Vaahteran taimia yltympäriinsä

08 kesäkuuta 2024

Vaahteroilla eli metsävaahteroilla oli hyvä siementuotanto kesällä 2022. Syksyllä siemenien propellit leijailivat ympäriinsä laajalle alueelle; pihamaamme sai osansa, vaikka itse emopuu oli 60 metrin päässä.
 

Seuraavana keväänä vaahteran siemenistä alkoi pompsahdella pieniä taimenalkuja pitkin pihaa. Naapurillakin oli samanlainen vaahterantaimimetsä.
 

Toisaalta luonto hoitaa liiat taimet, samoin kesän kuivuus ja kävelevät ihmiset. Nyt pihassa ei taida olla ainuttakaan vaahteran alkua – viereisessä puistometsässä niitä tosin näyttää kasvavan.
 

Vaahteran siemenet säilyvät itävinä yhdestä kahteen vuotta. Itääkseen ne tarvitsevat myös kylmäkäsittelyn kosteana, luonnossa se tapahtuu luontaisesti siementen tipahtaessa maahan jo syksyllä. Jos aiot kasvattaa vaahteran, toimi luonnon mukaan ja kylvä sen siemenet maahan heti kesän mentyä.
 

Vaahteran lohkohedelmässä on kaksi lenninsiivellistä siementä vastakkain. Isot siivet pyörivät vinhasti, kun siemenet laskeutuvat alas puusta; hedelmykset voivat irrota yhdessä tai erikseen tai oksan mukana.
 
Vaahteran helikopterisiemen on kevyt, ja sen leviämisen apurina toimii tuuli. Siemensyöjät voivat kyllä syödä vaahterankin hedelmän, mutta siitä ei juuri ole puulle apua.
 

Metsävaahtera lisääntyy luontaisesti sekä siemenistä että juurivesoista. Hyvillä paikoilla vaahtera tuottaa paljon siemeniä ja taimettuu runsaasti.
 
Vaahteran kasvatuksessa voi saada hyviä tuloksia paikoissa, joissa se kylväytyy luontaisesti esimerkiksi harmaaleppien tai tervaleppien alle, sillä luonnossa vaahtera aloittaa aina kasvunsa muiden puiden alla. Vaahteraa käytetään yleisesti koriste- ja puistopuuna, metsässä se on usein viljelykarkulainen.
 

Metsävaahteran kasvu on nopeaa ensimmäisinä vuosina, ja taimissa voi olla jopa metrin mittaisia vuosikasvaimia. Taimet kasvavat viidestä kuuteen metrin korkuisiksi noin 15 vuodessa.
 
Vaahterasta kehittyy luonnostaan kaunis tiheä- ja pyöreälatvuksinen puu, jonka korkeus jää avoimella paikalla noin 15 metriin. Sen sijaan metsässä puista tulee kapeampia ja noin 20 metriä korkeita.

Tarha on täynnä pieniä ihmeitä:
uskomattoman sirot ovat vaahteran lehdykät,
suppuun suljettuina,
vieressä hunajanvärinen hento kukka
koholla heteet niin kuin kruunu
Aale Tynni
 
Väriläikkä kaamoksessa, vaahteroiden hehkua -nimisessä postauksessa 15.12.2015 esittelen syksyvaahteroita.

Lähteet: LuontoPortti; Pentti Halenius ja Arto Rantanen, Kasvibongarin opas; Riia Ahonen, MT Metsä 12.4.2019; Siemen Forelia 27.10.201; Vilja Writes 6.10.2013; Tiia Pukkila, Metsälehti 15.10.2019; Aale Tynni, Kootut runot 1938–1987, runo Uusi kevät.
 

Onko sinulla linnunpönttöjä? Mitä lintuja niissä asuu?
Osallistupa viikonloppuna Pönttöbongaukseen viikonloppuna 8. ja 9. kesäkuuta.
 
Serkkuni kesämökillä on kahden kerroksen väkeä. Rastaan pesä on ylinnä, se on uusi.

15 kommenttia

  1. We have a Sugar Maple (Acer saccharum) in our backyard we planted about twenty years ago and it is now a magnificent tree. We have the eggs of the Cecropia moth there right now, enclosed in a cloth covering the branch to protect them from predators, and we are looking forward to these glorious creatures in a couple of months. They are so spectacular. We have bird houses too, so it’s important to protect the caterpillars, otherwise they would be eaten in no time at all!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Teillä on ilona kaunis sokerivaahtera. Ilahduttakoon se vielä pitkään!

      Cecropia-koi on minulle täysin vieras. Googlasin sen, onpa upea perhonen! Munivatko nämä koit aina vaahteraan? Kerrohan lisää, vaikuttaa mielenkiintoiselta.

      Poista
    2. Lisäys: Väriläikkä kaamoksessa -postauksessani 15.12.2015 olen kuvannut syksyisten vaahteroiden väriloistoa.

