lauantai 9. huhtikuuta 2016

Sininen hetki

Voi sitä ilon määrää, kun syystalvisena aamuna herättyään näkee, että maisema on muuttunut valkoiseksi. Lumi tuo mukanaan myös odotetun tuliaisen, sinisen hetken, tuon suomalaisen luonnon taianomaisen tuokion.Sininen hetki selitetään talviseksi valoilmiöksi, joka syntyy kirkkaalla ilmalla illan hämärtyessä. Sininen hetki on lyhyt eikä sitä ei voi arvata etukäteen, se on vain huomattava, sillä ilta pimenee nopeasti auringon painuttua horisontin taakse. Samalla tavalla aamu valkenee pian sinisen hetken jälkeen, kuten alla olevassa kuvassa.Sinistä hetkeä on kuvattu sen saaman romanttisen sivumerkityksen vuoksi paljon eri taiteenlajeissa, muun muassa kuvataiteessa ja kirjallisuudessa. Ehkäpä tuon romanttisen vivahteen vuoksi myös ravintoloita, hotelleja, kahviloita ja kauneushoitoloita on nimetty Siniseksi hetkeksi.  
 

Talven sininen hetki siis koittaa, kun valo vähenee ja vie mennessään värit kirkkaimmista alkaen. Auringon laskeuduttua maisemaa valaisee taivaankannesta sironnut valo, jossa vallitsevat siniset, lyhyet aaltopituudet. Taivaan sininen valo tekee myös lumeen lankeavista varjoista sinisiä. Kun lumi hohtaa valkoisena, sininen tai sinipunertava valo luo sadunomaisen tunnelman.Tiedätkö sadun pääsiäispupusta, jolla piti kevättalvisin kiirettä, koska sen piti ehtiä käydä maalaamassa siniset varjot joka päivä ennen sinistä hetkeä. Yhä edelleen haltioidun, kun silmiini osuu talvihangilta noita sinisiä varjoja, pupun maalaamia. Näetkö, olen löytänyt niitä!

Koska lumet ovat jo suurimmaksi osaksi sulaneet, sinistä hetkeä ei enää tänä keväänä muodostu, mutta aikanaan tulee taas talvi ja sen myötä uusi lumi ja siniset hetket.

Mutta hitaasti aamut valkeni taas,
sai siniset varjot jää,
lumi tuoksui.

Lähteinäni olivat Iiris Kalliola ja Ulla Kokko, Talven sininen hetki sekä Saima Harmajan runokokoelmasta Huhtikuu: Laulu sisarelle varjojen maassa -runosta osa.

2 kommenttia:

  1. Kauniita kuvia! Pupu-juttu oli minulle ihan uusi, mutta varmaan ensi talvena metsästelen pupun maalauksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva - ensi talvena siniset hetket palaavat! Luin tuota postauksessa mainittua satukirjaa omille lapsilleni, kun he olivat pieniä.

      Poista