Jääsoittimet ja jääveistokset hehkuivat revontulten värejä

27 maaliskuuta 2021

Imatralla Vuoksen kalastuspuistossa Varpasaaressa oli helmikuun ajan kahdessa jääiglussa esillä jää-, video- ja äänitaidetta. Tämän vuoden teemana oli soittimien esittelyn lisäksi Vuoksen pohja ja vedenalainen maailma. Iglu tehtiin nyt viidettä kertaa, tosin kahden edellisen talven sääolot olivat niin vaihtelevat, etteivät jääkupoli ja jäästä tehdyt soittimet kestäneet sitä.
 
 
Aiemmin Varpasaaressa on nähty yksi jääiglu, mutta tämän talven erittäin hyvien olosuhteiden ansiosta rakennettiinkin kaksoisiglu. SounDome-projektin aivoina toimi jäämestari Juuso Partanen, joka on harrastanut jäänveistoa parinkymmenen vuoden ajan sekä Suomessa että ulkomailla. Kymmenhenkinen talkoojoukko rakensi kaksoisiglun kahdessa viikossa.
 
 
Työ oli alkanut kupolien pohjan tamppaamisella ja jäädyttämisellä. Seinät rakennettiin ilmatäytteisten muottien päälle lumisohjosta ja suihkutetusta vedestä viisisenttisiksi, minkä jälkeen lumilingon ja -tykkien avulla niihin saatiin tarvittava 30 sentin vahvuus. Rakennusvaiheiden välillä täytyi aina odottaa jään kovettumista. Sopiva ilmankosteus sekä vallinnut pitkäkestoinen pakkanen olivat tärkeitä työn onnistumisen kannalta.

Jääkupolien pinta-ala oli 55 m2 ja korkeus 3,6 m, ja nämä halkaisijaltaan kahdeksanmetriset kupolit oli yhdistetty lyhyellä jäisellä välitunnelilla. Pellistä rakennettujen ovien ympärillä oleva uretaani piti pakkasen iglujen ulkopuolella ja toisaalta säilytti iglujen sisäpuolisen lämpötilan neljässä pakkasasteessa, jota ilmanvaihtokoneisto piti yllä.
 

Iglujen valmistuttua alkoi veistosten ja soitinten veistäminen jäästä, mikä vei kaksi viikkoa. Teräsjäätä käytettiin sisätiloissa sekä veistosten ja soittimien raaka-aineena 13 000 kiloa. Yksi jäälohkare painaa 150 kiloa, ja näitä lohkareita sahattiin Saimaasta ja kuljetettiin rakennustyömaalle kaksi rekkakuormallista.
 
Jäätä nostettiin myös Vuoksesta suoraan tapahtuma-alueen keskeltä. Työntekijöillä oli verstaana konsertti-iglun vieressä oleva toinen jääkupoli, jossa voitiin myös säilyttää keskeneräisiä veistoksia ilman pelkoa niiden sulamisesta.
 
 
Vierailimme jääigluissa helmikuun viimeisinä päivinä. Taidegalleriassa oli rapuja, kaloja ja muitakin jääveistoksia, jotka kertoivat Vuoksen tarinaa. Suurin jääveistoksista oli lähes ihmisen kokoinen sukeltaja, jonka silmin katselimme Vuoksen vedenalaista maisemaa seinälle heijastetusta videoteoksesta.
 
 
Iglussa oli myös jäinen seinä, joka kuvasti Vuoksen pohjassa olevan Linnakosken voimalan vanhaa puista patoa. Olimme tässä tilassa ikään kuin sukelluksissa, joten siellä ”uiskenteli” jäästä veistettyjä haukia, ahvenia, lohia ja rapuja, jotka pääsivät oikeuksiinsa upean valaistuksen avulla.
 

Konserttisalissa oli jääsoitinnäyttely, jossa marimba, udu-rumpu, torvet ja sello hehkuivat revontulten värejä valaistuksen avulla. Sello olikin oikea jäämestarin taidonnäyte, sillä työstämisvaiheessa sellon kaula oli pitänyt saada paikalleen millintarkasti oikeaan asentoon. Marimbaan oli tehty jäälohkareesta sahaamalla useita kieliä. Jäinen kieli oli hiottu ja koverrettu, jolloin siihen oli saatu erikorkuisia säveliä.
 
 
Tänä vuonna iglussa ei voitu koronaviruksen takia järjestää perinteisiä konsertteja, mutta me vierailijat pääsimme itse kokeilemaan soittimia. Lehtiotsikon sanoja lainatakseni Imatralla voi siis soittaa jäätä ja sukeltaa videolla!

Yö on kylmä eikä hän aio poistua,
lumen ja kuuran hahmo,
hän aikoo jäädä tänne talveksi. Mutta talvi voi hänen kaltaisilleen
olla lyhyt, sitä hän ehkä tahtookin sanoa.
Minä sytytin hänelle valon
kirjoittaakseni hänet muistiin. 
Mirkka Rekola

Lähteet: GoSaimaa.com; Imatra 11.1.2021, 22.1.2021 ja 3.2.2021; Mikko Savolainen, Yle; Samppa Rautio, Iltalehti 13.3.2018; Santeri Tynkkynen, Etelä-Saimaa 7.2.2021; Sirkka Haverinen, Yle Uutiset 7.2.2021; Tommi Parkkinen, Yle. Uutiset 28.1.2017; Ville Toijonen, Juuso Partasen haastattelu, Yle Uutiset 16.1.2021; Mirkka Rekola, Taivas päivystä. SounDome-yhdistys Jere Nuppola ja Toni Kainulainen sekä Juuso Partanen, mm. jääsoittimet; projektin työntekijät; Jussi Solehmainen, Imatran Urheilusukeltajat, Videoteos; taitelija Katri Verronen, Sukeltaja.

3 kommenttia

  1. Kaikenlaista sitä keksitään! Iloksi ihmisille!

    VastaaPoista
  2. Niinpä. Kiitos kommentistasi Tillariina.

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommentistasi Leena :) Sinä sait kokea iglu-konsertin! Minä en, sillä korona-aikaan siellä sai vain käydä ja meille esiteltiin soittimet. Ehkäpä joskus tulevina talvina minulla on mahdollisuus kuunnella jääsoittimilla soitettua musiikkia.

    VastaaPoista