Heinäkuu kypsyttää mansikat ja mustikat

27 heinäkuuta 2019

Vanhan määrittelyn mukaan keskikesä saavutetaan 13. heinäkuuta, mistä löytyy merkintöjä jo vuoden 1672 suomalaisperäisestä kalenterisauvasta sanoilla Kasca kässi.

 
Heinäkuun nimi viittaa vahvasti heinäntekoon, joka oli entisaikaan maatalojen työnkierrossa vuoden tärkeimpiä tapahtumia. Heinäkuu oli maalaistaloissa kiireistä aikaa, sitä todistaa sananparsikin: Ensin on heinällä helinä, sitten rutu (=kiire) rukihilla. Heinää oli tehtävä, olipa sää millainen hyvänsä. Tästä kertoo vanha sanonta: Ei se heinää tee, joka pilviä vahtaa. Jossain päin Suomea kuuta kutsuttiin myös poutakuukaudeksi, koska silloin tulivat kuumat heinäpoudat kovine ukkosineen Venäjän aroilta.

 
Englanninkielinen kuukauden nimi July tulee puolestaan keisari Julius Caesarista, joka toimeenpani kuuluisan juliaanisen kalenteriuudistuksen. Hänen miellyttämisekseen roomalaiset virkamiehet ryhtyivät käyttämään kuukaudesta nimeä Iulius.

Jo keskiajalla syntyneen Naistenviikon (18. - 24.7.) on uskottu tuovan mukanaan sateita. Yhä edelleenkin väitetään, ettei akkainviikolla selvitä kuivin nahoin, koska naiset ovat kovia itkemään. Lönnrot kutsui puolestaan naistenviikkoa kirppuviikoksi, sillä kyseisenä ajankohta kirppujen määrä oli suurimmillaan.

 
Yksi tunnetuimmista sanonnoista lienee Jaakon 25.7. veteen heittämä kylmä kivi, jolloin kansanperinteen mukaan alkaa järvivesien jäähtyminen. Paria vuorokautta myöhemmin (27.7.) vietetään Unikeonpäivää, jolloin Naantalissa ja monella muullakin paikkakunnalla heitetään Unikeoksi valittu henkilö mereen tai järveen heräämään. Merkillinen Unikeko-nimitys on ollut kansanomaisessa käytössä pitkään, sillä se tavataan jo Hemmingin virsikirjan kalenterissa vuonna 1652. Muissa kielissä puhutaan vain seitsemästä nukkujasta.

 
Mätäkuu alkaa Oilin-päivänä 23.7. ja päättyy Pertun-päivänä 24.8. Siihen liittyvä kansantietous lienee verrattain myöhäistä perua. Ennen vanhaan kuuma sää aiheutti erityisiä haasteita ruokatarvikkeiden säilymisessä, sillä bakteerien ja muiden pieneliöiden toiminta on vilkasta lämpimänä ajankohtana. Ja kaikkihan me tiedämme, mitä mätäkuu tarkoittaa haavojen paranemisen kannalta. Mätäkuulla pelotellaan yhä edelleen, vaikka hygieniataso ja olosuhteet ovat nykyisin ihan toiset.

 
Suomessa heinäkuu on suosituin lomakuukausi, onhan se yleisesti vuoden lämpimin kuukausi pohjoisella pallonpuoliskolla ja päinvastoin kylmin eteläisellä pallonpuoliskolla.

Kesän marjastusaika alkaa heinäkuun puolen välin tienoilla, jolloin mustikat ja metsämansikat ovat kypsiä. Tänä vuonna mustikkasadon ennustetaan olevan heikohko tai enintään keskinkertainen, ehkäpä siksi minäkin löysin lähimetsästä vain mustikkapiirakan ainekset. Onneksi ahomansikoita kasvaa oman pihan reunassa, sieltä noukin niitä mansikkamaidon verran.

Keinuu järvi, keinuu metsä,
horsmankukat, sinipunervat
keinuvat pään päällä,
tyynnyttelevät päivät.


Huojuvalla savulla,
heinänkorkuisella käsialalla
niin kuin lapsi
kirjoittaa tämä maa sinulle.

Mirkka Rekola

Lähteet: https://www.reijoheikkinen.fi; kirlah-kielet.blogspot.com/Pikkujättiläiinen 1952; Kustaa Vilkuna, Vuotuinen ajantieto; Ortodoksinen kirkko; Turun Sanomat 15.7.2018. Lukemisto; Wikipedia; Mirkka Rekola, Keinuu järvi.

4 kommenttia

  1. Mustikkaa tosiaan löytyy vähänlaisesti, ainakin täältä Turun seudulta. Ja kuivuus verottaa satoa entisestään. Eilen pääsin ystäväni kanssa metsäretkelle Pöytyälle, ja saalis oli melko mukava. Ihastuttavan suon laitamilla kasvoi mustikan lisäksi myös juolukkaa. Sitä poimimme mustikan kaveriksi.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi, sinulla on kiva nimimerkki Pientareilta ja joutomailta. Niillä on kesän mittaan komea kukkaloisto.

    Sama tilanne siis Lounais-Suomessa kuin Etelä-Karjalassakin, mustikat löytyvät hyvin kosteilta paikoilta, sinua onnisti Pöytyällä. Löysit myös juolukkaa!

    VastaaPoista
  3. Hyvä postaus!:)
    Parina viime kesänä olen vähän surrut sitä, että valon määrä vähenee jo juhannuksesta eikä kesään ole vielä edes siihen mennessä kunnolla tottunut. Mutta että keskikesä saavutetaankin vasta 13. heinäkuuta, se tuntuu paljon paremmalta. Että on vasta isokesä, kuten aikaisemmin kirjoitit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Blue Tit. Olen iloinen, että sain "jatkettua" kesääsi. Keskikesäähän me elämme! Iloitaan siitä.
      Nyt olen käymässä Pohjois-Savossa, täällä on valoa pitkään.

      Poista