Tänään juhlitaan Suomen luonnon päivää

25 elokuuta 2018

Vietettäisiinkö viidettä Suomen luonnon päivää mukavan rennosti? Voit järjestää vaikkapa oman tapahtuman - tyyli on vapaa. Me olemme kutsuneet tänä elokuisena lauantaina ystävämme "ulos" syömään. Mökin pihamaalla vietämme yhteistä aikaa ja nautimme suuren kattilallisen kalakeittoa sekä jälkiruuaksi nokipannukahvit. Nostin lipun aamulla salkoon, sillä liputusta suositellaan tänään Suomen luonnon kunniaksi.

Suomen luonnon päivän viettämismahdollisuuksia on vaikka millä mitalla, monilla paikkakunnilla järjestetään tänään muun muassa luontoretkiä, erilaisia tapahtumia sekä kunnostus- ja siivoustalkoita
.
 

Kullakin meistä on omanlaisensa suhde luontoon. Joku nauttii väreistä ja tuoksuista, toiselle metsä antaa marjat ja sienet, kolmas kuuntelee hiljaisuutta ja neljäs rakastaa sammaleisia polkuja. Entä sinä, mitä luonto ja metsä merkitsevät sinulle?


Yle juhlistaa Suomen metsiä ja jokamiehenoikeuksia Mennään metsään -kampanjalla Suomen luonnon päivästä alkaen. Kampanja huipentuu 1. – 7.10.2018 järjestettävään Mennään metsään -viikkoon, jossa nimensä mukaisesti kannustetaan meitä suomalaisia liikkumaan metsissä.

Yhtenä kampanjan päätavoitteista on saada jokamiehenoikeudet Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle, hakuprosesin vetäjänä on Suomen Latu. Tähän kaivataan meidän jokaisen apua, sillä listalle pääsevät vain kansalaisten arvostamat ja aktiivisesti käytetyt tavat. Voit osallistua laskemalla, kuinka monta kertaa vierailet metsässä 24.9. ja 7.10. välisenä aikana. Laskuri avautuu syyskuun lopulla, sinne pääset Mennään metsään -linkin kautta.


Jokamiehenoikeudet takaavat meille monta arkista asiaa hiihtämisestä samoiluun. Mennään metsään -kampanja puolestaan tarjoaa monta erilaista tapaa mennä metsään, ja ne kaikki perustuvat jokamiehenoikeuksiin.

On lottovoitto syntyä Suomeen, sillä suomalaisilla on maailman laajimmat jokamiehenoikeudet, vaikkapa oikeus poimia suppilovahveroita metsäpolun varrelta. Näiden oikeuksien ansiosta voimme käyttää luontoa ilman maanomistajan lupaa eikä meidän tarvitse maksaa siitä.
 

Jokamiehenoikeudet ovat laajimmillaan Pohjoismaissa, joissa vapaa liikkuminen luonnossa marjastaen ja sienestäen on tärkeä osa kulttuuria. Muissa EU:n jäsenmaissa oikeudet ovat suurelta osin rajatummat ja niiden sisältö vaihtelee maittain.

Jokamiehenoikeudet ovat erityisen niukat Hollannissa ja melko rajoitetut myös
Englannissa, sen sijaan Skotlannissa laveat. Useissa maissa oikeus rannan käyttöön on laajempi kuin maan käyttöön. Rajoitukset johtuvat pääasiassa suuresta väestön määrästä, vähäisistä metsistä ja erilaisesta maanomistusperinteestä.


Nyt vietetään myös puunhalausviikkoa, jonka takana on Viherympäristöliitto. Meitä kannustetaan halaamaan puita ja osoittamaan sillä tavalla, että arvostamme omaa lähiympäristöämme. Puunhalaus järjestetään nyt kolmannen kerran, tämän vuoden teemana on hyvinvointi ja terveys.

Japanissa kuulemma laittavat toivomuksia paperilapuille, jotka sidotaan puuhun. Sopisikohan se tapa Suomeenkin? Puu voi olla innoittajana taiteessa monin eri tavoin; Turussa näin Aurajoen rannalla koko puurivistön koristellun neulegraffiteilla.

Puiden runkojen välistä metsä katsoi minua
ja pyysi syvemmälle
latvojen alle,
varjoihin
etsimään metsän omaa laulua.
www.rajarailona

Lähteet: Luonnossa 30.12.2012; Mondo. Concierde. Pekka Tuunanen; Paula Ritanen-Närhi, Paratiisi takapihalla. Kotiliesi 24.8.2018; Suomen luonnon päivä; Viherympäristöliitto; Tiina Klemettilä. Yle. Mennään metsään; Ympäristöhallinon yhteinen verkkopalvelu; www.rajarailona.com/puut Tätä metsää minä rakastan, runon Syvemmälle metsään loppuosa.

4 kommenttia

  1. Jokamiehenoikeudet on täällä Suomessa loistojuttu! Mutta on meillä täällä asumatonta tilaakin, joten olisi harmillista, jollei metsistämme voisi nauttia ja sen tuotteita käyttää hyödyksi.
    Minulle luonto on ensisijaisesti lepopaikka. Se on paikka, jossa voi kuljeskella kaikessa rauhassa, tarkkailla ympäristöä ja antaa ajatusten vaeltaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luonto on meille moneksi. Minäkin tykkään kuljeskella luonnossa, useimmiten kyllä kameran kanssa. Metsä on minulle tärkeä lenkkipaikka, mutta hyvin paljon muutakin, esimerkiksi kantarellit ovat mielessä näinä viikkoina.

      Totta on, että emme edes oikein ymmärrä arvostaa Suomen laajoja jokamiehenoikeuksia!

      Poista
  2. Me liikuttiin luonnossa tänään sunnuntaina ja kivaa oli! Liian harvoin tulee lähdettyä! Olevinaan liian kiire!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä sinä Tillariina ja hyvä te! On monta asiaa, jota ei mukamas ehdi tai ei vain tule lähdettyä, ja sitten huomaakin, että sehän on huisin hyvä juttu. Kyllä sinäkin liikut luonnossa melko paljon, koska kuvaat ahkerasti - ja saat tulokseksi upeita otoksia.

      Tämä kesä on suosinut ulkoilua ja luonnossa liikkumista toden totta! Lenkkeilen kyllä paljon ja liikun luonnossa, mutta minun pitäisi lähteä enemmän pikku retkille eväiden kanssa ja oikein kiireettömästi.

      Poista