Saimaan jää houkuttelee, mutta kestääköhän se muidenkin kuin hiirten tanssiaskeleet

11 tammikuuta 2020

Tänä vuonna talvi ei ole vielä kunnolla alkanutkaan. Eteläisessä Suomessa odotamme lunta, mutta pohjoisessa sitä on ennätyksellisen paljon. Paitsi lunta, Lapissa on jäätäkin, samoin Kainuun ja Itä-Suomen järvissä. Pienet järvet ovat kaikkialla Suomessa jo jäässä, mutta mitä suurempi järvi, sitä todennäköisemmin se on vielä vailla jääpeitettä. Saimaalla, Päijäneellä ja Oulujärvessä jää on vielä niin ohutta, että sitä ei ole voitu mitata.

 
Järvemme elävät voimakkaasti vuodenaikojen mukaan. Kaikki jäätyvät lähes joka talvi, mutta mitä pohjoisempana järvi sijaitsee, sitä pitemmäksi ajaksi se jäätyy ja sitä paksumman jääpeitteen se saa. Jäättömän ajan pituus riippuu järven sijainnista, Etelä-Suomessa jäät lähtevät huhtikuun alussa ja Lapissa vasta kesäkuussa. Suomen Ympäristökeskuksen johtavan hydrologin Bertel Vehviläisen mukaan talvet ovat olleet tavallista lämpimämpiä viimeiset kymmenen vuotta. Poikkeukselliset jääolot selittyvät tavanomaisella sään vaihtelulla, mutta myös ilmaston lämpeneminen näyttelee omaa osuuttaan.
 
 
Suomen suurimman järven Saimaan pohjoisosassa on tällä hetkellä 5 – 15 senttiä kiintojäätä ja harvaa ajojäätä, mutta Saimaan eteläosassa on paikoin ohutta ajojäätä. Ilmatieteen laitoksen mukaan jäänpaksuusmittaukset edustavat vain mitattua paikkaa, eikä niitä voi yleistää koskemaan laajoja alueita. Järvillä mittaukset tehdään lähellä rantaa ja varsinkin alkutalvesta selkävesien jää voi olla huomattavasti heikompaa, kuin mittaustulos antaa ymmärtää.

 
Kalamiesten on siis vielä maltettava odottaa pilkkijäille pääsyä, pilkkikilpailuja onkin jouduttu perumaan huonon jäätilanteen vuoksi. Monin verroin pahempi tilanne on kuitenkin ammattikalastajilla, joita heikot jäät ja vapaana lainehtivat vedet kurittavat. Etelä-Suomessa jääkalastusta ei ole vielä edes aloitettu, myös Pohjois-Karjalassa osa maakunnan isoista järvenselistä lainehtii osittain vapaana. Turvallisen kalastamisen kannalta riittävän paksun jääkannen syntymiseksi tarvittaisiin vähintään viikon parin kunnollinen pakkasjakso.

 
Saimaan jää Lappeenrannassa jää on hauskannäköistä kirkkaan ulkomuotonsa vuoksi, mutta kestänee toistaiseksi vain hiirten tanssiaskeleet. Huomasin vastikään lenkkeillessäni joukon vaihto-opiskelijoita yliopiston rannassa ihmettelemässä jäätynyttä järvenselkää ja ottamassa selfieitä, mutta onneksi he pysyivät kuivalla maalla. 

 
Kuten huomaat, Saimaan jää ei ole peilikirkas tai tasainen, koska järvi on välillä sulanut ja sitten taas jäätynyt uudelleen. Jäälle on myös jossain vaiheessa noussut vettä, joka jäätyessään muodostaa aaltomaisia kuvioita. Nämä valokuvat on otettu loppiaisen aikaan kylmän luoteistuulen ja pienen pakkasen siivittämänä. Osan otin auringonnousun aikaan ja osan iltapäivällä, kun halusin mennä kuvailemaan rantaan uudelleen. Aurinko laskee 6. tammikuuta muutaman minuutin yli kaksi, mutta ehdin saada kuviin vielä päivän viimeisen auringon kajon.
 
Runo kelluu pilven päällä
jänis juoksee järven jäällä.
Metsässä sataa lunta
karhu näkee talviunta.


Jäällä aukeaa persikankukka,
nouseva aurinko,

talven tulinen terälehti.
Ilona Tomi
Lähteet: auringonlasku.fi; Ilmatieteen laitos; Järvi&meriwiki; Lappeenrannan Pilkkijät ry; Lea Joutsensaari, Yle Uutiset 3.1.2020; Markus Mäntykannas, Sään takaa -blogi; Stina Brännare, Yle Uutiset 27.12.2019; Suomen Kalakauppiasliiton vt. toiminnanjohtaja Kari Ylihärsilä; Suomen Ympäristökeskus; Valtion ympäristöhallinto; ympäristö.fi; Wikipedia; Ilona Tomi, Lohtukirja. Runoja.

2 kommenttia

  1. Kiintojää ja ajojää... Paikalliset tietävät ja tuntevat järviensä jäätilanteet ja virtapaikat, ihaillen aina kuuntelen heitä.
    Onpa ihanan avaria järvimaisemia kuvissasi.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Blue Tit. Pistin linkin noihin sanoihin kiintojää ja ajojää, koska ovat ilmatieteenlaitoksen termejä. Kiintojää on kiinteä jää, ajojää sen sijaan ajelehtii, ei ole vielä kiinnittynyt. Sanoja olisin voinut avata enemmän.

      Kiitos, Saimaa on avara ja suuri, vaikka kuvissa näkyy vain Pien-Saimaata.
      En minä ole vielä uskaltautunut jäille, radiossakin varoittivat menemästä.

      Poista