Puhtaus on puoli ruokaa linnuillakin

17 lokakuuta 2021

Hygienia kuuluu lintujen ja kaikkien eläinten henkiinjäämiseen hyvin olennaisesti. Linnut tarvitsevat tahrattoman ja järjestyksessä olevan höyhenpeitteen, sillä se suojaa kastumiselta ja pitää siten ruumiinlämmön tasaisena. Sulkienkin pitää olla kunnossa, muuten lentäminen ei onnistu.
 
 
Puhdistautuminen on linnuilla päivittäistä terveydenhoitoa, sillä sulat likaantuvat ja kuluvat, niihin tarttuu rapaa, levää, pihkaa ja mettä. Höyhenpeitteeseen ilmaantuu usein loisia, kuten väiveitä ja punkkeja, jotka syövät verta tai höyheniä ja heikentävät linnun yleiskuntoa. Pesun lisäksi vesilinnut rasvaavat itseään erityisen rasvarauhasen eritteillä, että höyhenpeite pysyisi vettähylkivänä.
 

Pitääkseen itsensä puhtaana linnut huoltavat ja hoitavat höyhenpeitettään päivittäin. Ne käyttävätkin suuren osan valveillaoloajastaan peseytymiseen ja siistiytymiseen, vaikka ravinnon hankinta onkin tärkeintä. Sulat puhdistetaan liasta ja järjestetään ojennukseen, myös untuvat pöyhitään. Välillä pelkkä nokalla oikominen ei enää riitä, vaan tarvitaan perusteellisempaa pesua ja puunausta. Eri puhdistautumistavat täydentävätkin toisiaan.
 

Sorsat, joutsenet ja muut vesilinnut käyvät vesipesulla, lokkien olenkin nähnyt puhdistautuvan niin matalassa rantavedessä kuin pärskyttelevän lahdella. Linnut saattavat myös kieriskellä ja pyöriskellä vedessä tai tehdä jopa voltteja. Läheisellä kosteikkolammella olen puolestaan seurannut sorsien siistiytymisseremonioita, jotka ovat hyvin perusteellisia.
 

Sulan maan aikaan muutamat linnut käyttävät myös kuivapesua, muun muassa kanalintujen, monien kehrääjien, pöllöjen ja haukkojen on nähty ottavan hiekkakylpyjä tai mutakylpyjä. Metsässä linnuille on muodostunut luontaisesti rypypaikkoja esimerkiksi kaatuneen puun juurakon alle syntyneistä hiekkapaljastumista.
 

Varpuset pitävät hiekka- ja tomukylvyistä. Ne pöllyttävät mielellään hiekkaa päälleen ja ravistelevat sitten itseään voimakkaasti. Seurasin kerran varpusia, kun niillä oli menossa porukan kylpyhetki. Se näytti katsojasta hauskalta. Hiekka vain pöllysi, kun varpuset hävittivät höyhenpuvussaan piileskeleviä loisia.
 
Närhien tiedetään käyneen kylpemässä jopa muurahaispesissä. Osa linnuista levittää siipensä ottaakseen auringonkylpyjä, sillä aurinko helpottaa rauhasen tuottaman rasvan levittämistä ja helpottaa loisten poistamista.
 

Pitkän talven jälkeen keväällä syntyneissä sulamislammikoissa riittää kylpijöitä. Viime kesän hellejaksoilla kaikenlaiset vesipaikat olivat tarpeen, myös meidän pihamaan useissa laakeissa vesiastioissa riitti jatkuvasti räpistelijöitä, samoin janoisia lintuja juomassa.
 

Varpuset, tiaiset, peipot, rastaat ja monet muut kylpevät matalassa vedessä, vaikkapa sadevesilätäköissä. Niinpä laitoimme kotipihaan suuren kiven päälle lintuja varten yhdistetyn juoma- ja uima-altaan.
 
Se on ollut erittäin suosittu varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn, nyt lokakuun loppupuolellakin riittää kylpijöitä. Toisinaan näyttää olevan ihan kinastelua siitä, kenen vuoro on olla spassa. Kun pari tuttavaamme kuuli vesialtaasta, hekin laittoivat samanlaisen pihaansa.
 

Altaassa linnut kastelevat päänsä, rintansa, siiventaipeensa, ja sen jälkeen ravistelevat päätään puolelta toiselle, lyövät siivillään niin että vesi roiskuu ympäriinsä ja painavat vielä lopuksi pyrstön veteen. Sitä on ollut mukava seurata.
 

Sinitiainen lienee uima-altaan kylpijöistä pienin ja sepelkyyhky suurin. Pikkulinnut pärskyttelevät vettä oikein kunnolla, mutta kyyhkynen mahtuu vain ”istumaan” ammeessa.
 

Linnut ovat kuvissa seuraavassa järjestyksessä: viherpeippo, räkättirastaat, leppälintu, harmaasiepot, västäräkki, talitiaiset, käpytikka, kyyhkynen, talitiainen pärskimässä ja sinitiainen.

Puutarhassa linnut tanssivat kastemadot nokassaan.
Kauempana perunapellon kupeessa
linnut kylpevät tuulen huoneessa.
Ne ovat rakastuneet ilmaan.
Antti Huhmainen

Lähteet: Jaakko Kullberg 24.9.2019, Suomen Luonto 10/2017; Juha Roiha. Yle Uutiset 30.9.2019; Jussi Murtosaari, Teemat. Keskisuomalainen 12.4.2015; kaupunkilinnut.fi. Kaupunkilinnut; vintti. yle.fi. Tietoiskut 2.4.2003; wikipedia; Antti Huhmainen, Runot, Osa runosta Painettuja saippuakuplia.

2 kommenttia

  1. Kiva ja mielenkiintoinen postaus. Ihanat kuvat! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Kuvakehrääjä. Pihamme linnut ovat mielenkiintoisia seurattavia. Eilen, 22.10. ne kävivät vielä uimassa altaallaan :)

    VastaaPoista