Tervetuloa luonnonilmiöiden mielenkiintoiseen maailmaan

13 helmikuuta 2021

Vuonna 1921 perustettu Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry juhlii nyt satavuotista taivaltaan. Sen kunniaksi yhdistys kutsuu meitä kaikkia osallistumaan Bongaa 100 -haasteeseen, jossa havainnoidaan sata luonnonilmiötä vuoden 2021 loppuun mennessä. Omalta kotipihaltakin voi tehdä runsaasti havaintoja, jos vain osaa kiinnittää niihin huomiota. Monet niistä näemme ihan paljain silmin, tosin kiikari on usein oiva lisäapu.
 
 
Helmikuussa voit havaita tähtitaivasta hallitsevan Orionin, joka on mahdollista nähdä aina maaliskuulle asti. Mikäli kyseinen tähdistö on haasteellista löytää, voit aloittaa etsimällä katseellasi Orionin vyön, joka koostuu kolmesta samalla suoralla olevasta kirkkaasta tähdestä. Orionin sumu on sen sijaan vaikeampi havaita, sillä se näyttäytyy silmälle hennon vihreän värisenä. Orionin vyön ohella taivaalla kirkkaana loistava Sirius on suhteellisen helppo löydettävä. Sitä sanotaankin koko taivaankannen näennäisesti kirkkaimmaksi tähdeksi.

Helmikuussa planeettojen tarjonta on niukkaa, sillä vain Mars näkyy matalalta aamutaivaalla. Myös Uranus ja Neptunus ovat havaittavissa, mikäli sinulla on mahdollisuus käyttää kaukoputkea.
 
 
Helmikuussa korkealle kohoava kuu antaa mahdollisuuden sen pinnan piirteiden, kuten kraattereiden havainnointiin. Uusi kuu syntyi 12.2., ja ystävänpäivänä siitä on nähtävissä jo kapea sirppi. Kuu kasvaa kasvamistaan ja loistaa lauantaina 27. helmikuuta taivaalla täysikuuna.

Oletko huomannut kovilla pakkasilla jääsumua katulampun valossa? Sekin on luonnonilmiö. Samoit voit havaita kangastuksia, helmiäispilviä tai auringon ympärillä haloilmiöitä. Nämä halot on kuvattu Kauhajoella 28.1.2021.

 


Ursa on konnut Bongaa 100 -sivustolle yli sata mielenkiintoista luonnonilmiötä, joita voit suodattaa esimerkiksi vaikeustason tai näkymiskuukauden mukaan. Lisähaastetta kaipaaville on tehty oma Bonus-kategoria. Luomalla tunnuksen sivustolle voit pitää kätevästi kirjaa havainnoistasi. Tärkeintä ei kuitenkaan ole kaikkien sadan ilmiön löytäminen, vaan Ursa kannustaa meitä avaamaan silmät ympäristön tapahtumille ja oivaltamaan, missä niistä oikein onkaan kyse.
 
Rakastan valoa,
koska se näyttää minulle tien.
Siedän silti pimeää,
koska se näyttää minulle tähdet. 
Tommy Tabermann

Lähteet: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry; Ursan tiedottajan Anne Liljenströmin haastattelema professori Markku Poutanen; Ilmatieteen laitos; Tieteen Kuvalehti Tieke; Yle Areena. Oppiminen. Avaruuskansiot; Kuun kuva Neven Krcmarek; Halokuvat Leena Karonen 28.1.2021 Kauhajoki; Runo Tommy Tabermann
.

4 kommenttia

  1. Hei! Löysin juuri blogisi ja liityin lukijoihin.
    Onnea Ursa ry! Minulle tämä Bongaa 100-haaste oli ihan uusi juttu. Mielenkiintoista ja kivaa!

    VastaaPoista
  2. Tervetuloa joukkoon Tarja K :) Kiva, kun löysit blogini.
    Kai me molemmat vastaamme haasteeseen!

    VastaaPoista
  3. Kiva Sirpa! Taas uusi kiinnostuksen kohde,katsella Ursan tähtikarttaa ja tunnistaa yötaivaan vilkkuvia ihmeitä.Kiitos!

    VastaaPoista
  4. Kiitos sinulle Jatta :) Yötaivaan ihmeitä tarkkaillaan, myös muita luonnonilmiöitä tulee nyt ehkä katsottua tarkemmin, vaikkapa savusumua.

    VastaaPoista