Keitä vierailee lintulaudallasi tänä viikonloppuna?

25 tammikuuta 2020

Suomen suurin luontotapahtuma Pihabongaus on tänä viikonloppuna 25. – 26.1.2020. Voit tarkkailla lintuja omassa pihassasi tai jossain muussa sopivassa paikassa tunnin ajan. Osallistuaksesi sinun ei tarvitse olla lintuharrastaja, vaan pelkkä kiinnostus aihetta kohtaan riittää. Jokainen lintuhavainto on tärkeä, sillä Pihabongauksen avulla BirdLife kerää tietoa Suomen talvisen linnuston muutoksista. Pihabongauksen tavoitteena on innostaa meitä tarkkailemaan talvisia lintulaudan ja kotipihan lintuja sekä kiinnostumaan lähiluonnosta.


Meidän pihassa oli viime talvena päivittäin tali- ja sinitiaisia, pikkuvarpusia, keltasirkkuja, urpiaisia ja tilhiäkin, mutta juuri Pihabongauspäivänä oli äärettömän hiljaista. En tainnut nähdä montakaan lintua koko pihapiirissä, missä harakatkin lienevät olleet. Mustarastas jäi talveksi syömään rusinoita, mutta eipä sekään näyttäytynyt bongauspäivänä. Oli vähäistä lumisadetta ja pakkasta 11 astetta, siis ihan tavallinen talvipäivä.

Vuosi sitten Pihabongaus järjestettiin neljännentoista kerran. Tapahtuma kiinnosti ennätyksellisen paljon, sillä osallistuvia pihoja oli jo lähes 16 000 ja osallistujia kaikkiaan yli 24 000! Suomessa on 311 kuntaa, mutta vain neljästä kunnasta ei löytynyt yhtään pihabongaajaa.

Tammikuun 2019 laskennassa tuttu talitiainen oli runsaslukuisin ja useimmilla pihoilla tavattu laji, sinitiainen oli havaittu toiseksi yleisimmin ja määrällisesti laji oli kolmanneksi runsain. Parvilintu keltasirkku oli toiseksi runsain määrältään, vaikka sitä oli havaittu vain joka kolmannessa pihassa. Pikkuvarpunen ja harmaapäätikka ovat lähivuosina runsastuneet tasaisesti ja niitä nähtiinkin Pihabongauksessa ennätysmäisen paljon, samoin pyrstötiainen ja puukiipijä ovat piharuokintapaikoilla uudistulokkaita.

Näin oli vuosi sitten, mutta keitähän me saamme lintulaudalle vieraiksi tänä viikonloppuna. Iloitaan siivekkäistä kävijöistä ja lasketaan ne, näin autamme omalta osaltamme BirdLifeä arvokkaassa työssään! 

Ps. Pihabongauksen osallistumisohjeet löydät täältä ja materiaaleihin pääset tutustumaan tämän linkin kautta. Materiaalipankista pääset silmäilemään tai tulostamaan kuvan, jossa on esitelty pihapiiriemme yleisimpiä talvilintuja.

Pikku Leenan lintulaudan
huomannut kai lienet?
Ahkerasti vierailevat
siinä linnut pienet.

Talitinttiperhe tuossa
haukkaa aamupalaa.
Ruudun takaa pikku Leena
niitä tarkkaa salaa.

Tilhirouva töyhtöhattu
myöskin saapui kerran.
yhtämittaa vierailevan
nähdään varpusherran.

Hohtavana helottelee
punatulkun rinta.
Sepä pikku Leenasta on
kaikkein kauneinta.

Joka pikku lintuselle
ruokaa kyllä riittää.
Iloisesti sirkuttaen
linnut Leenaa kiittää.

Saara Heino

Lähteet: BirdLife Suomi; Milja Kungas, Etelä-Suomen Sanomat, Luonto 7.1.2019; BirdLife. Tuloksia, Pihabongaus-2019; Saija Pennanen, Hämeen Sanomat 8.1.2019; Saara Heino, Leenan lintulauta, Lasten Oma Lukukirja.

2 kommenttia

  1. Seitsemäs kerta tuli itselleni. Meillä sunnuntai oli huomattavasti parempi päivä. Kiva tapahtuma!! Mukava on ollut olla mukana. Aina olisi kivaa kun tulisi jotain vähän erikoisempaa. No, närhiä ilmestyi kaksi ja ehkä taivaalla lenteli kymmenen! Se oli hieman erikoista!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Tillariina. Sinulla on jo paljon tarkkailukertoja, hyvä sinä!
    Onpas siellä ollut paljon närhiä, meillä käy vain yksi syömässä enkä juuri ole muita nähnyt.

    Nyt oli meidän ruokinnalla eniten vihervarpusia, laskin kerrallaan 28. Hauskaa oli tosiaan ihan asettua tarkkailemaan lintusia.

    VastaaPoista