Suomenkieliset kuukausien nimet ovat hyvin omaperäisiä, sillä ne pohjautuvat luonnon kiertokulkuun maatalousyhteiskunnassa. Useimmissa muissa kielissä kuukausilla on sen sijaan latinankielinen, uskonnollinen tausta. Kesäkuu on ruotsiksi juni, viroksi juuni, englanniksi June ja venäjäksi Июнь. Nämä sanat pohjautuvat kuukauden latinankieliseen nimeen Iunius, joka tulee roomalaisten avioliiton ja äitiyden jumalattaren Junon nimestä. Kesäkuu oli vanhassa roomalaisessa ajanlaskussa vuoden neljäs kuukausi, mutta gregoriaanisessa ja juliaanisessa kalenterissa se on vuoden kuudes kuukausi.
Suomen kielen kesäkuu ei viittaa suoraan kesään vaan kesantoon eli viljelemättömään peltoon, koska levossa olleen kesantopellon kyntö eli kesänajo piti tehdä tuolloin. Lämmintä vuodenaikaa lounaismurteissa tarkoittaa kesän sijasta sana suvi.
Kuulin lapsena vanhojen ihmisten nimittävän kesäkuun alkua pikkukesäksi, joka kesti kesäpäivänseisaukseen eli suunnnilleen juhannukseen asti. Siitä alkoi isokesä. Iso- ja pikkukesän säiden sanottiin olevan vastakkaisia: jos pikkukesä on kylmä, isostakesästä tulee lämmin, ja päinvastoin.
Kesäkuussa Pohjolan ilmasto alkaa jo hiljalleen kostua kevään jäljiltä, mikä näkyy etenkin iltapäivän rankkasateiden lisääntymisenä sekä ukonilmoina. Sateisuuden lisääntymisestä huolimatta huolimatta kesäkuu lienee koko Suomessa vuoden aurinkoisin kuukausi. Etelä-Suomessa on kesäkuussa keskimäärin viidestä kuuteen hellepäivää - tänä vuonna niitä on ollut tuplaten.
Kesäkuinen luonto on hyvin rehevä ja monet kukkakasvit ovat juuri silloin kauneimmillaan. Kuukauden alussa kukkivat pihlajat, metsämarjat, orvokit ja monet muut, kuun lopulla puolestaan lupiinit saavat teiden varret loistamaan sinisinä. Puutarhoissa ovat kesäkuussa kukassa hedelmäpuut, juhannusruusu, alppiruusu ja pihasyreeni.
Pohjois-Lapin tunturikoivikot tulevat lehteen yleensä vasta kesäkuun alussa. Lapin tunnuskukka, kullero kukkii pohjoisessa juhannuksen tienoilla. Kesäkuussa linnuilla on pesäpoikasia, myös suurten nisäkkäiden keväällä syntyneet jälkeläiset kasvavat ja voimistuvat kesäkuun aikana.
pupillit supistuvat,
aukeavat, repeävät.
Yhtä vihreää täynnä silmät,
sieraimet laajenevat
vihreän tuoksusta,
vihreys laulaa korvissa.
Vihreä ruohomassa
pusertaa mehunsa minuun,
imeytyy jokaiseen ihohuokoseen.
Täti Tuomenvihreä
myrtinvihreässä talossaan.--
Seija Hämäläinen
PS Tänään 21.6. on kesäpäivänseisaus.
Turun Sanomat. Lukemisto 15.3.2008; Asko Palviainen 1.6.2018, Universitetets Almanacksbyrå;Wikipedia; Seija Hämäläinen, Kesä on runo. blogit.savonsanomat.fi. Seijan sanaleikkimökki.
Lähetä kommentti