Valkomörsky kuin taideteos

19 lokakuuta 2024

Läksin etsimään valkomörskyjä Lappeenrannan keskustaajaman tuntumassa sijaitsevasta Ihalaisen luontokohteesta ja löysinhän minä niitä, en monta, mutta sen verran, että ilahduin. Alueen läheisyydessä sijaitsee Partekin kalkkilouhos.

Louhoksen kalkkipölyn laskeuma on nostanut ympäristön maaperän pH-arvoa ja luonut otolliset kasvuolosuhteet lukuisille kalkkipitoiseen maaperään sidoksissa oleville kämmekkälajeille ja muille kasveille.

Valkomörsky Helvella crispa on kalkkipaikoilla kasvava sieni. Mörskyjen suku kuuluu Helvellaceae-heimoon ja maljasienten lahkoon.

Valkomörskyn voi löytää harvinaisena Etelä- ja Keski-Suomesta, ja hiukan yleisempänä Keski-Ruotsista. Mörsky kasvaa nurmikolla pihoissa, puistoissa ja lehtimetsissä, sen kasvukausi on myöhäiskesästä syksyyn. Valkomörskyä ei voi sotkea muihin sieniin, se on niin erilainen.

Valkomörsky on nimensä mukaisesti lähes valkoinen ja lokeroinen vähän niin kuin korvasieni. Lakki on viitisen senttiä leveä, satulamainen tai epämääräisen muotoinen ja ohutmaltoinen. Se on aluksi valkoinen tai kermanvalkoinen ja saa myöhemmin harmaan tai ruskeankeltaisia sävyjä. Lakissa on ulkopinnassa ohuita karvoja.


Jalka on valkoinen, pituussuunnassa uurteinen ja liuskainen, sisältä lokeroitunut. Jalka on ylhäältä kapeampi ja siinäkin on ohuita karvoja.


Sienen tuoksu on mieto ja raikas, samoin maku. Malto on valkoista, ohutta ja haurasta. Valkomörsky on ruokasieni, jota ei tarvitse ryöpätä ruuaksi valmistettaessa. Olen tavannut vain yksittäisiä mörskyjä, mutta sieni saattaa esiintyä paikoin niin runsaana, että niistä riittää ateriaksi. Miten olisi valkomörskykeitto?

Kai sinä muistat millaiselta
metsässä haisee syksyllä,
kun suon reunassa
tatti istuu karpalohelmet kaulassa.

Kai sinä muistat millaiselta
metsä haisee syksyllä,
kun niityn reunassa
hiiret laulaa pihlajanmarjoista laulua.

Kai sinä muistat millaiselta
metsässä haisee syksyllä,
kun kirjavahameiset koivut tanssii
kirpeän tuulen tahdissa.

Hannele Huovi

Lähteet: Lappeenrannan kaupunki; Luontonetti, valkomörsky 8.4.2022¸Tarja Siuvatti, Oma Metsä 3.10.2017; Wikipedia; Hannele Huovi, Metsän hajuja.

4 kommenttia

  1. Sinä olet niin hyvin perillä alueista, joista voi löytää harvinaisuuksia. Valkomörskyt ovat todella erikoisia taideteoksia. Tuo metsän tuoksu on ihan omaa luokkaansa. Vaikka meilläkin pihalla kasvaa isojakin puita, niin ei siellä tuoksu samalta kuin metsässä. No, piha on osittain hakattuun metsäämme verrattuna kuin nyljetty. Metsässä on maassakin monta kerrosta kaikkea moskaa erilaisen aluskasvillisuuden lisäksi. Ja se tuoksu on voimakas ja ihana.

    VastaaPoista
  2. Kyllä muistan, miltä haisee syksyisessä metsässä. Kivan valitsit, sopivan ajankohtaan.
    Valkomörskyjä en ole tiennyt olevan olemassakaan! Onpa vaan erikoinen sieni. Näyttää ihan kuin olisi valmiiksi paleltunut.

    VastaaPoista
  3. Valkomörsky! Kaikkea sitä löytääkin, kun tietää mitä ja mistä etsiä. :)
    Mukaan liittämäsi runo on harvinaisen ihana.
    Kiitos taas ja hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
  4. It’s admirable that you have become so knowledgeable of these fungi and know where to find a beautiful species like this one based on an understanding of the soil conditions in which it thrives. Well done, Sirpa. The study of mycology is not for the faint of heart and you have my utmost admiration. Have a great weekend - maybe in the company of mushrooms! Very best wishes - David

    VastaaPoista