Ennen humalan yleistymistä suomyrttiä käytettiin oluen ja siman mausteena 1500-luvulle saakka. Se antoi olueen enemmän voimaa, mutta aiheutti myös pahemman krapulan ja päänsäryn. Viikinkisotilaiden arvellaan juoneen suomyrtistä tehtyä juomaa saavuttaakseen raivoisan taistelutilan. Suomyrtin maku on siis ollut kauan tunnettu, mutta mikä se sellainen suomyrtti oikein on?
Suomyrtti on varpumainen, pysty, voimakastuoksuinen pensas, joka tarvitsee runsaasti valoa ja viihtyy varpaat vedessä. Juuri tähän aikaan keväästä se on värikkäimmillään eli hehkuu kellanoranssina ja punaisena muutoin vielä ruskeassa rantamaisemassa.
Minä opin tuntemaan tuon kälyni lempikasvin vasta muutettuani Etelä-Karjalaan, kun rupesin ottamaan selvää matalahkosta pensaasta, jota näin runsaasti Saimaan rannoilla. Sisämaan kasvustot lienevät muinaisen merenrantavaiheen jäännöksiä, sillä suomyrtin kasvuympäristöä on nimenomaan koko merenrannikkomme.
Suomyrtti kukkii ennen lehtisilmujen puhkeamista huhti-toukokuussa. Hedekukinnot ovat kellanruskeita tähkämäisiä norkkoja, jotka aukenivat tänä vuonna vähän ennen vappua.
Hede- ja emikukinnot ovat yleensä eri kasveissa. Mökkilahtemme rannalla on mielestäni enemmän keltaisia eli hedekukintoisia myrttejä, ja ne ovatkin levittäytyneet laajoiksi pensaiksi pitkin Saimaan rantaviivaa. Nyt toukokuun puolen välin maissa emikukinnot hehkuvat purppuranpunaisina varsinkin auringonvalossa.
Suomyrtin lehdistä, varsista ja kukinnoista erittyy voimakkaasti tuoksuvia eteerisiä öljyjä, parhaiten niiden tuoksu tuntuu lehtiä hierottaessa.
Paitsi oluen mausteena myrttiä on käytetty nahkojen ja villan värjäyksessä sekä sen kuorta nahan parkitsemisessa ja lehtiä piipputupakan joukossa antamassa lisäjytyä.
Suomyrtti oli aikoinaan tärkeä lääkekasvi, ja sitä sai ostaa Euroopan apteekeista nimellä Herba Myrti Trabantini, jolla parannettiin mm. vatsa- ja sydänsairauksia. Suomyrttiä käytettiin myös koitten ja syöpäläisten torjuntaan sekä sen öljyllä hoidettiin rohtumia ja syyhyä. Suomyrtin eteerisen öljyn käyttöä polttiaisten torjunnassa tutkitaan edelleen.
Kesällä suomyrtti näyttää tavalliselta vihreältä lehtipensaalta, kun sen värikkäät hede- ja emikukinnot ovat muuttuneet kellanvihreiksi käpysiksi. Näissä suomyrtin luumarjahedelmissä on ilmavaa solukkoa, jonka ansiosta kävyt kulkeutuvat järvessä paikasta toiseen, ja ne pystyvät kellumaan vedessä jopa yli vuoden ennen kuin rantautuvat jonnekin.
Suomyrttiä on pidetty myrkyllisenä, mutta nykyisin sitä käytetään joissakin huippuravintoloissa antamaan makua superruuille. Suomyrtin maku on vahva ja parfyyminen, se muistuttaa lämpimiä mausteita, kuten kanelia, neilikkaa ja appelsiinin kuorta. Lehtiä ja varsia on käytetty myös liköörien maustamiseen, ja suomyrtti kuuluu edelleen mm. latvialaisen Riian Balsamin reseptiin. Suomessa suomyrttiä käyttää mausteena ainakin Leivonmäen Viinitila Vanha-Penttilä Suoviinassaan. Tämän lisäksi suomyrtille kaavaillaan nykyisin käyttöä leikkovihreänä kukkakimpuissa, mihin se sopisi mielestäni hyvin.
Kevään aika, kasvun taika, elämän aika.
Uusi vihreä vehreys, tuoksuva ruoho,
esiintyöntyvä syreenin lehti.
Warhaiset korret hilpeinä helpeinä,
huojuvat ylpeinä aaltoina tihkuvan aamun läpi.
Autereen pehmeinä,
kasteen ja riemun kyyneleinä
leppoisan tuulen sylissä.
Aurinkoinen seinä.
Juurella nouseva huumaava vehreä yrtti,
ikivihreä myrtti, mielen sytykkeinä.
Ne liukuvat aisteihin lempeinä enteinä kesästä.
Pesästä vaimean vieno hilinä.
Uutussa ilo ja elo. Oksilla pian elämän vilinä.
harmaasusi
Lähteet: Luonnonvarakeskus/Maa- ja elintarvikkeiden tutkimuskeskus; LuontoPortti; Sami Tallbergn Villiyrtti-keittokirja; Taloussanomat 2007; Virtuaalisuo (VISU) agl.cc.jyu.fi;
Minulla taitaa olla vielä jossakin kaapin perukoilla pieni pullollinen oliiviöljyyn uutettua suomyrttiä toissakesän Henriette Kressin yrttikurssilta. Minulle kasvin hyötykäyttö tuli uutena eli en ollut siihen aiemmin törmännyt kuin mainintoina juurikin maustekäytössä. Henriette muistaakseni suositteli tätä juurikin ötökkösuojaksi eli öljyä voi levitellä iholle hyönteisiä karkottamaan. Lisäksi sitä voi käyttää lihassärkyjen/kireiden lihasten hoitoon myös. Eli vaikkapa hierontaöljynä tai lihassalvana.
VastaaPoistaTuoksu siinä on kyllä vahva, mutta omaan nenääni melkoisen miellyttäväkin.
-Annukka
Kiitos kommentistasi Annukka. Hyvä, kun kerroit lisätietoa myrtin käytöstä esimerkiksi lihassärkyjen hoitoon. Ötökkäsuoja alkaa olla pian tarpeen. Nyt pitäisi ruveta uuttamaan itselle hyönteiskarkotetta... Huomasin näet eilisiltana valokuvausreissulla, metsässä oli jo itikoita vaivaksi asti.
Poista