Lappeenrannan Linnoituksessa kasvaa valkopeippiä, se oli minulle tämän kesän löytö. Kasvi on vanhan asutuksen lajeja. Puutarhakulttuuri levisi Suomeen 1700-luvulla, ja se vaikuttaa edelleen mm. Linnoituksen kasvillisuuteen. Lappeenrannassa ensimmäinen puutarhamestari aloitti työnsä 1728.
Suomessa peipit eivät juuri leviä luontoon. Sopivan multaisia lehtoja on vain vähän tarjolla, ja näissä alkuperäinen kasvillisuus on usein niin kookasta, että peippien on vaikea selviytyä toisten kasvien varjostuksesta. Valkopeipin siemenissä on muurahaisia houkutteleva rasvalisäke, niinpä peippi leviää muurahaisten välityksellä, tosin ne ovat hitaita pitkillä matkoilla. Omin avuin peipit lennättävät siemenensä vain muutaman metrin päähän.
Kesä-heinäkuussa kukkiva valkopeippi muistuttaa nokkosta, paitsi että sen kukat ovat valkoiset ja pulleat. Satakuntalaiset ovat keksineet erikoisen muodon innoittamana kukalle nimen sianleuka. Rakenteeltaan kukinto on säännöllinen kuin kristallikruunu. Kaunis kukkanen - mutta kukkaskielen mukaan valkopeipin ojentaminen kosijalle on hienotunteinen tapa antaa rukkaset.
Kasvissa on paljon A-vitamiinia sekä melko paljon C-vitamiinia ja proteiinia. Peippi sisältää myös muun muassa kaliumia, rosmariini- ja klorogeenihappoa, flavonoideja, koliinia, kasvilimaa, tanniinihappoa ja haihtuvaa öljyä. Näitä vaikuttavia aineita on eniten nuorissa versoissa.
Valkopeippiä voi hyödyntää ruuanlaitossa nokkosen tavoin. Sen lehdet ja versot ovat maukkaimmillaan ennen kukintaa, ja niitä voi käyttää esimerkiksi leipätaikinaan, risottoon, pastaan, keittoon sekä muhennoksiin. Lehtiä voi myös säilöä pakastamalla tai kuivattamalla. Juuret voi raastaa ja lisätä salaatteihin tai muhennoksiin, juuriraastetta voi myös pakastaa. Siemenissä on paljon rasvaa, ja ne sopivat ravinteikkaina esimerkiksi pataruokiin ja leipätaikinoihin. Valkopeippi kukkii parisen kuukautta, ja sen kukat ovat hyvänmakuisia. Kukat sopivat teehen ja jälkiruokiin. Niitä voi myös käyttää erikoisen tuoksunsa takia kimppuina esimerkiksi vaatehuoneessa karkottamaan tuholaishyönteisiä.
Ahaa, kaunotar
Iirispenkissä kitkien
huomaan nokkosen
Poltinkarvat puuttuvat
ei ole nokkonen
Kukat liljamaisen valkoiset
ei ole lilja kuitenkaan
On aivan tuoksuton
mintuksikaan sovi ei
Iiristen joukkoon jäädä saa
kaunottarena kukoistaa
valkopeippi
Arleena
Lähteet: Anna Vuori, Suomen luonnonsuojeluliitto Etelä-Karjala ry. 21.2.2020; Lasse J. Laine, Opas Suomen luontoon; LuontoPortti; Reija-Tuulia Heinonen ja Sirkka Suomi-Vihonen, Kasvikirja; Satu Hovi, Aarrelehti 20.5.2020; Satu Hovi, Maaseudun Tulevaisuus 18.5.2020; Seppo Vuokko, Huulikukkaiskasvit. Suomen luonto. Kasvit; arleenansanomat.blogspot.com, Ahaa, kaunotar iirispenkissä 28.5.2009, Valokuvatorstai ja Runotorstai 133. haaste - Ahaa.
Lähetä kommentti