Elokuisena aamuna usva kietoi tienoot salaperäiseen vaippaansa; en tahtonut tunnistaa tuttuja maisemia, se oli mielenkiintoista. Seuraavana aamuna ei ollut usvaa, ja sama maisema näytti liian arkiselta.
Pitkät, hallavat hopeahunnut
päällä pellon päilyy,
päällä keltaisen maan ja metsän,
puiden oksilla häilyy.
Tuosta tiedän, on päivä noussut;
nostan itseniki,
Eino Leino
päällä pellon päilyy,
päällä keltaisen maan ja metsän,
puiden oksilla häilyy.
Tuosta tiedän, on päivä noussut;
nostan itseniki,
Eino Leino
Usva on sumua, joka nousee maasta tai vedestä tyyninä yön hetkinä leijumaan matalalla, kun edellisen päivän lämpö karkaa pilvettömälle taivaalle. Usvaa nousee järviltä, samoin pelloilta ja muilta avoimilta paikoilta.
Aamun usva nousee järven yllä,
verkkaisesti herää luonto
valoon auringon.
Aamun taika kaikkialla,
kunpa viipyis hetki
– tässä hyvä olla on.
Tuuletar
verkkaisesti herää luonto
valoon auringon.
Aamun taika kaikkialla,
kunpa viipyis hetki
– tässä hyvä olla on.
Tuuletar
Usva syntyy, kun lämpimän veden tai kostean maan yllä oleva ilma on viileämpää, jolloin haihtuva kosteus tiivistyy pisaroiksi. Sumu taas on pilvi, jonka alareuna on maassa kiinni.
askel askeleelta lätäköitten puut
putoavat taivaisiinsa
talot nousevat
usvasta tämä vieras maa
Millamari Uotila
putoavat taivaisiinsa
talot nousevat
usvasta tämä vieras maa
Millamari Uotila
Tieteellisesti on määritelty utu, sumu ja auer. Usva on kuitenkin meteorologien mukaan arkikielinen sana, joka luultavimmin käsittää kaikki sumun muodot. Sumua voidaan luokitella: jos näkyvyys on alle kilomerin, on kyseessä sumu, mutta mikäli näkyvyys on parempi, on kyseessä utu.
Elämä on hetkiä. Valitse itsellesi hyviä.
Tommy Tabermann
Auer, autere, päivänsavu eli aurinkousva on määritelmän mukaan ilmassa leijuvaa kuivaa sameutta.
Lähteet: Iida Pakkanen, Yle 24.5.2013/meteorologi Toni Hellinen; Ilmatieteen Laitos, meteorologi Pauli Jokinen; Jari Mäkinen, Tiedetuubi. Usva 11.0.2015; SAKL, heikin-horisontista, Usva 13.6.2017; Sari Hartonen, Sää ympäri vuoden; vanamo.blogaaja, vanamosivustot, Tuuletar, Kesäaamun usva; Eino Leino, Syys-aamu-runosta alkuosa, Syreenien kukkiessa; Millamari Uotila, Etelä-Suomen Sanomat 9.5.2017; Tommy Tabermann.
Onpa ihana juttu laadukkaine kuvineen ja suloisine runoineen. "Sumu on pilvi, jonka alareuna on maassa kiinni" -aah! Tuli mieleen muut määrittelyt. Kuura tarkoittaa maan pinnassa olevaa valkoista jäistä pintaa. Toisaalta ikkunassa on kuurankukkia. Kasvien sanotaan olevan huurteessa? Ikkuna voi olla huurussa. Mutta mikä se käsite onkaan, kun veden pinta on vähän jäässä tai luminen pakkasyön jäljiltä, unohdin sen just, en tarkoita hyhmää enkä sohjoa. Olenko ihan pihalla näissä käsitteissä?
VastaaPoistaKiitos Anna; olin tosi iloinen sanoistasi. Tarkoitit kai riitettä. Sinulle tuli heti mieleen monia määrittelyjä. Meillä todellakin riittää ilmaisuja lumelle ja jäälle, koska tarvitsemme niitä.
PoistaTuttavani, jo edesmennyt kirjailija-opettaja Jouko Varonen oli vieraskynänä blogissani 7.2.2016. Hänen postauksensa nimi on Onko kuuralla ja huurteella eroa.
Aivan mahtavan hienoja kuvia! Usvaiset aamut ovatkin parhaita kuvaamishetkiä. Mutta mihin hävisikään Toni Hellinen säätiedotuksista? Hän oli yksi lemppareistani, reipas ja asiallinen.
VastaaPoistaKiitos Kristiina. Usvassa on jotain mystistä ja kiehtovaa.
PoistaJaa-a, enpäs tiedäkään Toni Hellisestä sanoi wikipedia, että hän on ollut Ylen tv-kanavilla meterologina vuodesta 2008. Toimii myös urheiluselostajana.
The fog adds a whole level of misty loveliness to the scene. Ordinary objects are transformed into transient impressions, waking up the senses. Wonderful pictures.
VastaaPoistaOi kiitos David. Usvassa on jotain kiehtovaa ja salaperäiset, kuten sanoit. Sinä, minä ja monet muut olemme sen todistaneet omin silmin.
PoistaMykistyttävät upeat kuvat. Tykkään myös tekstistä ja runot ovat täynnä hienoja klielikuvia. Meillä riittää luonnonilmiöille paljon sanoja ja jos ei ole sopivaa, niin se keksitään ja aikaa myöten se varmasti tulee oikeastikin käyttöön.
VastaaPoistaVoi kiitos aimarii. Kiva, kun tykkäsit. Suomessa on todellakin luonnonilmiöille huikeasti sanoja ja vivahteikkaita ilmaisuja.
VastaaPoista