri on aktiivinen kaikkina vuodenaikoina. Kesäkauden se viettää ulkosalla. Myöhäissyksyllä metsähiirikanta on runsaimmillaan. Metsähiiri voi muutamassa vuorokaudessa vaeltaa yli kilometrin taipaleen, kun sillä on tavoitteena löytää suojaisa asuinympäristö, joka tarjoaa myös ravinnon. Syksyllä talviasuntoa etsivät metsähiiret voivat myös kiipeillä puihin majoittuakseen luonnonkoloihin tai linnunpönttöihin.
Koska metsähiiri kiipeilee erittäin ketterästi, se pääsee sisälle taloihin ja mökkeihin muun muassa tuuletusaukkojen kautta. Hiirten kulkureittien tukkimiseksi rakoon kannattaa asentaa 5–7 millimetrin rautalankaverkko. Näin tuuletus toimii, mutta hiiret, metsämyyrät ja oravat pysyvät ulkona.
Hiiret eivät levitä myyräkuumetta, vaan sen aiheuttaman Puumala-viruksen kantajia ovat metsämyyrät.
Myyrän ja hiiren erottaminen on oikeastaan melko helppoa. Siihen auttaa muistisääntö: metsämyyrän häntä on korkeintaan puolet sen ruumiin pituudesta. Hiiren häntä on puolestaan sen ruumiin mittainen. Lisäksi metsämyyrällä on pienehköt korvat, metsähiirellä isot korvat.
Illalla se ilmestyi takan takaa,
pienen pieni metsähiiri.
Tuli tupaan katsomaan,
Oisko ruokaa hälle,
pienoiselle ystävälle.
Ei ollut tuvassa ruokaa,
ei juomaa,
ei edes pientä juuston palaa.
Pettyneenä hiiri hiipi
kaapin taa,
miettimään,
miten päästä ulos tästä,
pahaisesta pälkähästä.
Kuinka ollakaan!
Hiiri ulos livahti
siimahäntä heilahti.
Kotikoloon nukkumaan,
havun päälle uinumaan.
Mikä onkaan opetus tään
lorun pienen lystikkään,
Kannata ei hötkyillä,
hiiri käytti älyään.
Anneli
Lähteet: Anna Helakallio, Me Naiset 14.8.2023; Anna Tuominen, Tunnista lumijäljet: Metsähiiri vai rotta? Suomen luonto 17.3.2021; Anne MacKie, englanninkielinen lyhennetty teos Kaupunkilaishiiri ja maalaishiiri, jonka suomenkielinen käännös on T. Puumalaisen, Kuvittaja Ken McKie; Arto Kurtto, Lasse J. Laine, Seppo Parkkinen, Markku Varjo, Suomalaisen luonto-opas; Asko Kaikusalo, Jyrsijät. Metsähiiri ja peltohiiri. Suomen luonto. Eläimet; Koulukino. Oppimateriaalit 2025; Juho Rahkonen, Apu-lehti, Ihmeellinen luonto 23.9.2023; Laji.fi; Lasse J. Laine, Suomen luonto; LuontoPortti; Risto Sulkava, Suomen Luonto 1/2025; Lauri Pohjanpään runokokoelmasta Sininen hämärä runo Maalaishiiri ja kaupunkilaishiiri; Thorbjørn Egnerin satu Hyppelihiiri Myökki-Pyökkimetsässä; Ulla Köhler, Metsähiiri Apodemus; Anneli, Metsähiiri seikkailee. ET 1.3.2014.
Hienoja kuvia (kuten aina) sekä mielenkiintoista tietoa.
VastaaPoistaEipä ihme että hiirulaiset ovat tuttuja hahmoja saduissa, ovathan ne veikeän näköisiä... mutta metsän keskellä puutalossa asuvana en kyllä niistä tykkää ollenkaan. :)
Mukavaa viikonloppua!
Kiitos kommentistasi Sara. Ymmärrän oikein hyvin, ettet tykkää metsähiiristä! Meillekin niitä tulee vapaa-ajan taloomme.
PoistaKiitos toivotuksistasi, samaa sinulle :) Kiva kesäajan sää ja aamu ulkoiluun.
These little rodents are very appealing. We have Deer Mice in the backyard and as long as they stay out of the house we remain very good friends! All the best - David
VastaaPoistaKiitos kommentistasi David. Nimenomaan niin! Kavereita ollaan metsähiirien - te hirvihiirien - kanssa, kun eivät tuppaudu taloon!
VastaaPoista