Pesällinen harmaasiepon poikasia

21 heinäkuuta 2018

Perhetutut saivat mökillä naapurikseen harmaasiepon. Harmaasiepon pesintä pihapiirissä asettaa omat rajoitukseksensa, niinpä mökkiläiset katsoivat parhaaksi sopeuttaa oman elämänsä näiden lyhytaikaisten vieraiden mukaan. Kun poikaset oli saatu maailmalle, ilo ja huojennus lienee ollut molemminpuolista.


Harva lintu pesii yhtä lähellä ihmistä kuin harmaasieppo. Sen pesän voi löytää ikkunalaudalta, pöntöstä, halkopinosta, kukkaruukusta tai oikeastaan mistä vain. Harmaasiepon pesä sijaitsee usein ikään kuin hyllyllä ja pesästä on aina hyvä näkyvyys. Meidän vapaa-ajantalossa harmaasieppo oli tehnyt pesänsä sadevesikourun yläpäähän, josta se näki hyvin yli koko pihamaan, mutta me emme sen pesään.


Koska pesät ovat avoimella paikalla, osa niistä tuhoutuu kesän mittaan niin pihoilla kuin metsissäkin. Tälle naapurimökin pesälle oli käydä huonosti, sillä juhannusmyrsky sai aikaan sen, että pesäpönttö liukui koivun runkoa pitkin sen juurelle. Mökin isäntä sai kuitenkin nostettua pöntön takaisin ja niin harmaasieppo jatkoi pesintäänsä Saimaan saaressa. 
 

Harmaasieppo tuo vaatimattomasta ulkonäöstään huolimatta eloa pihapiiriin tähystellessään kuivalla puun oksalla tai pyykkinarulla. Pääasiassa ilmasta saalistava harmaasieppo lehahtaa oksalta hyönteisen perään ja palaa pyrähdyksen jälkeen samalle paikalle. Pesän tapahtumia seuratessani näin emojen tuovan poikastensa oranssiin kitaan suurien vaaleiden perhosten lisäksi myös pitkiä toukkia. Joskus harmaasieppo noukkiikin maassa olevia selkärangattomia lentävien hyönteisten lisäksi.


Harmaasieppo kuuluu maamme kymmenen yleisimmän linnun joukkoon ja Suomen pesimäkannaksi on arvioitu 1,4 - 1,8 miljoonaa paria. Linnut palaavat meille toukokuun lopulta ja lähtevät takaisin talvehtimaan Afrikan tropiikin lämpöön jo elo-syyskuussa.


Harmaasieppo munii tavallisesti viisi munaa, joita naaras hautoo parisen viikkoa. Tämän pesän viisi poikasta kuoriutuivat 30.6., minkä jälkeen pesäpoikasaika kesti kaksi viikkoa, jolloin sekä naaras että koiras syöttivät poikasia.

Tarkkailin ja kuvasin pesyettä heinäkuun puolivälissä, jolloin lintuvanhemmat kantoivat ahkerasti syötävää pesään ja veivät kakkapusseja ulos. Emojen ollessa ruuanhakumatkalla kaksi suurinta poikasta kurkki ihan pesän suuaukolla. Koko katras räpytteli siipiään ja oli jotenkin lähtövalmiin näköinen. Kun kesämökin perhe saapui kotiin saman päivän iltana kuuden maissa, ensimmäinen, se isoin poikanen lähti pesästä ja pian toinen perästä. Loput kolme jättivät pöntön seuraavana aamuna. Pesästä lähdön jälkeisinä päivinä poikaset ääntelivät lähipensaissa, mutta itsenäistyvät pari kolme viikkoa pesästä lähdön jälkeen, mihin asti emot ruokkivat niitä maastoon.


Harmaasieppo on muita sieppoja kookkaampi. Koirasta ja naarasta ei voi erottaa toisistaan ulkonäön perusteella, sen sijaan nuoret linnut ovat aluksi täplikkäitä. Harmaa- ja kirjosiepon ikäennätys on yksitoista vuotta. Lajien keski-ikä on kuitenkin selvästi pienempi kuin ikäennätys, useimmiten vain vajaat puolet ikäennätyksestä. Harmaasieppo on yksi käen yleisimmistä isäntälajeista. Koska harmaasiepon pönttö tai pesäpaikka on avoin, käkinaaraan on helppo munia sinne.

--
Kirjosieppo huutaa naaraalleen
”Tule katsomaan mitä tarjoilen”.
--
Harmaasieppo vahtii pesäpuuta,
pian on jo monta suuta
hyönteisiä huutamassa
isommiksi kasvamassa. 

