Kuka pesii pöntössäsi? Tarkistapa tilanne 5. – 6.6.

02 kesäkuuta 2021

Me pönttöbongarit pääsemme tosi toimiin kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna, sillä silloin otetaan selvää, keitä pöntöissämme asustaa. Jokavuotisen pönttöbongauksen tarkoituksena on kerätä tietoa pesijöistä ja pesinnästä sekä lisätä kiinnostusta lähiympäristön lintujen seuraamiseen.

Tämän vuoden pönttöbongaus on järjestyksessä kahdeksas. Sen suojelijana toimii ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen. Tarkkailuun on osallistunut vuosittain keskimäärin 3000 kohteessa 5000 ihmistä, jotka ovat ilmoittaneet 30 000 pöntön tiedot.
 
 
Osallistujan ei tarvitse olla lintuharrastaja, vaan tapahtuma on avoin kaikille luonnosta kiinnostuneille. BirdLife pyytää kertomaan tarkkailun tulokset: montako ja millaisia linnunpönttöjä tarkkailupaikalla oli ja mitä lintuja niissä pesii tai on pesinyt tänä vuonna. Havainnot pönttölinnuista voit ilmoittaa osoitteessa www.ponttobongaus.fi tai postikortilla. Pönttöbongauksen tulokset päivittyvät tapahtuman aikana BirdLife Suomen sivuille.

Kesäkuussa 2020 liki 3000 havainnointipaikalla oli yli 4000 ihmistä. Heillä oli kohteena 27000 pönttöä, joista 15500:ssa havaittiin pesä. Saatujen tulosten mukaan pönttöjä asuttivat useimmiten kirjosieppo, sinitiainen tai talitiainen.
 
 
Meillä on kotipihassa neljä pönttöä ja mökin ympäristössä kymmenkunta. Viime kesäkuun tarkastuksessa osa pöntöistä oli tyhjiä, mutta osassa oli kirjosiepon, sini- tai talitiaisen pesä. Lähimetsässä sijaitseva puukiipijän pönttö oli asuttu.

"Kikurun mielestä linnunpöntöt ovat hänen valtaistuimiaan. Ja hän voisi varmaan munia sinne timantteja. Kikirun vain pitäisi laittaa pesään pehmeää sammalta. Kikirun mielestä metsä sopii sille. Koska metsä ja hän näyttivät samalta Kikirun mielestä."

"Metsähallitukselta oli setiä auttamassa meitä pönttöjen nostamisessa puihin. He opettivat meitä myös huolehtimaan ripustetuista linnunpöntöistä. Ensi keväänä siis tarkistamme niiden kunnot. Onpas mukava myös nähdä, onko pöntöissä silloin asukkaita!"  Vilskeen väkeä, Vihelmiina 2018.

Lähteet: BirdLife Suomi ry; Vilhelmiina 17.4.2018. Vilskeen väkeä. vilske.blogspot.com 2018/kunniakirjoja-ja-kyyneleita.

Lähetä kommentti