      Poista
    3. Väriläikkä kaamoksessa -postauksessani 15.1.2015 esittelen syksyistä vaahteroiden väriloistoa.

      Poista
  2. Vaahterassa on paljon kaunista; suloiset kukinnot, lehtien muoto, syysväri ja vielä ainakin nuorten vaahteroiden uljas ryhti. Meilläkin taimia tupsahtelee siellä sun täällä - mutta hei, nyt tajusin - emovaahtera on varmaan kaadettu entisen omistajan tekemissä hakkuissa yli kaksi vuotta sitten. Pihassa ja pihan liepeillä vanhin ja kukkiva vaahtera on noin viisimetrinen teinivaahtera.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Anna. Vaahtera on kaunis monta kertaa vuodessa. Emovaahteran jälkeläiset tuovat sinulle ja teille terveiset menneestä. Miten iso lieneekään ollut se emopuu.

      Hauskasti sanoi, että teinivaahtera :)

      Poista
  3. Meidän pihassa on vaahtera. Sen on istuttanut talomme v. 1977 rakentanut asukas. Jostakin syystä vaahterassamme on monta runkoa. Vaan kyllä on kaunista väriloistoa syksyllä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Tarja. Vaahtera on kaunis monta kertaa vuodessa. Teillä on pihassa vanha, mutta hyvin voiva vaahtera. Meilläkin on vapaa-ajan talon pihassa monirunkoinen vaahtera, myös se on jo vanha, mutta hyvinvoiva.

      Poista
    2. Lisäys Tarja: Väriläikkä kaamoksessa -postauksessani 15.12.2015 esittelen syksyistä vaahteroiden väriloistoa.

      Poista
  4. Meillä oli vaahtera, itse sen pihaan halusin ja itse istutin.

    Siitä tuli iso eikä syksyisin ollenkaan niin värikäs kuin toivoin. Jokin myrskyinen yö sitten kaatoi sen. Se oli kaatunut poissa ollessamme tielle ja siitä se oli korjattu tontillemme. Uutta emme koskaan istuttaneet.

    VastaaPoista
  5. Kiitos kommentistasi Susanna. Pihanne vaahtera on siis menneisyyttä. Kiitos sen tarinasta. Nyt sinua ei harmita, kun olet kokeillut pihavaahteraa eikä se ollut sinun juttusi.

    Minä hain metsästä metrisen vaahterantaimen ja istutin sen metsään. Muutaman vuoden se kasvoi, mutta kyllästyin vaahteran runsaaseen lehtituottoon. Sen lehdet ovat kovat eivätkä maadu helposti.

    Maalla meillä on iso monihaarainen vaahtera. Viime syksynä siitä poistettiin puolet. Se toinen puoli tuottaa vielä runsaasti lehtiä. Toki vaahtera on alkukesästä kaunis ja syksyllä usein upea.

    VastaaPoista
  6. Vaahtera on lumoava puu. Etenkin sen upeat lehdet. 🍁
    Mielessäni sen edelle menevät vain tammen lehdet jotka ovat suosikkini 💚
    Ihanaa kesäkuuta ja Suomen suvea 🇫🇮

    VastaaPoista
  7. Kiitos kommentistasi Rita. Vaahtera on kaunis puu, kukkii ihastuttavasti kesän korvalla. Vihreät vahvat lehdet ovat näyttävät. Se on erityisen näyttävä syysruskassa. Tein siitä postauksen aikanaan.

    VastaaPoista
  8. Minä tykkään vaahterasta. Lounais-Suomessa asuessani kotipihassa oli monta vaahteraa. Koillismaalle muuttaessa täällä ei ainuttakaan, mutta nyt kesällä toin pikku taimen. Se on vielä istutuspurkissa ja ajattelin siirtää maahan paikalleen vasta syksyllä hyvissä ajoin ennen routimista. kovin paljon ei kylläkään toiveita sen selviämisestä talven kynsissä.
    Lintupönttö on pihaas 14 , keväällä muutama heitettiin huonon kunnon vuoksi pois. Asukkeina on talitiainen, monta kirjosieppoa, pari leppälintua, sinitiainen, tyhjiäkin on.

    VastaaPoista
  9. Vaahtera on kyllä kaunis jokaisena vuodenaikana. Onnea pienelle taimelle, kasvakoon isoksi ja ilahduttakoon teitä kotipihassa!
    Saanko olla utelias, milloin muutitte Koillismaalle Lounais-Suomesta?

    Hienosti huolehditte pikkulintusista, kun teillä on noin paljon pönttöjä. Pesinnän jälkeen on aikamoinen homma siivota pöntöt, mutta sitten tietää niiden saavan tulevana keväänä uudet asukkaat siistiin lintukotiin.

    VastaaPoista