Korvenneidon Runon polkuja
--

Lähteet: Antti Halkka, Krister Karttunen, Ulla Kokko, Pertti Koskimies, Juhani Lokki, Petri Nummi, Seppo Parkkinen, Teuvo Suominen, Kalle Taipale, Kotimaan luonto-opas; Juhani Lokki, Jörgen Palmgren, Suomen ja Pohjolan linnut; LuontoPortti; Perhe Lankinen; Korvenneidon Runon polkuja, spacen-runon-polkuja-sivuilla-kirjoittamiani-v-2008, Aamukonsertti kesässä (osa siitä).

10 kommenttia

  1. Onpas jännä pesä heillä! Näkyvyys hyvä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Tillariina. Mökin isäntä oli auttanut luontoa eli laittanut onttoon koivun pölkkyyn katon ja lattian. Hyvän kodin harmaasiepon viisi pienokaista saivatkin siitä!

      Poista
  2. Meillä harmaasieppo on tehnyt pesänsä kerrostalon parvekken kaiteiden väliin. Olemme poissa asunnosta tällä hetkellä, mutta palaame pian ja silloin poikaset ovat varmaan jo kuoriutuneet. Pelottaa vähän, että emo häiriintyy,vaikka emme aikokaan käyttää palv lustamme, ennen kuin poikaset ovat lähteneet. Mitä jos emo hylkää pesänsä? Voiko ihminen mitenkään ruokkia linnunpoikasia tässä tapauksessa. Sydämeni särkyisi, jos pienet poikaset menehtyisivät pesäänsä ravinnon puutteessa.

    VastaaPoista
  3. Jahas, vaikea tilanne.
    Jos ette käy parvekkeella poikasaikana, niin ei hätää. Harmaasiepon pojat ovat pesässä 10 - 16 vrk (sitä ennen oli haudonta-aika n. 14 vrk) ja emot ruokkivat niitä sinne. Jonain kauniina päivänä poikaset lehahtavat siivilleen ja siirtyvät puiden oksille, jonne emot edelleen kantavat niille ruokaa jonkin aikaa.

    Pidetään peukkua, että kaikki onnistuu hyvin!

    VastaaPoista
  4. Meillä harmaasieppo pesii parhaillaan viherhuoneessa. Tila on suljettu muuten paitsi katon rajassa on laudan korkuinen tila, josta emo pääsee sisälle ja ulos. Täytyy seurata milloin poikaset ovat valmiita lähtemään pesästä. Silloin ovet täytyy pitää avoinna.

    VastaaPoista
  5. Kiitos, kun kerroit Anonyymi. Teillähän on jännittävät hetket menossa, kun poikaset ovat lähdössä maailmalle. Hauska varmaan seurata poikasten kuoriutumista munista ja lintuvauvojen ruokintaa. Olette olleet aitiopaikalla :)

    VastaaPoista
  6. Meillä harmaasieppo pesii ovikranssiin tekemässään pesässä :-) Luonnollisesti emme muutamaan viikkoon ole tuota ovea käyttäneet. Ihmettelen nyt emon käyttäytymistä. Ovi-ikkunasta näen, että pesässä on kuoriutunut poikanen, mutta edelleen emo hautoo. Tai ainakin "makoilee" pesässä pitkiä aikoja. Onko tuo ihan tyypillistä...?

    VastaaPoista
  7. Kiitos viestistäsi. Ovikranssissa pesä, voi hyvät hyttyset. Harmaasiepoista oiva paikka, ihmisestä vähän erikoinen ja rajoittaa oven käyttöä.

    Pitääpä googlata, en heti osaa sanoa syytä emon käyttäytymiselle. Joillakin linnuilla poikaset kuoriutuvat eri aikaan (koska munat on munittu eri päivinä). Luultavasti vauvasieppo voi ihan hyvin emon lämmössä. Sillä riittänee vielä ravintoa ajasta, jolloin se oli munan kuoren sisällä.

    VastaaPoista
  8. Meillä Turussa on harmaasiepon pesä aitatolpan päällä, sähkökaapin kyljessä. Oli viisi munaa ja poikaset kuoriutuivat kolmessa erässä. Kyllä emo hautoo, eli lämmittää niitä edelleen koko ajan. On vain lyhyitä aikoja pois.

    VastaaPoista
  9. Kiitos kommentistasi Anonyymi. Sinä annoit myös vastauksen edelliseen kysymykseen. Sinäkin sait seurata läheltä harmaasieppoperheen kasvua ja sitä, miten emot hoivasivat pienokaisia. Tuntuu, että vain mielikuvitus on rajana siinä, mihin siepot rakentavat pesänsä.

    VastaaPoista