Jopa kilometrien mittaiset peltokanankaalikasvustot teiden varsilla ovat nykyään aivan tavallinen, kylläkin piristävä näky. Kanankaalia tavattiin meillä vasta 1840-luvulla. Toden teolla se alkoi levitä, kun karjataloudessa siirryttiin luonnonlaitumista heinän peltoviljelyyn ja kylvösiementä alettiin tuoda ulkomailta. Siemenet vastaavat kooltaan ja painoltaan heinän- tai apilansiementä ja leviävät hyvin näiden seassa. Kanankaali tuottaa runsaasti siemeniä, jopa 10.000 siementä kasvia kohti.
Monet muut ristikukkaiskasvit muistuttavat ulkonäöltään kanankaalia, mutta yleensä nekin ovat syötäviä, joten suurta myrkytysvaaraa sekaannuksesta ei tule. Toisaalta kasvin voi sekoittaa muiden heimojen kasveihin, koska lehdet kerätään ennen kukintaa. Varminta olisi tunnistaa kanankaali kukkivana, ja kerätä sitä seuraavana vuonna merkityltä paikalta.
Amerikassa peltokanankaalia (Barbarea vulgaris) on viljelty ravinnoksi. Se kuuluu kaalikasveihin, ja siinä suvussa on paljon muitakin syötäviä rikkakasveja. Myöhemmin peltokanankaali alennettiin kanojen ruoaksi, jollaiseksi se toki myös soveltuu. Myös peltokanankaalia muistuttavaa rantakanankaalia (Barbarea stricta) voi käyttää ruokana.
Peltokanankaalin lehdet ovat parhaimmillaan ennen kukkimista, ja niiden maku muistuttaa vihannes- tai vesikrassin makua, mukana on aavistus sitruunamaista kirpeyttä. Samalta maistuvat talvehtineet lehtiruusukkeetkin, joita voi käyttää pinaatin tavoin ruuanvalmistuksessa.
Peltokanankaalia voit helposti viljellä salaattiainekseksi: kylvä siemenet heinäkuussa, niin saat satoa aikaisin seuraavana keväänä.
Loppukesälläkin kasvi kukkii, mutta silloin kukinnot ovat paljon pienempiä. Myöhemmin kesällä poimittuja vanhoja versoja keitetään hetken aikaa runsaassa vedessä, jolloin kitkerä maku katoaa keitinveteen. Vanhemmat lehdet kannattaa keittää vettä kertaalleen vaihtaen.
Peltokanankaalia voi hyötää talvella kellarissa: taimet nostetaan loppukesällä multapaakkuineen ruukkuun ja viedään kellariin, sitten kevättalvella tuodaan ruukku keittiön ikkunalaudalle.
Kasvin versoista on valmistettu haavapalsamia, jonka rohdosnimi on ollut herba sanctae barbareae. Myös ehjillä, käsien välissä pehmennetyillä tuoreilla lehdillä voi laastaroida haavoja. Italiassa peltokanankaalista on valmistettu keittoa, jota hengitystietulehdusta sairastavat ovat nauttineet saadakseen liman irtoamaan. Tuoreet kanankaalin lehdet ja siemenet lisäävät ruokahalua ja virtsaneritystä.
Kanankaalin lituja eli palkoja
keltainen kukka aroniityllä
kerää perhoset luokseen,
se ei tuoksu millekään,
ei taida tanssiakaan,
mutta sillä on koko kesän kestävä
varsi,
joka ei taivu tuulimyrskyissä,
eikä kuivetu helleilmoilla,
sillä ei ole nimeäkään,
mutta perhoset sille istahtaa
Esun runot ja mietelmät
Lähteet: Janne Lampolahti, Ristikukkaiskasvit. Suomen luonto. Kasvit; Jouni Toivanen, Viettelevät villiyrtit -keittokirja; LuontoPortti; Pentti Halenius ja Arto Rantanen, Kasvibongarin opas; Satu Hovi, Maaseudun Tulevaisuus. Metsä 17.5.2019; Yrttitarha; Wikipedia; Esun Runot ja Mietelmät 25.8.2017, keltainen kukka…
PS Tänä viikonloppuna on pönttöbongaus. Tarkistapa, keitä pihapöntöissäsi asustaa.
Lähetä kommentti