Ruskan salaisuus

09 marraskuuta 2018

Aurinko, lämpö ja kuivuus. Siinä ovat ne kolme elementtiä, jotka synnyttivät tämän syksyn hehkuvat ruskan värit. Kesällä saatiin runsaasti auringonvaloa, minkä ansiosta lehtipuut ja aluskasvillisuus pystyivät tuottamaan itselleen hyvät sokerivarannot talvesta selviytymistä varten. Vähäsateisen kesän ansiosta myöskään sienitautiepidemioita ei päässyt syntymään tai leviämään.


Puut alkavat valmistautua tulevaan talveen jo sydänkesällä, jolloin ne lopettavat kasvamisen ja alkavat valmistaa talvehtimissilmuja. Kasvin lehtivihreä toimii kesällä luonnon aurinkokennona, se siis tuottaa kasville energiaa auringonvalosta yhteyttämisen kautta. Kun syksy koittaa, on lehtivihreä tehnyt tehtävänsä. 

Puille ja muille kasville on tärkeää ottaa talteen kaikki energia ja ravinneaineet seuraavaa kasvukautta varten. Sen vuoksi lehtivihreä alkaa hajota ja sen sisältämä typpi varastoituu pääasiassa oksiin ja silmuihin. Me näemme kasvien lehdet kesällä vihreinä, mutta kun lehtivihreä häviää, muut väriaineet tulevat näkyviin. Siinä on ruskan salaisuus. Ruskan synnylle paras yhdistelmä ovat kuivahko alkusyksy ja nollan pinnassa olevat, viileät yöt.

Ruskalla tarkoitetaan lehtipuiden, varpujen ja ruohokasvien lehtien syysväritystä, jossa yleisimmät värit ovat keltainen ja oranssinkeltainen. Esimerkiksi koivun keltaisuus tulee sen lehdissä olevasta ksantofyllistä ja karotiinista, sen sijaan pihlajien voimakas punainen väri on peräisin antosyaanista

Ruska ei ole Lapin yksinoikeus, sillä myös Etelä-Suomessa on ollut nähtävissä komeaa väriloistoa. Etelässä erityisesti vaahterat ja pihlajat hehkuvat syksyisin, mutta tänä vuonna myös haavikot ovat loistaneet punaisina ja kullankeltaisina.

Nämä ruskamaisemat ja Saimaa-näkymät on kuvattu Ruokolahdella kahdeksantena lokakuuta.

Ruotsissa ruska kulkee maan pituuden vuoksi kauemmin kuin Suomessa. Skandien tundraseudulla ruska alkaa jo syyskuun alussa, ja Tukholma saa ruskansa samaan aikaan kuin Helsinki. Skånen eteläkärjessä ruska alkaa lokakuun lopulla. Italian ja Espanjan pohjoisosiin ruska saapuu vasta marraskuun puolivälin tienoilla, ja se saattaa kestää jopa tammikuulle saakka. Aivan Välimeren läheisyyteen ruska ei lämpimän ilmaston ja nahkean kasvillisuusvyöhykkeen vuoksi ylety.

Japanissa ruska etenee maan pohjoisosista Hokkaidon saarelta kohti etelää. Japanin sana momijigari tarkoittaa ruskan metsästystä, jolloin luonnossa käydään ihailemassa ruskan värejä. Erityisen tunnettuja ruska-alueita ovat Kioto ja Nikko.


   
Syksyn keltaan ja syksyn kultaan maat kun juhlaan puetut on.

Pihlajat niin kuin tuliset soihdut välkkyvät ilmain kuultohon.--

Lauri Pohjanpää

Lähteet: Anna Nevalainen, Iltasanomat 22.8.2018; Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija, dosentti Risto Jalkanen; Vesa Vaarama, Yle uutiset 21.9.2018; Ville Vanhala, Tiede&Luonto 12.9.2016; Lauri Pohjanpää, Syksyllä.

2 kommenttia

  1. Eli kaunis ruska, jota niin ihailemme, syntyy kasville turhista aineista/väreistä. Kun kasvi ensin ottaa sen itselleen tärkeän vihreän talteen...
    Kahtena viime syksynä onkin ollut upeat ruskat.:)

    VastaaPoista
  2. Blue Tit, aivan niin. Kiitos viestistäsi.

    Ainakin menneenä syksynä oli häkellyttävän kaunista, varmaan ympäri Suomea.

    VastaaPoista