Kesäkukkahaaste

22 kesäkuuta 2024

Osallistu kesäkukkahaasteeseen!
Nyt on kesän ihanimman luontoteon aika. Kerää unelmiesi kimppuun näyttäviä lupiineja tai muita haitallisia vieraslajeja. Sillä teolla autat luontoa ja samalla saat kauniin kesäkimpun.

Vieraslajikimppuhaaste alkoi 15.6. Kimppuun voit kerätä kauniita mutta haitallisia kukkia, esimerkiksi komealupiineja.

Ota kuva kimpusta ja jaa se halutessasi Facebookissa tai Instagramissa. Tägää kuvaan @luonnonsuojeluliitto ja käytä hashtagia #vieraslajikimppu.

Haitalliset vieraslajit uhkaavat uhanalaisia niittylajeja. Komealupiini rehevöittää kasvupaikkansa, joten karuun maaperään tottuneet niittykasvit joutuvat väistymään.

Myös sen tuottamat biokemialliset yhdisteet voivat estää muita kasveja itämästä. Lupiinin siitepöly taas sisältää myrkyllistä alkaloidia, lupaniinia, joka voi haitata kimalaisten lisääntymistä.


Lupiini on kuitenkin kaunis ja komea kasvi – maljakossa!


Kolme syytä, miksi lupiini pitää torjua - Suomen luonnonsuojeluliitto (sll.fi)


Teiden varsilla villisti kukkivat
lilan väreissä loistavat lupiinit.
Niiden hehkua hienosti täydentävät
kullankeltaiset leinikit.
Hyvät immeiset, vauhtia hiljentäkää
kesän kauneutta katsomaan pysähtykää!
S.H.

Lähteet: Suomen luonnonsuojeluliitto, uutiskirje@sll.fi¸"Kultalinna" ja muita runoja Savon Sanomien lukijoilta 23.6.2015. Ensimmäinen säkeistö runosta S.H. (Kuopio)

14 kommenttia

  1. Kauniita kuvia ja tärkeä aihe postauksessasi.
    Minä olen harrastanut kirjolupiineja jo pitkään, mutta nyt vähentänyt niitäkin, koska en tiedä onko niissäkin lupaniinia.
    Täälläpäin on komealupiinitilanne maanteiden varsilla melko huono. Tienvarsien leveä niitto tehtiin tänä kesänä aika hyvään aikaan, mutta niittojätteet pitäisi kerätä pois, jotta siitä olisi kunnolla hyötyä.
    Kaunista juhannusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja unohtui sanoa, että Savon Sanomien lukijoiden runot ovat toisinaan aivan ihania. :)

      Poista
    2. Kiitos kommentistasi Sara. Teilläpäinhän lupiinit on niitetty tarkkaan, hienoa! Tietenkin niittojätteet pitää kerätä pois. Kypsyvätköhän siemenet itsekseen siellä niittojätekasassa.

      Meillä on maalla melkoinen taistelu lupiineja vastaan, kovasti tehdään töitä joka kesä.

      Sinä siis seuraat Savon Sanomien lukijoiden runoja, siellä on tosiaan joskus helmiä. SS on muuten entisen kotiseutuni lehti.

      Poista
  2. Invasive species are a problem everywhere, but once they are established they are so hard to eradicate - in some cases impossible. It’s not only flowers. Zebra mussels are wreaking havoc in the Great Lakes, Phragmites australis is taking over wetlands, House Sparrows and European Starlings are posing threats to native birds, and on and on it goes. There is no immediate answer to this universal issue.

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommentistasi David. Olet oikeassa, Suomessakin on vieraslajeja paitsi kasveissa, myös eläimissä, linnuissa ja muissa eliöissä, kuten espanjansiruetana, supikoira ja hyytelösammaleläin.

    VastaaPoista
  4. Hienot kuvat lupiineista. kaikesta huolimatta lupiini on kaunis ja tuoksuva. Kyllä minä kävin aattona keräämässä ison sylillisen matalan psorttista sinistä lupiinia isoon maljakkoon. Kun en ole facebookilainen, enkä instagramilainenkaan, niin kesäkukkahaaste menee sivu suun.

    VastaaPoista
  5. Kiitos kommentistasi Aimarii. Niin minäkin keräsin lupiineja maljakkoon. Kukkien vanhentumisen jälkeen pistän ne sekajätteeseen enkä kompostiin tai lehtikompostiin, etteivät siemenet leviä.

    VastaaPoista
  6. Hyvä hyvä ja kiitos Sirpa! Tätä aihetta ei voi pitää liikaa esillä. Olen lähipiirin lupiinit melkein kaikkia lehtiäkin myöten tuhonnut, joten keräsin juhannuskimput muista luonnonkunista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kannustuksesta Anna. Erinomaista työtä olet tehnyt lupiinin hävittämiseksi!
      Meillä maalla on kova työ, parhaamme yritämme ja olemme yrittäneet jo vuosien ajan. Mökkinaapuri ei välitä poistaa lupiineja, se on harmi meidän kannalta.

      Poista
  7. Ihanat kuvat ♡ hyvää kesää sinulle ♡

    VastaaPoista