Alkusoitto keväälle kuultiin tänä vuonna ennätyksellisen varhain, kun rohkeimmat joutsenet, hanhet ja kurjet saapuivat tunnustelemaan tilannetta jo maaliskuun alussa. Vaikka kevät hidasteli pitkin alkutaivaltaan, ei huhtikuun alkaessa sen saapumisesta ollut epäilystäkään.
Näsiät puhkesivat kukkaan Etelä-Karjalassa huhtikuun alussa, sinivuokot, lehtoimikät ja kangasvuokot kuun puolivälissä. Tänään näin ilokseni kimalaisia ja sitruunaperhosia lepattelemassa pihamme krookuksissa.
Muuttomatkaajista räkättirastaat saapuivat viime viikolla lähimetsään, samoin punarinta ja sepelkyyhkyt kävivät ”ilmoittautumassa” pihassamme. Saimaan rannalla lokit ovat vartioineet pareittain jo viikon verran tulevaa pesäpaikkaansa, kun taas samaan aikaan silkkiuikuilla on kosiomenot käynnissä. Rantakiville ovat puolestaan saapuneet pirteät västäräkit ja veikeännäköiset meriharakat. Huomasin sammakoiden kudun ilmestyneen metsälampeen 23.4.
Oletko kenties huomannut, kuinka aikaisempiin vuosiin verrattuna lintujen laulu on ollut tänä keväänä erityisen voimakasta? Tutkijat selittävät ilmiötä koronaepidemian seurauksena tapahtuneen liikenteen ja muun melun merkittävällä vähenemisellä.
Me kevään havainnoitsijat olemme aktiivisimmin liikkeellä juuri nyt huhtikuussa, kun luonnossa tapahtuu paljon nopeassa aikataulussa. Tulepa sinäkin mukaan Luonto-Liiton Kevätseurantaan, sillä jokainen yksittäinenkin havainto on tärkeä. Myös perheen pienimmille on oma Kevätseuranta, jossa tarkkaillaan 13 tuttua kevätlajia.
Kevätseurantaan voi osallistua jokainen luonnosta kiinnostunut, ja seurattavat lajit voi nähdä ihan omassa lähiympäristössä. Seurannassa tutkitaan kevään edistymistä eläin- ja kasvilajien avulla. Kohteena on yhteensä 41 vakiolajia, esimerkiksi kasveista koivu, linnuista kirjosieppo, hyönteisistä kekomuurahainen, sammakkoelämistä sammakonkutu ja nisäkkäistä siili. Vuosittain vaihtuvista teemalajeista tänä keväänä ovat mukana perhoset, joihin kuuluu esimerkiksi neitoperhonen.
Kevätseurannassa tarkkaillaan kahta asiaa eli kunkin lajin ensihavaintoja ja toisaalta lajien runsastumista. Havaintoja voi palauttaa nettilomakkeella koko kevään, mutta ilmoitukset voi lähettää myös paperilomakkeella tai tekstiviestillä.
Nettilomakkeella ilmoitettuja kevätseurantahavaintoja voit tutkia tulossivulla, jolle kertyvät kaikki kevään aikana tehdyt havainnot. Sivuilla voit katsella myös edellisinä vuosina tehtyjä havaintoja. Viimeisimmät 1000 havaintoa näet puolestsaan tästä linkistä: http://www.kevatseuranta.fi/tuoreet-havainnot/.
Nettilomakkeella ilmoitettuja kevätseurantahavaintoja voit tutkia tulossivulla, jolle kertyvät kaikki kevään aikana tehdyt havainnot. Sivuilla voit katsella myös edellisinä vuosina tehtyjä havaintoja. Viimeisimmät 1000 havaintoa näet puolestsaan tästä linkistä: http://www.kevatseuranta.fi/tuoreet-havainnot/.
Luontoliiton kevätseuranta jatkuu kesäkuun ensimmäiseen viikkoon asti, eli mukaan ehdit vielä 25. - 26.4., 9. – 10.5., 23. – 24.5. ja 6. – 7.6.2020.
Heräävässä aamussa
mustarastaiden huilut.
Avautuvat silmut
sanattomina,
lupauksia täynnä.
Liisa Anttila
Lähteet: Elli Tervo Yle Uutiset. Keski-Suomi 3.3.2020; Luonto-Liitto; Luonto-Liiton kevätseuranta; Liisa Anttila, Kevättä Runokirjassa Ruusukimppu, koonnut Ritva Bergman.
Hienoja kuvia! Mukavia kevätpäiviä!
VastaaPoistaKiitos Sinulle samoin hyviä kevätpäiviä!
PoistaKevätseuranta on tosi mukava kampanja, johon muistan osallistuneeni jo ihan pikkulapsena. :)
VastaaPoistaKiitos kommentistasi M.T. Sinähän olet ollut aktiivinen luonnon seuraaja jo pienestä pitäen! Erinomaista.
Poista